Mój szef zakupił przyczepkę dwu osiową za solówkę (Volvo dmc 12t).Wcześniej kupowaliśmy winetę do 12 ton no a teraz chyba obowiązuje nas do 24????.Co z mytem w niemczech bo też już chyba trzeba opłacać????
Jak jest z elektronicznym poborem opłat, jest to jedno urządzenie na całą europę??
Przyczepkę podpinamy też pod mercedesa vito i przywozimy nim towar dla swojej hurtowni.Czy muszę mieć w nim tacho? Winetę chyba też na Polskę muszę wykupić??
GG: 4604681
Cytuj:
Przyczepkę podpinamy też pod mercedesa vito i przywozimy nim towar dla swojej hurtowni.Czy muszę mieć w nim tacho? Winetę chyba też na Polskę muszę wykupić??
Jeżeli DMC zestawu będzie większe jak 3,5t tacho i winieta obowiązkowo.
_________________ Każda maszyna jest warta tyle ile wart jest człowiek który ją obsługuje!!!
Nie ma jednego urządzenia do pobierania opłat na calą Europę.Choćby dlatego,ze nie w każdym kraju jest pobierane tą droga.A jeśli juz, to inne jest w Niemczech, inne w Czechach, Austrii itd..
mercedes z przyczepką przekracza 3,5 tony.Jeżeli macie jakiś namiar na przepisy które to określają to bardzo proszę
To proszę mi powiedzieć jedąc do belgii, za niemcy płacę czytnikiem a co z holandią i belgią, bo rozumię że przekraczajac (volvo = przyczepka) 12dmc to juz wszystkie opłaty mnie obowiązują jak dla dużego autka i w kraju i poza jego granicami
Za Niemcy można na wiele sposobów.Poza tzw.OBU czyli urządzeniem do automatycznego naliczania zamontowanym w samochodzie (płatność za to,to osobna historia) ,także w jednym z bardzo wielu terminali na terenie Niemiec,ale i na terenie krajów sąsiednich (także w Polsce) w pobliżu granicy kartą platniczą, paliwową, oraz gotówką.W ostatnim przypadku wyłacznie banknotami.Resztę dostaje się w bilonie.
Na terenie Holandii i Belgii obowiązują te same opłaty, do zapłacenia na stacjach paliwowych , urzędach celnych itp. Uwaga jednak na Belgię, bo tam tych miejsc jest niewiele,dużo mniej niż w Holandii ,a poza tym większość czynna jest w określonych godzinach.
GG: 4604681
Kto Ci więcej powie jak nie książka, w tym przypadku przepisy. Wiem że pytając na forum łatwiej i szybciej możemy dostać odpowiedź, ale nie koniecznie rzeczową, a czytając przepisy dowiemy się innych ciekawych rzeczy, o których nie wiemy, a w przyszłości się nam przydadzą...
_________________ Każda maszyna jest warta tyle ile wart jest człowiek który ją obsługuje!!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 10 gości