Cytuj:
Kiedy muszę zmienić tarczki w tacho (zaraz po przyjściu do pracy o godz 7)?
Jak mam zacząć jeździś skoro nie mam poprzednich tarczek tacho?(co w przypadku kontroli)
Jak ma się do mnie przepis o stosowniu przerw skoro ja nie jeżdzę ciagle tylko krótkie odcinki z postojami na załadunek i rozładunek?
Jeśli chodzi o tarczki - od 7 do 15 masz osiem godzin pracy. Czyli masz 16 godzin przerwy, pomiędzy jednym dniem pracy a drugim. Jeśli skończysz RÓWNO o 15 to ok. zostawiasz tarczkę i rano nie później jak o 7 wkładasz nową. Tarczka bowiem to 24 godziny i w tym musi zawrzeć sie dzienny czas jazdy, pracy i pauz. Jeśli natomiast przekroczyłbyś - dajmy na to trzeba zostać do 17 - wtedy wraz z końcem pracy wyciągasz tarczkę i wkładasz nową, normalnie wypisaną - rano przychodzisz do pracy i znów zmiana - na tej którą wyciągasz zostaje wyrysowana tylko pauza dobowa.
Druga kwestia - jak jeździć na tacho. Bardzo prosto. Jeśli masz krótkie trasy, gdzie za jednym zamachem bez przerwy nie jedziesz przez 4,5 godziny to ustaw selektor na młoteczki i pilnuj tylko abyś nie przekroczył 13 godzin pracy i będzie ok. Na pewno gdzieś po drodze zdarzy sie pauza, np. coś zjeść
Wtedy ustaw selektor na łóżko i dla pewności jedz przez 45 minut
Ostatnia sprawa - odnośnie poprzednich tarczek. Pracodawca musi wystawić Ci zaświadczenie o tym, że przez 28 poprzednich dni nie byłeś zatrudniony jako kierowca/nie prowadziłeś pojazdu. Ja jak zaczynałem nową pracę to dla pewności przez pierwszy miesiąc woziłem ze sobą Umowę o pracę