Witam. Trafiła mi się praca na studiach w tematyce betonomieszarek, a niestety nic nie miałem z tego zakresu, bo doktor jest z innego kierunku
Szukam informacji na temat napędu mieszalnika i jego budowy. Szukałem w książkach (totalnie nic) i w internecie informacji i nie znalazłem nic konkretnego więc zwracam się z prośbą. Narazie mam do zrobienia schemat kinematyczny napędu betonomieszarki. Z tego co zauważyłem, to najpopularniejszym rozwiązaniem jest napęd pompy hydraulicznej od odsilnikowej przystawki odbioru mocy, z pompy na silnik hydrauliczny i poprzez przekładnię na wał mieszalnika. Nie wiem dokładnie jak to jest skonstruowane. Mianowicie:
1. czy mieszalnik może być napędzany odsilnikową przystawką odbioru mocy, czy również od skrzyni biegów i dlaczego
2. jak przebiega napęd od POM do pompy hudraulicznej (wał z przegubami kardana?)
3. czy stosowano/stosuje się napęd mechaniczny mieszalnika np. bezpośrednio z POM na przekładnię przy wale mieszalnika (jakiś wał czy cóś)
4. jakiego typu stosuje się przekładnię przy mieszalniku (fajnie by było dorwać jakiś schemat)
5. czy występują jakieś inne elementy w układzie napędowym mieszalnika typu sprzęgło skrzynia biegów
6. jak rozwiązuje się zmianę kierunku obrotu mieszalnika i jego prędkości obrotowej
7. gdyby ktoś posiadał lub znalazł na necie rys. wnętrza mieszalnika to byłbym baardzo wdzięczny, bo szukam szukam i znaleźć nie moge
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Tematy połączone /AdekS