Znalazłem takie info. Na stronie
http://www.psychotestykierowcow.pl
Cytuj:
Mam niedosłuch prawego ucha , i chciałbym pracować jako kierowca samochodu ciężarowego kat C+E.
* Czy osoba z niedosłuchem może kierować takim samochodem , bo chciałbym teraz zacząć kurs na takie prawo jazdy , ale nie wiem czy będę mógł kierować Tirem czyli samochodem ciężarowym.
* Czy badanie słuchu jest obowiązkowe dla kierowców ?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź na e-mail.
Odpowiedź lekarza:
Cytuj:
Niestety : od osób ubiegających osób ubiegających się o prawo jazdy kategorii C, C1, D, D1, C+E, C1+E, D+E, D1+E wymagana jest całkowita sprawność narządu słuchu co oznacza słyszalność szeptu każdym uchem oddzielnie przynajmniej z odległości 6 metrów oraz audiogram tonalny prawidłowy.
Niedosłuch jednego ucha dyskwalifikuje Pana jako kandydata na kierowcę zawodowego.
Niestety nie dopuszcza się (jak w przypadku korekcji wzroku szkłami kontaktowymi lub okularami) korekcji słuchu aparatem słuchowym.
* Radzę (nawet w przypadku uzyskania jakimś sposobem pozytywnego orzeczenia lekarskiego) rozważenie przez kandydata [z niedosłuchem] wykonywania zawodu kierowcy!!
W przypadku skierowania na badania kontrolne kierowcy [do Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy Wrocław] i uzyskania orzeczenia negatywnego (np za udział w wypadku lub punkty) pozbawiamy się prawa wykonywania zawodu - Dożywotnio !!
* Jest mało prawdopodobne ,aby w takiej referencyjnej placówce niedosłuch ucha nie został wykryty.
Audiogram tonalny i badanie laryngologiczne są zawsze wykonywane w przypadku kierowców skierowanych przez policję !!
Odwołanie od orzeczenia kierowcy zawodowego, znacznie niedosłyszącego z aparatem słuchowym lub bez, ma małe szanse powodzenia.
Badanie słuchu jest obowiązkowo przeprowadzane podczas badania kierowcy.
Wygląda na to ze kierowcą nie może zostać ten który nosi aparat słuchowy, chyba ze ten lekarz coś o polskim prawie nie wie.