Drodzy koledzy . Kupiłem ostatnio Volvo fh12 - 420 KM . Gosciu od którego kupowałem volvo zapewniał mnie ze pali tylko 35-38 litrów na 100 . Mi na trasie wysżło 45 - 47 litrów . Nie wiem czy to jest narmalne zuzycie tego samochodu . Fakt ze to nie jest nowy samochód bo z 96r. nio ale sam fakt ze to volvo to powinien spalac mniej . Tak mi sie wydaje . Moze ktos jezdzi vovlem i orientuje sie w tej sprawie . Był bym wdzieczny za opinie na ten temat .
GG: 233460
No to troche duzo pali wez sprawdz pompowtryski moze za bardzo leja ja tak mnialem z moim manem brał 25 i po wymianie ale wtryskow pali teraz 13 to bedzie napewno przyczyna
_________________ WIELE SERC JEDNO BICIE CIEZAROWKI PONAD ZYCIE
GG: 0
najczęstrza przyczyna to właśnie pompowtryski no i dobrze by było zrobic balans silnika w autoryzowanej stacji tookreśli nieprawidłowości na poszczególnych cylindrach
Kolego trzeba to sprawdzić, ale to raczej będą pompo wtryski tak sądzę, bo nasz tak samo dużo wychodzi i na komputerze pokazało że to one mu szkodzą. Ale tak samo żeby dobre paliwo miał bo może przez nie też dużo palić.
No po zrobieniu powinno Ci tak palić 37-38 litrów, a nawet jeszcze nie patrzyłem jaka cena pompo wtryskiwaczów by mnie też wyszła, ale chyba coś koło 7 tys.
Teraz w serwisie Volvo jest promocja na pompowtryskiwacze: 9900 zł netto, gratis akumulatory HDX o wartości 1698 zł.
Myśle że to dobra oferta.
Racja doliczyć jeszcze musisz cenę montażu i regulacji. Sprawdź jeszcze filtry i odstojniki, zatankuj na konkretnym stacji, pośmigaj trochę (może kierowca przepala) jeżeli to nie da efektów ta zacznij od diagnozy komputerowej, może któryś czujnik przekłamuje i fura żyje swoim życiem.
Koledzy . Byłęm w serwisie volva zeby spawdzic te pompowtryski . Podłączyli samochód pod komputer i okazało sie ze jak narazie to wszystko z silnikiem jest w porzadku . Ale wiecie co sie stało ? Tak se pomyslałem ze mzoe cos z tachografem jest nie tak I okazało sie ze faktycznie był roztrojony i zanizał mi kilometry o 13 % to troche duzo . jak sobie doliczyłem te 13 % do moich przejezdzonych kilometrów i jak se podzieliłęm ilość zatankowanego paliwa przez ilość przejechanych kilometrów to wyszło mi ze moje auto spala 38 litrów na 100 km .
Bede musiał jeszce opony na tyle zmienic na mniejsze . Moze to spalanie jeszcze troche sie zmieni .
nio po Polsce . nie mam licencji miedzynarodowej . no ja to dopiero zaczynam jezdzic tak juz na powaznie . Volvo Fh jest moim pierwszym samochodem . wiec jeszce mało co sie orientuje w jego wadach i zaletach .
38 to pali jeżdżąc tylko po warmińsko-mazurskim bo tam nie ma gdzie się rozbujać ciągłe hamowanie i przyspieszanie podobnie wyjdzie norma w górach ale średnio w kraju to powinno być mniej
no ja słyszałem ze na mniejszych oponach ciagnik jest silniejszy . szybciej sie rozpedza na niskich obrotach . nie tzreba tak gazowac i rezultat jest lepszy
Przyspieszenie ma lepsze ale prędkość max. maleje , a jeśli ustawisz tacho do nowego rozmiaru opon to aby osiągnąć 85 km/h będzie kręcił silnik do wyższych obrotów i spalanie rośnie wić opony lepiej zostawić w spokoju i zakladać tak jak fabryka przewidziała.
witam mam problem z vovlvem fh12 2001r mianowicie ogromnie duzo pali jest słaby ale nie kopci turbo sprawne wiec co to moze byc.serwis twierdzi ze pompowtryski ale sa nowe i ustawiane a on dalej nie chce jechac i pali jak smok nikt nie wie co mu jest pomocy!!!!!!!!przebieg auta 642000 km. turbo nie wychyla sie na wskazniku idzie ino do poł niby turbo cos słychac.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, 18:51 przez DANIEL6, łącznie zmieniany 3 razy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot], Amazon [Bot] i 6 gości