Cytuj:
Nie jestem pewny, ale na 99% przyczepa musi być przyczepką lekką, tj o DMC < 750kg + zestaw musi mieć DMC < 3,5t (tak jak wspomniałeś) Wtedy wystarczy kat. B.
Ja swoją wypowiedź opierałem na tym:
http://www.grupa33.jgora.pl/Article69.phtml
Cytuj:
Prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania pojazdem w nim wymienionym z przyczepą lekką do 750 kg. Konwencja o ruchu drogowym, sporządzona w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r. (Dz. U. z dnia 24 lutego 1988 r.) mówi, że do pojazdów samochodowych kategorii "B", wymienionych w załącznikach 6 (Krajowe prawo jazdy) i 7 (Międzynarodowe prawo jazdy) do niniejszej konwencji, może być dołączona lekka przyczepa; może do nich być także dołączona przyczepa, której największa dopuszczalna masa przekracza 750 kg (1650 funtów), ale nie przekracza ona masy własnej pojazdu samochodowego, oraz jeżeli największa dopuszczalna masa pojazdów połączonych w ten sposób nie przekracza 3500 kg (7700 funtów)
Według mnie to całkiem sensowne.
Cytuj:
Co do Niemiec, to kiedyś w Kołbaskowie nie chcieli mnie przepuścić busem z przyczepką lekką, mimo iż DMC zestawu było mniejsze niż 3,5t. Jako że nie znam niemieckiego, to nie wiem jaki był tego powód. W Lubieszynie mnie normalnie puścili. Ktoś mi mówił (nie wiem ile w tym prawdy) że przyczepka dwu osiowa nie jest w niemczech traktowana jako lekka. To było dawno temu, możliwe że coś się od tamtego czasu zmieniło, no i oczywiście miałem wtedy tylko kat. B
Niestety nie znam prawa niemieckiego, ale na naszym forum kilkakrotnie czytałem, że u nich próg kategorii B to 2,8t, a nie jak u nas - 3,5t.