Witam mam ostatnio małe problemy z moimi Scaniami . Otóż w pierwszej
->Scania 124 420 Euro 3 z 2004 roku pali się kontrolka EDC podczas jazdy . Gdy auto chwile postoi na wolnych obrotach np na światłach czy przed przejazdem kolejowym kontrolka gaśnie po czym jak silnik dostanie większych obrotów ponownie się zapala . Auto nie kopci norma spalania nie wzrosła ani nie ma utraty mocy , co może być tego przyczyną ?
-> Drugie auto drugi problem . Otóż Scania 143 450 z 1995 roku zaczyna powoli dymić na niebiesko podczas jazdy i pracy silnika na wolnych obrotach. Scania nie dawno dostała nową pompę wtryskową i w sumie po jej montażu ten problem się pojawił ( na starej pompie tego nie było ) Co może być tego przyczyną ? Za wczesny zapłon ? Czy może coś z pierścieniami ? Dodam że silnik w zeszłym roku przeszedł kapitalny remont gdzie między innymi pierścienie były wymieniane.
Kolego jeśli 143 zaczęła kopcić na niebiesko to jest to spalany olej czyli ja bym stawiał na turbo. A w 124 zaczął bym od zmiany paliwa a jeśli nie pomoże to raczej wymiana pompowtrysków.
Na początek zrób regulację zaworów i pompowtryskiwaczy oraz sprawdź stan filtrów paliwa i powietrza oraz szczelność układu dolotowego powietrza. Nie pchaj sie na razie w wymianę pompek. Jaki przebieg tej scanii i na jakim paliwie jeździsz?
A więc tak filtr paliwa jak i powietrza jest nowy. Pompowtryski były zakładane nowe ok 2 miesiące temu więc nie chce mi się wierzyć żeby to było coś z nimi.. no ale zobaczymy. A co do paliwa to jeżdżę na paliwie z BP.
kolego BP jest przereklamowane i jest jednym z najgorszych na naszych stacjach w Polsce. Ja jeżdżę na Shellu i na Lukoilu i mój mechanik powiedział ze paliwo na tych stacjach jest jednym z lepszych ponieważ jest w nich najmniej domieszki bio.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 23 gości