Cytuj:
Wystarczy, że będziesz zatrudniony np. na umowę zlecenie. Ja sam mam taki układ w pracy, że jestem na umowe zlecenie i nikt sie tego nie czepia, ostatnio była nawet kontrola ze starostwa i było OK. Firma wykonująca przewóz na potrzeby własne ma to do siebie, ze samochodem ciężarowym może jeździć KAŻDY pracownik posiadający odpowienie prawo jazdy + psychotesty. Czyli dajmy na to Jan Kowalski pracuje na taśmie, ma prawko kat. "C", jest potrzeba wyjazdu - szef deleguje Jana Kowalskiego do cięzarówki - wszystko jest zgodnie z prawem.
Jest jeszcze jedna kwestia - musisz KONIECZNIE SPRAWDZIĆ, jeśli już pojedziesz czy ta cięzarówka posiada zaświadczenie ze starsostwa, że jest używana przez firmę na potrzeby własne - to jest takie zielone zaświadczenie formatu A5. I tak jak pisałem powyżej ciebie oprócz prawa jazdy obowiązuja jedynie psychotesty.
Psychotesry mam, ale w razie ewentualnej kontroli musze pokazać? te psychotesty czy też musze mieć takie zaświadczenie jak w firmie transportowej, a może umowe???