Witam,
Miałem ten sam problem i to było właśnie to. Ale jakby to powiedzieć problem "rozwinął" się. Jakby to opisać. Na początku syczała mi kaseta na skrzyni to wymiana i ok. W miarę czasu przygotowania do wypuszczenia go w trasę (był to nowo kupiony Man 18.480 2004r. z intarderem). Wczoraj kierowca zaczął przekładać sobie rzeczy i zrobił parę rundek wokół placu. I tu zaczął się problem. Mała- duża skrzynia bez problemu, biegi na małej jednym palcem a na dużej ani jednego I napis na display -u Clutch overloaded - shift down t.z że za duże obciążenie na sprzęgle i zredukować. Ale nawet na zgaszonym silniku wali ten komunikat. Podłączyłem komputer i zero błędów,
Zaznaczam że dzień wcześniej kalibrowałem sprzęgło w tym Manie ale żeby to było przyczyną. Kolejna czynność odkręcenie wybieraka i niespodzianka bo chyba ktoś kiedyś zostawił tam podkładkę i myślałem że ona blokowała ale niestety poskładane i to samo. To jeszcze raz rozebrałem już do gołej skrzyni ale co z tego jak wodziki 3 tylko od góry widać.Ważne
Jak sprawdziłem ten kamień blokujący popychać -duża- mała to był rozpieprzony w drobny mak w ogóle środka nie było( to chyba już musiało być jakieś stare bo już za sodowane mocno było) ale jak go wymieniłem to zaciekawiło mnie że na dużej skrzyni widać tylko pół otworu w drążku i ale nie udało się go dopchnąć. I w tym momencie moje pomysły się skończyły.
Jak próbuje się wbić bieg to nie zgrzyta tylko tak jakby do ściany dostawić, mogła by to tak elektryka blokować.
1.Czy to sprawa elektryczna czy mechaniczna?
2. Jak sprawdzić cewki w kasecie sterującej(ale powietrze dobrze steruję)
3. Co to może jeszcze być)
4. Co można rozkręcić żeby coś sprawdzić?
5. Czy ktoś zna dobrego jasnowidza?
6. Przy kalibracji sprzęgła tylko musiałem go wcisnąć i pomyślał program z 3 minutki i już czy jak ktoś to gdzieś robił to też tak miał, ale raczej od tego comfort shift by nie działał.
Uff, to chyba z grubsza wszystko. Proszę o pomoc bo w poniedziałek na studia a trzeba by to zrobić jeśli nie trzeba by rozbierać pół samochodu. Mam nadzieję że to była miła lektura, problem dogłębnie opisany.
oz. Loudero