Cytuj:
Witam ponownie!!!
Otóż dzisiaj zdawałem testy na kat. c w dublinie i poszło mi doskonale 1 błąd na 40 pytań a można zrobić ich 5.
Teraz musze zrobić badania lekarskie i dołączyc 2 zdjęcja paszportowe.
Po tym wszystkim zanosze dokumenty do urzedu i odbieram tzw.Provisional License, następnie udaję sie zarezerwowanie egzaminu praktycznego ale wcześniej musze przejechać sie pare godz ciezarówką by sie zapoznać co gdzie i jak. Jak sie to zda tzn.egzamin praktyczny to składamy papiery o stałe prawo jazdy.A co do wymiany w PL to nie żadnych problemów.
Pozdrawiam wszystkich a jak macie pytania to walcie jak w dym.
no i tu jest jakaś dziwna anomalia w kraju nad wisłą bo mi kazali zdać egzamin (word kraków) i ciekaw jestem jak się tobie uda wymienić?co innego mówią aco innego robią. w anglii jak zdajesz możesz popełnić 16 błędów z tym że kolo będzie cię odpytywał z przepisów ruchu drogowego w trakcie jazdy , ja miałem największy problem z teorią ale przeszedłem - nie rozumiałem paru pytań np. jak zachować się gdy na drodze jest black ice bynajmniej nie chodzi o gołoledz;)może to zamrożony czarny na drodze?hazardous test jest łatwy. w irlandii podobno jest łatwiej zdać prawko a co do przepisów jest duża różnica. na przykład w samym oznakowaniu szerokości lub wysokości zestawu w pl masz i w całej europie w metrach a tu w uk masz w calach, prędkość w milach i odległości również, wiele znaków nakazu, zakazów dobowych jest nie w formie znaków pionowych a poziomych na drodze, policja może dać ci pkt karne np za brak wykupionego ubezpieczenia, jest 12 pkt karnych na 3 lata, przez rok czasu od otrzymania prawka nie możesz popełnić wykroczenia bo ci zabiorą prawko, zresztą najlepiej jeżeli ktoś chce robić prawko w uk odwiedzi stronę DVLA, jako przykład podam też że woziłem do fabryki polaków busem 17+1 na prawo jazdy B, mogłem wykonywać tę pracę bo posiadam prawko 15 lat i im to wystarczyło w polsce musiałbym mieć D1, nie wiem jakie są przepisy w irlandii i ja opisywałem co spotkało mnie gdy chciałem wymienić moje PJ zrobione w anglii na polskie. ps. pytałem się w osrodku od czego to zależy że jak masz z jednego kraju PJ to ci wymienią a z drugiego nie - chodzi o jakąś umowę miedzynarodową jutro dopytam się dokladniej
Cytuj:
No dobra, tylko jesli kierowca z Anglii/Irlandii przyjedzie do nas, to wypadalo by mu też zdać egzamin. No bo i jak ma jezdzć po naszych drogach, skoro prawko zdawal na wyspie. To się trochę rozmija z logiką...ale wiem żyjemy w dziwnym kraju.
Sam będąc w Ire chciałem robić C i zasięgałem opinii z różnych źródeł i nie słyszałem o jakimkolwiek ponownym zdawaniu egzaminu w naszym kraju.
tylko kto ci z anglii lub irlandii przyjedzie tu do pracy?wymiana prawka dotyczy jeżeli chcesz żyć w polsce, mieszkać i pracować powyżej 185 dni w roku. z zalem to piszę ale też zawijam na wyspy z powrotem. tu znowu wszyscy wbili sobie kryzys do głowy. kryzys na świecie skończy się dawno a tu będą z 10 lat jeszcze to ciągnęli. a zarobki dalej będą kubańskie a ceny europejskie