Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 lut 2008, 20:42

Użytkownik

Użytkownik

Banalne pytanie ale pojawiła się niepewność.Po zakupie ciagnika mam jak dobrze pamiętam 30 dni na jego rejestracje czy tak ? Prosze o potwierdzenie.

Jak to jest z korzystaniem z tego ciagnika w tym okresie 30 dni skoro nie został on jeszcze zgłoszony do licencji.Czy moge nim jezdzic czy musze rejestracji dokonać jak najszybciej.Z góry dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 17 lut 2008, 22:36

Użytkownik

Użytkownik

Tak ten okres to 30 dni. Do licencji zgłaszasz go dopiero po rejestracji w ciągu chyba 7 dni, ale to należy zrobić jak najszybciej, bo kara wynosi 15tyś zł.

Post Wysłano: 18 lut 2008, 11:58

Użytkownik

Użytkownik

a co z jego uzytkowaniem przez te 30 dni. czy kierowca moze jezdzić?
Do licencji zgłoszę niezwłocznie po rejestracji. Tym bardziej, ze mam obie instytucje w jednym budynku.

Post Wysłano: 18 lut 2008, 16:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
a co z jego uzytkowaniem przez te 30 dni. czy kierowca moze jezdzić?
Do licencji zgłoszę niezwłocznie po rejestracji. Tym bardziej, ze mam obie instytucje w jednym budynku.
Właśnie mam taką samą sytuację, ale nie radzę podpinać pod naczepę i wykonywać zarobkowego przewozu rzeczy albo jakiegokolwiek jeśli nie masz zarejestrowanego na nasze tablice i nie wpisanego do licencji. Nie wiem co by na to inspekcja powiedziała. Na logikę biorąc auto musi być zarejestrowane na firmę albo właściciela ewentuanie leasingodawcę, inaczej to tak jakbyś pożyczył od kogoś samochód. A tego robić nie wolno bo grozi to cofnięciem licencji i ogromą karą finansową. W każdym razie, ten miesiąc i tak cię nie zbawi także lepiej zarejestrować.
Dodatkowo podatek od środku transportu zapłacisz dopiero w miesiącu następnym po miesiącu rejestracji. Czyli rejestrujesz w lutym, dopiero płacisz w marcu, itd.

Post Wysłano: 18 lut 2008, 16:53

Użytkownik

Użytkownik

zarejestrowany w RP jest. Chodziło mi bardziej własnie o licencje. No Wiesz te 30 dni to jest jednak kasa i znow dostajemy w d...ę. No coż poczekam do marca. I wtedy podatek od kwietnia.

Post Wysłano: 18 lut 2008, 19:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
zarejestrowany w RP jest. Chodziło mi bardziej własnie o licencje. No Wiesz te 30 dni to jest jednak kasa i znow dostajemy w d...ę. No coż poczekam do marca. I wtedy podatek od kwietnia.
Jeśli jest zarejestrowany w Polsce to muszę cie zmartwić. Płacisz podatek od środków transportu od dnia zakupu z faktury. Ja mam ciągnik na blachach francuskich to dopiero jak zarejestruje to biorą datę z twardego dowodu.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]