Co do mobila to po 10, 12 tysiącach kilometrów przynajmniej u mnie po poro godzinnej jeździe na wolnych obrotach ciśnienie w układzie olejowym spada do 2 na innych olejach trzyma koło 3do4 więc mam mieszane uczucia co do tego oleju.
a ja jezdze na lotos semi synt 10w40 w manach tga i lotos turdus 15w40 w manie f 2000 i nie narzekam , co do wymiany - co 60 tys semisynt i co 30 tys turdus . cisnienie trzyma bez zarzutu , cenowo 15 pln semisynt i 10 pln mineralny za litr
ja zalewam tedexem 15w40 multifleet fe , taki wynalazek ale jezdze juz na nim dlugo i jest ok, wymieniam w zaleznosci gdzie autko pracuje.dla porownania zalalem kiedys mobilem delvac i np cisnienie oleju bylo nawet ciut nizsze.cena 6-8 zl za litr w zaleznosci od opakowania
Każdy silnik ma swój proponowany olej, różni producenci poprostu mają troszkę inne mieszanki i to tyle, jeżeli masz silnik, który pracuję i powiniem mieć odpowiednia normę np. MAN M3277 to ożna zastosować każdy olej, który odpowiada tej normie i ma swoje dopuszczenia..... taka jest prawda ale w naturze różne rzeczy się dzieją :p
dokładnie jak kolega pisze spawwdzic u producenta w instrukcji jakie normy ma miec olej ale .... normy normami a rzeczywistosc swoje . znam juz dwa przypadki gdzie akurat jeden moj znajomy transportowiec a drugi przypadek identyczny ale auto stało na serwisie kupili olej po 10 pln za litr jeden twierdzi ze elfa drugi ze mobila i w tych dwóch samochodach - scania i man tga - poszły panewki po przejechaniu ok 1500-2000 km . Ja raczej byłbym skłonny oddac olej do zbadania czy czasami ktos im np superolu nie sprzedał
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 2 gości