Cytuj:
...czy później znalezienie jakiejś pracy będzie łatwe noi przede wszystkim opłacalne a wydac 2200 (ośrodek nieopodal Krakowa, auto Renault) to wcale nie tak mało, żeby potem sie nie wykorzystywało białka...
rzeczywiście dzisiaj mamy czasy, jak sięgnę pamięcią najmniej sprzyjające temu aby zaczynać w zawodzie kierowcy. jednak jeżeli Twoje umiejętności i wiadomości zatrzymają się na etapie posiadania "białka" to zawsze będziesz miał kłopoty ze znalezieniem pracy.
czy to się opłaci? nikt nie da Ci gwarancji, bo to zależy od Ciebie. Polska za czasów komuny była krajem gdzie nie miał prawa wyrosnąć zawodowy tenisista, a jednak W. Fibak przez ładnych parę lat był w czołówce światowej.
każdy może zrobić prawo jazdy oraz uprawnienia do wykonywania zawodu, ale co później z tym zrobisz, w jakim stopniu będziesz zdeterminowany aby pracować jako kierowca, to już zależy od Ciebie.
Cytuj:
...ale zostając przy tym, jeśli miałem wypadek, defakto z mojej winy, to moge słkadac ten wniosek o kurs czy nie??...
składasz wniosek o zaświadczenie o niekaralności, a nie o tym czy miałeś wypadek, czy nie.
musiałbyś mieć wypadek ze swojej winy, gdzie sprawa trafiłaby do prokuratora, zostałbyś ukarany przez sąd, a w orzeczeniu winy byłoby stwierdzenie "umyślnie".
dlaczego tak jest?
proszę sobie wyobrazić, że przejechałem skrzyżowanie na żółtym świetle, zatrzymał mnie policjant i powstała między nami różnica zdań. nie przyjąłem mandatu i w rezultacie sprawa trafiła do sądu grodzkiego, a ten przyznał rację policjanowi. są grodzki ukarał mnie karą w wysokości przeciętnego mandatu i zakończyła się ta błacha sprawa.
ale w rezultacie zostałem karany sądownie za wykroczenia przeciw prawu o ruchu drogowym i tracę prawo do wykonywania zawodu kierowcy, instruktora nauki jazdy, oraz instruktora doskonalenia techniki jazdy. powinienem na 3 lata oddać legitymacje uprawniające mnie do wykonywania tego zawodu.
dlatego też w ustawie jest określenie "umyślne".