Cytuj:
Koledzy, ja mam nastepujace pytanie, mam 18 lat, robie prawo jazdy kat C, slyszalem ze cena kursu na przewoz rzeczy ma znacznie wzrosnac, ale slyszlalem tez ze aby robic taki kurs musze miec ukonczone 21 lat? A do 21 roku zycia moge prowadzic ciekarowke do 7,5t. Czy moge teraz zrobic ten kurs, przed podwyzka ceny? A pracodawca bedze mnie mogl zatrudnic dopiero gdy ukoncze 21 lat? Ile jest wazny taki kurs?
żeby zrobić kurs na rzeczy nie musisz mieć 21 lat. Niektóre ośrodki wymagają zebyś miał zdane prawko ale nie wszystkie, ja zaczynam 23 lutego kurs na rzeczy a egzamin na prawko mam 2 marca. Najlepiej idź do ośrodka który robi takie szkolenia i zapytaj dokładnie bo niektórzy na przepisy patrzą przez palce a niektórzy to straszni biurokraci, ważne zebyś do połowy września miał prawko w kieszeni bo później to taki papierek bedzie nic nie warty.
Przed ukończeniem 21 roku życia nie wolno ci prowadzić ciężarówki zarobkowo we firmie ale jakbyś miał swoja własną to chyba można se jeździć nawet 25 tonowcem
kurs jest ważny chyba 5 lat aczkolwiek głowy pod nóż za tą datę nie daję a później jakaś kwalifikacja dodatkowa ale już tańsza niż ta podstawowa więc chyba lepiej se ten kurs zrobić