Moja Scania 143M-400 "dmucha " proszę o pomoc,zaznaczam że samochód ma przebieg 1,7mln km bez remontu chodzi bez zarzutów ,mało pali, jest mocna.
Jak się dowiedziałem od mechaników są Scanie V8 które mają przedmuchy a chodzą jak zegarki.
Rozumiem odpowiecie że zużyte pierścienie, ale kompresja jest w porządku.
Co może być przyczyną?
No ale w czym te przedmuchy Ci przeszkadzaja ?
Wyrzuca olej czy co ?
Kompresja w porzadku ? No to pochwal sie ile wynosi na poszczegolnych cylindrach ...
Napisz ile ten silnik pali oleju.
Przyczyna dmuchania z odpowietrznika skrzyni korbowej moze byc tez turbosprezarka ...
Oleju nie wyrzuca,jeśli chodzi o kompresję to ma od 26-28.
Zmieniam olej co 20tyś,olej mobil do 10tyś weźmie ok 2 litry ,natomiast już po 10tyś więcej bierze i przed samą wymianą ok 1litr na 2tyśkm.
Chciałem potwierdzić waszą opinię że winna przedmuchom jest turbosprężarka,ostatnio zmieniałem uszczelkę pod głowicą i na kolektorze ssącym pojawił się olej co potwierdza nieszczelności przy turbosprężarce.
Osobiście nie przeszkadza mi to,że silnik "dmucha" ,ważne że mało pali i jest mocny tylko chciałem zapytać czym może być spowodowany taki objaw.
Dzięki za pomoc .
Jak tylko wymienię turbosprężarkę ,podzielę się informacjami.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 19 gości