Witam, jestem bardzo zainteresowany kupnem wywrotki, najlepiej Stara lun Jelcza. Auto ma służyć mi na potrzeby własne, zaczynam budowe, mam konie więc tylko i wyłacznie na potrzeby własne, mam pytanie jak to jest wszystko prawnie ukształtowane, czy potrzebuje licencje na przewóz rzeczy, jak to jest z tacho?? Posiadam prawojazdy C+e + badania psychotechniczne i kurs na przewóz rzeczy.
_________________ Lenistwo idzie tak wolno, że bieda je dogania…
Jeśli to ma być wywrotka do budowy TWOJEGO domu, i nie będzie ona służyła Ci do zarabiania forsy, tylko do wożenia materiałów na TWOJĄ budowę, to proponuje Tobie zakupić taki sprzęt aby jego DMC nie przekraczało 7,5T wtedy można podciągnąć to pod "niehandlowe przewozy na potrzeby własne" zgodnie z rozporządzeniem 561. Wtedy nie obowiązuję Cię zupełnie NIC co tyczy sie transportu - musisz mieć jedynie prawo jazdy i psychotesty
W takim wypadku obowiązywać Cię będą :
-winieta na obowiązujących drogach
-posiadanie tachografu
-psychotesty
-badania lekarskie
Odnośnie przestrzegania czasu jazdy i czasu pracy, nie jestem do końca pewien - interpretując bowiem rozporządzenie 561 to w takich wypadkach nie obowiązuje jedynie do 7,5 tony. Jeśli auto będzie zarejestrowane na Ciebie jako osobę prywatną to nie będziesz również potrzebował licencji ani zaświadczenia na przewozy własne.
Zaznaczam jednak, że samochód nie może Ci służyć do zarabiania w jakikolwiek sposób, jeśli sąsiad poprosi Cię o przewiezienie cegły w razie kontroli będzie to traktowane jako usługa transportowa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 7 gości