Cytuj:
mihoo napisał:
uprawnień na widlaka nie trzeba posiadać jeżeli nie wykonujesz pracy zarobkowej na nim
Masz na to jakieś dowody?
To jest dokładnie to samo jak byś używał np: pilarki spalinowej tzn. idzie człowiek do pracy na stanowisko pilarza to musi mieć papiery, które poświadczają o tym, że się tym potrafi posłużyć i nie zniszczy sprzętu albo siebie co gorsza, a jak używasz pilarki na działce, żeby jakieś drewienko przeciąć to nie trzeba żadnych uprawnień, bo po cholere, noge sobie odetniesz to twój problem, a w przypadku pracy zawodowej bez uprawnień pracodawca miałby duże kłopoty. Jak używasz jakiegoś urządzenia "hobbystycznie" to przecież kto niby ma cię skontrolować!?, jakby trzeba było robić uprawnienia na urządzenia używane do celów prywatnych to by się jeszcze wiekszy bałagan w przepisach zrobił niż już jest.
Jeszcze jeden przykład: na samochdy ciężarowe nie potrzeba wykupywać licencji jeżel nie świadczą one usług transportowych, a są tylko na potrzeby własne.
Nie moge znaleźć jakiegoś przepisu, który jasno o tym mówi, ale mam nadzieje, że i bez tego wytłumaczyłem.
Chodziło mi o ukończenie kursu i zdanie egz. na obsługę widlaka, bo to chyba oczywiste że jak tym jedziesz po drodze publicznej, że tzreba mieć PJ