Cytuj:
Koledzy bo ja za 2 tyg tj. 3 kwiecień mam egzamin (teoria+praktyka) powiedzcie mi na co mam uważać co robić czego nie robić wszystko co wiecie
PS. Zdaje kat B
Odpowiem na szybko bo zdałem szczęsliwie w poniedziałek
Przede wszystkim nie panikuj, nie szukaj w necie porad bezpośrednio przed egzaminem, nakręcisz sie, naczytasz bdzur, sam zaczniesz wątpić w siebie. W necie można znaleźć całą mase blędów dotyczących egzaminu, sporo stron traktujących o prawku miesza egzamin stary z nowym, na wielu stronach można przeczytać o losowaniu zadań na placu, no comment...
Stary jak już pytasz to:
a) podejdź do egzaminu na luzie, może sie trafić koleś, który bedzie normalnie z Tobą gadal
b) jeśli coś zrobisz źle na mieście staraj sie do tego przyznawać i komentować o ile koles bedzie rozmowny. Lepiej sobie od razu wyjaśnić niż na koncu usłyszeć że nie zdałes. Zawsze znajdź soie jakąś wymówke w imie bezpieczeństwa bądź płynności ruchu.
c) jedź powoli, wolniej niż zwyklą elką. Jak będzie padał deszcz to już w ogóle... Lepiej usłyszeć "popraw dynamike jazdy" niż coś przegapić lub zostac uznanym za niebezpiecznego kierowce
d) Przenigdy nie zmieniaj biegu w trakcie pokonywania rpzejazdu kolejowego!! koniecznie rozglądaj sie na przejeździe.
e) jak nie jestes pewny czy uliczka w którą zapuścił cie egzaminator to strefa osiedlowa itd, to lepiej jedź wolniej, zakladaj że piesi mają pierwszenstwo (jakby co wytłumaczysz sie że zachowanie pieszych zmusiło cie do wolnej jazdy)
f) generalnie najcenniejszą cechą egzaminowanego jest to ze jesli juz popełnia on błędy to ma ich świadomość, a ewentualnie spory potrafi uzsadnić rozsądkiem na drodze, bezpieczenstwiem i znajomością przepisów.
g) wszelkie wątpliwości, ospałości, niezdecydowanie tłumacz brakiem widoczności itd
To i tak generalnie jest takie gadanie..... Absolutnie unikaj porad w stylu jak zdać plac. Porady w stylu "ruszaj, pól skrętu kierownicy przy pierwszym słupku, potem 20 stopni...." masakra, jeśli naprawde musisz korzystać z takich metod to znaczy ze kiepsko jestes przygotowany do egzaminu. Podstawą opanowania stresu jest poczucie pewności siebie na placu. Masz wątpliwosci co do łuku, to ostatnie godziny jazd elką poświęć na jego szlifowanie.