Mam tu fotki robione przeze mnie jest to pompa do podawania betonu na dużą wysokość(tutaj akurat nie na aż tak dużą )firmy schwing.Ma dużo zalet takich jak:ma krótki czas ładowania betonu ok.20min,może szybko dostarczyć beton na dużą wysokość ok.20m(z tego co wyczytałem) i wiele innych których nie potrafie wymienić
Ja poraz pierwszy z firmą schwing spotkałem sie na Międzynarodowych Targach Poznańskich w roku 93. Pamiętam ze na stoisku firmy stał pojazd z masztem do gaszenia pożarów w zakładach chemicznych, petrochemicznych i na lotniskach.
Cytuj:
u mnie co chwile robią taką pompą jelczem i gośćiu pa pilota i chodzi sobie na budowie i steruje tym
Generalnie nie chce sie klocic ale wydaje mi sie ze pomyslilem Schwinga z Putzmeisterem poniewaz Putzmeister ma wlansie sterowanie na podczerwien a Schwing niestety tak jak nasze stare poczciwe Zremby na Jelczach na kablu. A co do tej pompy to nie jest ona jakas wielka bedac w niemczech widzialem duzo wieksze pompy: http://pascalpierart.free.fr/photos/scr ... eister.jpg bodajze wysokosc podawnia betonu do 56 m.
Ja pracuje na żurawiu wieżowym , przywieżli tego jelcza aby mi dopomógł, tam gdzie ja nie sięgałem zestawili go na minus 3 innym hydraulikiem z mostostalu jaki to był udzwig nie pamiętam http://xpietya.fotosik.pl/albumy/52905.html
Tą pompę którą operator ma na zdjęciach z euro-transu to ile pamiętam chyba największa w Polsce.
U nas z samochodowym Putzmeisterem z tych większych spotkałem się z 42 metrowym actrosem. Ogólnie pompy tego typu mają same zalety prócz kosmicznych cen.
Dla przykładu powiem, że samodzelna pompa Putzmeister pracuje między innymi na jednej z większych budów w Gdyni i dzięki bardzo dużemu ciśnieniu podaje beton rurociągiem na wysokość przekraczającą 100 metrów.
Ja dam taką ciekawostkę 13 maja został pobity rekord świata pompowania betonu osiągnięto 452 m przez pompę Putzmeister BSA-14000 SHPD a osiąnieto go na BURJ DUBAI a to nie koniec jeszcze jego budowy.
NIe wiem ile dokładnie ta pompa ma wysięgu ale koło 35 metrów na pewno. Co ciekawe 2 gruszki naraz lały ciągłym ciurkiem beton i nie było problemów żeby się beton ponad kosz przelewał
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 13 gości