Poprawka do mojego poprzedniego posta.
Z związku ze spotkaniem kolegi z mojej pierwszej jednostki w
Bolcu. Pogadali my, popili my i przypomniałem sobie.
Owym opisywanym przeze mnie nośnikiem wyrzutni rakiet systemu 9K79
Toczka były Ził` y 135. W innych krajach dostających
Toczki były m in. wspomniane wcześniej przeze mnie Urale i sporadycznie Maz - y lub miejscowe pojazdy rodzimej produkcji. Wchodziły w skład Armijnych Brygad Rakiet Operacyjno - Taktycznych. Chociaż sam sytem nie został calkowicie wprowadzony na wyposażenie LWP z uwagi na rozpad UW. Do Polski wprowadzony jedynie cztery pełne zestawy tego systemu.
Wojtas92 w dodanym przez Ciebie linku mamy skrawki filmu nakręconego przez Rosjan zrzucenia na jądrowy poligon w Nowej Ziemi (taka wyspa na M. Arktycznym lub jak to Rosjanie mówią Oceanie A.) największej jak do tej pory eksplodującej głowicy jądrowej, czyli
Car` a. Dla bardziej zainteresowanych polecam na YT wpisanie nazwy
Tsar.
Co ciekawe. Został zrzucony z bombowca strategicznego Tupolew - 95. Który został odchudzony ze zbędnego sprzętu. Aby mógł szybciej odlecieć z rejonu
zero i pomalowany ze specjalnej farby srebrnej odbijającej błysk jądrowy.
Dla jeszcze bardziej drążących temat polecam poszukanie (uprzedzam nie jest łatwe) w sieci izraelskiego instytutu przy uniwersytecie technicznym który na orbicie posiada jednego cywilnego
satelite. Który tylko przez przypadek non stop fotografuje i przesyła filmy z rejonu Irak, Iran, Syria, ciutke Egipt, Jordania. Jak również nie których ciekawych ośrodków za Uralem (m in. Arzamas` ów) i poligonu w Nowej Ziemi. Oczywiście można pójść na latwizne i skorzystać z Google Earth. Problem w tym że zdjęcia z niego są 2 - 3 letnie lub starsze. A odświeżane są w ciekawych miejscach co rok. Natomiast na poligonie jądrowym dalej spadają Topole i Iskandery oraz pociski balistyczne wystrzeliwane z łodzi podwodnych. Chociaż nie tak często jak przed 89. Więc można sobie popatrzeć na wyniki trafień.
Obecnie częściej wykorzystywanym poligonem jest ten na Kamczatce. Niestety, izraelski satelita aż tak daleko nie zagląda
PS. Jak ktoś znajdzie tą stronę tego instytutu
Najbliższe zdjęcia są ze 100m. Ale jakość jest dużo lepsza niż Google Earth.