Ee tam jakies 30-35 km, w woju byłem radioteklegrafistą i na nadajniku miałem moc 1kW, zasięg 3500 km, a przy odpowiednim zestrojeniu sprzętu i odbiciu sygnału od jonosfery sygnał obleciał ziemię do okoła. Osobiscie tego nie sprawdzałem ale rozmiawiałe z oficerami którzy nas uczyli i oni ponoć próbowali
. Sprzęt to radiostacja R-140 na Starze 266. Pozdrwiam
Jutro dam zdjęcia z mojej audi-cy gdzie zamontowałem radyjko a tym czasem mam pytanko.
Skąd najlepiej wziąć prąd?
Bezpieczniki odpadają bo nie mam możliwości porządnego doprowadzenia kabli.
Gniazdo zapalniczki też bo podłącze ładowarkę i będę miał ładowanie w radiu.
Pozostaje tylko bezpośrednio z akumulatora chyba że ktoś ma inny pomysł a jeżeli nie czy nie ma żadnych przeciwwskazań żeby podłączyć kable pod klemy i bezpośrednio z aku.?
nie ma zadnych przeciwwskazań ja bezpośrednio pod akku mam podłączony wzmacniacz i cb-radio. Na obwodzie są dwa bezpieczniki 15A i wyłącznik (na wszelki wypaadek ). Nic nie trzeszczy, nie burczy, nie słychać silnika w głośnikach, więc jest dobrze. Tylko kabel powinien być odpowiedniej grubości. Nie pamiętam jaką ma mój
Łukasz Dzięki za zdjęcia. Mam zamiar zrobić tak jak Ty, też przepuszczę kabel uszczelką.
Tak wygląda CB w mojej B3.
Dokładniejszych zdjęć nie mam.
Sory za jakość zdjęć.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 0 gości