Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Krótka sprawa. (Actros MPI)

Są dni w których moc mojego Actrosa jest tak ogromna ze aż sam boję sie naciskać pedał przyspieszenia a temperatura silnika gładko leży na 80 st.
Niestety są i dni kiedy moc Actrosa jest taka, że Pan Józek z PKS Jelczem z Przyczepą pod górę mógłby mnie na wstecznym wyprzedzić - wtedy temperatura silnika niekiedy tak wzrasta że załącza się wentylator.

Nie ma reguły - chłodne, gorące dni - po prostu jak mu odbije tak jedzie ;/
Wymieniłem filtr paliwa, powietrza, wyczyściłem chłodnicę ..
co dalej .. macie jakieś propozycje, sugestie

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam, mialem taki problem w actrosie, ja wymienilem turbine i problem zniknol, w moim bylo 450000km. pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

sprawdz jeszcze zapadke na wydechu od chamowania silnikiem, czasem nie otwiera sie calkowicie i blokuje spaliny. ale stawiam na turbo. pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Coś mi zaświtało z tą zapadką .. możesz napisać gdzie ona się znajduje?? Od pewnego czasu hamulec górski mi nie działa .. a mechanik cały czas "zapomina" komputera żeby to sprawdzić

Użytkownik

Użytkownik

witam, hamulec jest za turbina w strone bebna tlumika, zapadka jest w srodku "rury" wydechowej, na zewnatrz jest maly silowniczek sterowany powietrzem,
1) sprawdz przy uniesionej kabinie czy ten silownik pracuje wlaczajac i wylaczajac hamulec potrzebujesz druga osobe
2) jezeli pracuje sprawdz polaczenie silownika z oska zapadki
3) jezeli mozesz ruszac tym silownikiem swobodnie reka, to znaczy, ze jest uszkodzony lub cos nie tak ze sterowaniem powietrznym
4) jezeli odlaczysz silownik od ramienia zapadki to przy uruchomionym silniku przekrecajac zapadka i nasluchujac prace silnika mozesz ustalic polozenie otwarte tej zapadki
5) polecam jednak wizyte w warsztacie
pozdrawiam

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]