Ok, czytam jeszcze raz i proszę o wyjaśnienie, bo może poprostu czegoś nie zrozumiałem.
Cytuj:
podsumowując możemy wykonywać niezarobkowy transport bez licencji na transport drogowy w firmie, która zajmuje się inna działalnością nież transport, a towary przewożone są własnością firmy, służą do produkcji lub idą na sprzedaż, jednak kierujący musi spełnić takie same wymagania jak w firmie transportowej.
W takim razie czy osobę zatrudnioną w firmie wykonującej niezarobkowy transport bez licencji na transport drogowy w firmie, która zajmuje się inną działalnością niż transport, a towary przewożone są własnością firmy, służą do produkcji lub idą na sprzedaż, obowiązuje kurs na przewóz rzeczy - wymagany w firmie transportowej? I czy musi miec ukończone 21 lat, jeżeli w takiej firmie prowadzi pojazd o dmc powyżej 7,5 tony?
Cytuj:
proszę jeszcze raz przeczytać mój post, potem ustawę o transporcie drogowym.
określenie transport zarobkowy, czy transport niezarobkowy (na potrzeby własne - którego to pojęcia nie ma w ustawie) nie odnosi się do kierowcy, dotyczy spełnienia uprawnień przedsiębiorcy - licencji na transport.
źródło: Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym.
ustawa ta określa w Art. 4 następujące typy transportu:
- krajowy transport dogowy,
- międzynarodowy transport drogowy,
- transport drogowy,
- niezarobkowy przewóz drogowy,
- niezarobkowy krajowy przewóz drogowy,
- niezarobkowy międzynarodowy przewóz drogowy.
Pozatym ja polecam treśc tego tematu:
viewtopic.php?f=45&t=17374
bo wydaje mi się, że ciągle piszemy o tym samym tylko w innych wersjach.
Ale może uda się ustalic ostateczna wersje tak, żeby osoby pytające o rodzaje przewozów i dokumenty wymagane przy ich realizacji miały jasnośc.