Strona 10 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1233 Następna
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

spojzcie na 2 strone tematu ostatni post. jest wklejone co i jak i kiedy trzeba przedluzyc stary kurs na przewoz rzeczy. nigdzie nie wyczytalem ze kwalifikacja wstepna na kat C rozni sie od tej na kat. C+E. wiec samo dorobienie kat E nie ma wplywu na to.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

wiesiek szkoda ze autor nie zacytowal calego art.3.1 awyrwal kawalek ktory mu pasuje . tak robi wiele osob = interpretuje przepisy tak aby im pasowalo

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

Witam!

ja mam pewnie dla was glupie pytanie ale..

jak to jest z tym wiekiem w inncyh krajach, np. w Belgii?

mam rodzine wlasnie tam
i mam 19 lat
jakbym trzasnal prawk C, CE
to moglbym tam jezdzic czy tez jest ten przepis o wieku?
wiem ze np, nie ma tam zadnych kursow na przewoz rzeczy czy swiadectwa kwalfikacji

dzieki za odpowiedzi :-)

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
wiesiek szkoda ze autor nie zacytowal calego art.3.1 awyrwal kawalek ktory mu pasuje . tak robi wiele osob = interpretuje przepisy tak aby im pasowalo
no to np :
robie kat C w 2012r i robie kwalifikacje wstepna w tym samym okresie, za rok cos mi sie zmienia i robie C+E. to raz jeszcze mam zrobic kurs???
kurs na przewoz rzeczy na C i na C+E jest taki sam.a kwalifikacja ma byc inna to w ciagu np 2 lat mam odbyc 560h kursu????

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

W rozporzadzeniu nic nie pisze o podwyzszeniu kategori do E

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

wiesiek polecam lekture tematu viewtopic.php?f=43&t=16863

szczególnie ostatnie posty

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

No to jeszcze raz w skrócie:

Kwalifikacja wstępna (280 godzin) dotyczy każdego, kto kat. D zrobi po 10.09.2008 lub C po 10.09.2009.

Zarówno, ci którzy ją odbędą, jak i wszyscy pozostali (którzy mieli prawko C i D wcześniej), będą musieli co 5 lat odbywać szkolenia okresowe, badania lekarskie i psychotechniczne - i te 3 elementy (zaliczone szkolenie + bad. lekarskie + psychotesty) będą wpisywane do prawa jazdy, które tym samym będzie trzeba wymieniać też co 5 lat.

Nie ma przed tym ucieczki, bo to postanowienia Unii Europejskiej.

W wielu krajach UE faktycznie nie ma takich kursów jak nasze obecne kursy na przewóz rzeczy/osób, ale Kwalifikacja Wstępna też tam będzie, choć może się różnić liczbą godzin.

W całej Unii obowiązuje zasada, że do 21 lat można prowadzić pojazdy jedynie do 7,5 tony. Cięższe pojazdy oraz prawko na D - od 21 lat.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
wiesiek polecam lekture tematu viewtopic.php?f=43&t=16863

szczególnie ostatnie posty
to moze Marix wytlumacz mi jak moj przyklad zostanie rozwiazany prawnie i zgodnie z przepisami.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Po prostu nie chce Ci sie czytac i tyle...
Jakbyś przeczytał uwaznie choćby CAŁĄ ustawe na ten temat to nie straciłbyś więcej czasu niż 15 minut

robie kat C w 2012r i robie kwalifikacje wstepna w tym samym okresie, za rok cos mi sie zmienia i robie C+E. to raz jeszcze mam zrobic kurs???
kurs na przewoz rzeczy na C i na C+E jest taki sam.a kwalifikacja ma byc inna to w ciagu np 2 lat mam odbyc 560h kursu????

W wyjątkach od tej ustawy nie ma ani słowem nic napisane o C+E
W ogóle nie o to chodzi... Tutaj chodzi o kierowców samochodów cięzarowych czyli o każdego kto ma choćby C1.

Jak sobie zrobisz w 2012 C to sie dopiero bedziesz martwił. To sa lata tak odległe, że daj sobie spokój, bo szkoda czasu na rozważania. Nikt nie wie jak to bedzie wyglądało w 2012, nawet niewiadomo czy będzie Euro.

W każdym razie odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE.
Jak zrobisz kwalifikacje wstępną, a potem sobie dorobisz C+E TO NIC! to nic sie nie stanie i nic nie bedziesz robił i tak czeka Cie szkolenie okresowe co 5 lat od daty uzyskania kwalifikacji wstepnej

Użytkownik

Użytkownik

Marix o to mi chodzilo ze jak zrobisz C+E to nie robisz kwalifikacji wstepnej 2 raz. o powtorce co 5 l tez wiem. a co do moich kategori to c juz mam i C+E jest w trakcie

Użytkownik

Użytkownik

Najgorsze jest to ze przez te rozporządzenie nie można podjąć pracy z kat.D jak ktoś zdał po 10.09.08 bo żaden ośrodek nie przeprowadza takiej kwalifikacji wstępnej.Takich mamy w Polsce mądrych ministrów.Aż płakać się chce :D :/ :> :>

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Ktoś to dobrze powiedział, że oni jeżdżą limuzynami a nie autobusami więc nie widzą problemu.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Najgorsze jest to ze przez te rozporządzenie nie można podjąć pracy z kat.D
Właśnie z tego powodu, w Szczecinie nie widać w ogóle autobusów na "elkach". Mieszkam niedaleko placu manewrowego największej chyba szkoły nauki jazdy w Szczecinie(Igielski) i rzecz jasna widywało się codziennie niebieską Bove czy H-9-tkę. Teraz pustka za rok to samo się stanie z ciężarówkami.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no ale dziwne że tak nagle zniknęły bo jak ktoś na przykłąd był w połowie to chyba nie przerwał jazd?

Poza tym... ja uwazam że cała masa ludzi nie słyszało nawet o tej kwalifikacji wstepnej, a są na kursach bądź sie na nie wybierają...

Chyba że sa uświadamiani w ośrodku, ale kasa kasa..

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W ośrodku gdzie robię B zawsze było pełno osób na D. Ostatnio widzę auto o godzinie 11 w garażu mowie do gościa co się stało a on weszła kwalifikacja ci co mieli to do jeździli a nowych nie ma podobno maja przyjść jacyś więźniowie i bezrobotni co będą za darmo robić z funduszy unijnych. Za to na C i C+E tłok jak nigdy Kazdy chce zdazyc

Użytkownik

Użytkownik

Ja się dowiedziałem o tej kwalifikacji wstępnej w połowie robienia kursu na kat.D no i niestety nie zdążyłem się załapać na egzamin przed 10.09.08.No i teraz prawko mogę sobie wsadzić....

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Ta paranoja jest tak wielka, że WORD w Katowicach (http://www.word.katowice.pl) organizuje z Urzędem Pracy kursy na kat. D dla osób po 45 roku życia!

Idiotyzm, bo wiadomo, że to wywalenie kasy w błoto! Bezrobotnych po 45 roku życia nie będzie przecież stać na opłacenie Kwalifikacji Wstępnej a nawet gdyby, to czy się to opłaci - młodemu może tak, ale komuś koło 50 lat?

To powinno trafić do prokuratury! Z państwowej kasy finansować NIEPOTRZEBNE kursy! Bo co z tego, że 20 czy 50 osób zrobi prawo jazdy kat. D? Co z tego?

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

To jest robienie na siłę kierowców autobusów z osób które się do tego nie nadają. Potem jest płacz i zgrzytanie zębami jak jest jakaś katastrofa autobusowa. Znajomy prowadzący szkołę nauki jazdy też nie ma kandydatów na kat.D, Setra już sobie zarasta trawą. W najnowszym Polskim Trakerze jest wywiad z jakimś Dyrektorem Departamentu w Ministerstwie infrastruktury, który mówił że jest projekt aby kwalifikację wstępną skrócić do 140h dla osób które ukończyły 24 lata. Oczywiście pan dyrektor wszystko widzi przez różowe okulary, nie będzie z niczym problemu i kierowców nie braknie.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9058783
Samochód: Scania

Cytuj:
To jest robienie na siłę kierowców autobusów z osób które się do tego nie nadają. Potem jest płacz i zgrzytanie zębami jak jest jakaś katastrofa autobusowa. Znajomy prowadzący szkołę nauki jazdy też nie ma kandydatów na kat.D, Setra już sobie zarasta trawą. W najnowszym Polskim Trakerze jest wywiad z jakimś Dyrektorem Departamentu w Ministerstwie infrastruktury, który mówił że jest projekt aby kwalifikację wstępną skrócić do 140h dla osób które ukończyły 24 lata. Oczywiście pan dyrektor wszystko widzi przez różowe okulary, nie będzie z niczym problemu i kierowców nie braknie.
Kierowców już brakuje, a poza tym to oni nie mają zielonego pojęcia co to jest mieć firmę transportową.

CPC - 21.12.2009

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie koledzy to się nazywa wywalanie unijnych pieniędzy w błoto zamiast zorganizować za te pieniądze lepsze szkolenie lub jakieś doszkolenia dla kierowców to szkolą nowych którzy robią to po to tylko aby mieć a nie aby pracować. Za te pieniądze można by np. płacić cześć kosztów kwalifikacji wstępnej

Strona 10 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1233 Następna