Cyrylu, a czy jeżeli ktoś wjedzie w tył pijanemu, to też uznają winę pijanego?
Na jakiej podstawie prawnej to oprzesz jako sędzia?
Załóżmy Twój scenariusz - wypadek, ofiary, duże straty materialne. Autko A, prowadzone przez osobę bez uprawnień, porusza się drogą z pierwszeństwem. Autko B, prowadzone przez... kogoś tam, zajeżdża mu drogę ewidentnie wymuszając pierwszeństwo.
Jesteś sędzią, podaj wyrok i spróbuj go uzasadnić podając konkretny artykuł. Mam na myśli wyrok dotyczący wypadku, oczywiście. Ukaranie kierującego A za jazdę bez uprawnień i uzasadnienie tego, to akurat nie problem.
Cytuj:
odnoszę wrażenie że chcesz dopasować rzeczywistość do własnych wyobrażeń
Odnoszę wrażenie, że to Ty tak robisz.
Można uważać skazanie kierującego pojazdem A za moralnie słusznie (czy aby na pewno - to pole na odrębną dyskusję), ale przecież bez artykułu się nie obejdzie.
Stłuczka czy wypadek - rozstrzygnięcia są takie same co do winy.
Szukając winnego musimy sobie odpowiedzieć na pytania: kto sprawił, że do zdarzenia doszło? Oboje popełnili wykroczenie. Które z wykroczeń doprowadziło do wypadku?
Rozważmy:
1. Gdyby kierujący A przejechał przez skrzyżowanie, a B nie popełnił swojego wykroczenia, to do kolizji by nie doszło.
2. Kierowca poruszający się pojazdem B swoje wykroczenie popełnił i do wypadku doszło. I doszłoby do niego niezależnie od tego, czy kierujący pojazdem A miałby uprawnienia czy nie.
(Ciebie Cyrylu o to nie posądzam, ale uprzedzam innych, że tłumaczenia w stylu "ale jego tam w ogóle nie powinno być! Gdyby go tam nie było, to by nie doszło do wypadku" nie przejdą).
P.S. Wykłady na kategorię C w OSK, w którym się uczyłam, prowadzone były przez panią policjant. To od niej usłyszałam po raz pierwszy, że winnym kolizji uznaje się tego, kto ją spowodował. Nieistotne czy drugi kierujący był pijany/pod wpływem narkotyków/bez uprawnień. Pamiętam, że wydało mi się to wtedy takie niesprawiedliwe... Czy takie jest czy nie - temat na odrębną dyskusję.
Temat z innego forum, w ramach przykładu:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... F1+kolizji
A i D - w planach.
Stażystka w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Bielsku-Białej.
Dział Szkoleń i Kursów oraz Biuro Obsługi Klienta.