Strona 14 z 26 [ Posty: 503 ] Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1626 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 wrz 2009, 11:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Mam 19 lat posiadam kat B,C,E i moje pytanie jest takie czy mogę jeździć u kogoś ciężarówką powyżej 7,5 tony na czarno czyli nie być zatrudnionym u tej osoby.? Odpiszcie mi na moje gg 1617889. Z góry dzięki.

Post Wysłano: 26 wrz 2009, 11:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

Nie możesz.

Post Wysłano: 26 wrz 2009, 12:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Cytuj:
na czarno czyli nie być zatrudnionym u tej osoby.?
Jeździć mozesz, ale przy kontroli ty i szef firmy macie pozamiatane.
Nie będę pisał o sytuacji, gdy spowodujesz wypadek...
Pomyśl sam.
Cytuj:
Odpiszcie mi na moje gg 1617889. Z góry dzięki.
A może jeszcze Ci poleconym priorytetem to nadać?

Post Wysłano: 26 wrz 2009, 12:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: na sprzedaż

Narkotyki też możesz sprzedawać, ale tylko do momentu, aż cię złapią.

A tak poza tym, skończcie te pytania o pracę na czarno, oszczędności i inne tego typu rzeczy, jak chcesz zapytać ludzi którzy się na tym znają to zapytaj na pierwszym parkingu dla ciężarówek, a nie na forum.

B - 17.12.2010r

A jak będą chcieli iść do muzeum lotnictwa, to zabierzesz ich do muzeum lotnictwa, kur*a jego mać!

Post Wysłano: 02 paź 2009, 22:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam. Mam 19 lat posiadam kat B,C,E i moje pytanie jest takie czy mogę jeździć u kogoś ciężarówką powyżej 7,5 tony na czarno czyli nie być zatrudnionym u tej osoby.? Odpiszcie mi na moje gg 1617889. Z góry dzięki.
Przeczytaj sobie trochę tematu bo chyba wszystkie pomysły ominięcia zostały poruszone.
A pewnie że możesz jeździć u tej osoby, skoro nie zatrudniony ale ciekawe co pokażesz np podczas kontroli, ew stłuczki, będziesz miał pozamiatane.

Post Wysłano: 14 lis 2009, 2:34

Użytkownik

Użytkownik

Czy posiadając własną firmę transportową (być przewoźnikiem) mogę jeździć dla siebie na zestawie powyżej dmc 7,5 nie mając ukończonych 21lat?

Jak to jest, że kwalifikacja wstępna jest od 21 lat a można jeździć zestawem na potrzeby własne. Wtedy "kurs na przewóz rzeczy" jest zbędny?

Post Wysłano: 15 lis 2009, 0:21

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: na baterie

Cytuj:
Jak to jest, że kwalifikacja wstępna jest od 21 lat a można jeździć zestawem na potrzeby własne. Wtedy "kurs na przewóz rzeczy" jest zbędny?
bardzo nie zrozumiałe pytanie(pff w ogóle jak ono jest ułożone) ,a pod innym kątem banalne, kiedy kurs na przewóz rzeczy jest zbędny ? jak zrobisz kw lub jak jeździsz na potrzeby własne , jak masz kurs to kw jest zbędne i odwrotnie,a jak na potrzeby własne to oba są niepotrzebne

Jak to jest, że kwalifikacja wstępna jest od 21 lat a można jeździć zestawem na potrzeby własne

czy tylko ja mam problemy ze zrozumieniem tej części, jak to jest że można jeździć zestawem a tak to że jak masz c+e to możesz se jeździć zestawem na potrzeby własne ,czy to takie trudne :shock:

Post Wysłano: 15 lis 2009, 1:00

Użytkownik

Użytkownik

Może to było troszkę nie zrozumiałe, więc chodziło mi o to, że jeżdząc na potrzeby własne nie mając skończonych 21 lat nie mamy ograniczeń tonażowych?
Z tego wynika, że w powyższym przypadku gdy chcemy jechać zestawem 40 tonowym jesteśmy zwolnieni z KW i możemy jeździć mając tylko C+E (czy może wtedy dopuszczają nas do KW przed ukończeniem 21 lat)?
Przecież jeżeli jeździmy zarobkowo lub dla siebie to poruszamy się na tych samych drogach i obowiązują nas te same przepisy, więc jak to ma się do bezpieczeństwa n drogach.
Tan kraj jest aż tak absurdalny czy ja czegoś nie doczytałem?

Post Wysłano: 15 lis 2009, 11:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: na baterie

Cytuj:
Może to było troszkę nie zrozumiałe, więc chodziło mi o to, że jeżdząc na potrzeby własne nie mając skończonych 21 lat nie mamy ograniczeń tonażowych?
mamy do DMC 7,5t,wszystko o co pytasz było już setki razy jeśli nie tysiące omawiane na tym forum i nawet w tym temacie,więc nie zawracaj d*py

Post Wysłano: 01 mar 2010, 18:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ja się przed chwila dowiedziałem taka oto nowinę: koleś nie ma chyba jeszcze 21 lat (rocznik 1989) i jeździ już od kilku miesięcy C+E bo mu powiedzieli ze te wymagania 21 lat są tylko na zagranice a po kraju nic takiego nie ma.

Jakie będą konsekwencje finansowe w razie kontroli ITD dla pracodawcy??

Post Wysłano: 01 mar 2010, 20:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
nie ma chyba jeszcze 21 lat (rocznik 1989) i jeździ już od kilku miesięcy C+E bo mu powiedzieli ze te wymagania 21 lat są tylko na zagranice a po kraju nic takiego nie ma.

To głąbem jest jeżeli robi to nieświadomie.

Post Wysłano: 01 mar 2010, 20:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
nie ma chyba jeszcze 21 lat (rocznik 1989) i jeździ już od kilku miesięcy C+E bo mu powiedzieli ze te wymagania 21 lat są tylko na zagranice a po kraju nic takiego nie ma.

To głąbem jest jeżeli robi to nieświadomie.
to samo mu powiem jak przyjedzie do mnie z ryjem ze go roboty pozbawiłem, bo przeniósł sie do znajomego a on mi taka nowinę przekazał i powiedziałem mu jak to jest :twisted:

Post Wysłano: 02 mar 2010, 20:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7708160
Samochód: Scania R 500 V8 & DAF 95XF 430

Cytuj:
żadne konsekwencje finansowe jeżeli pracownik ma wszystkie kwity , wszystkie tarczki udokumentowane bez żadnych wykroczeń .

Kolega aktualnie mający 20 lat pracuje u swojego ojca prywaciarza .

miał kontrole ITD na firmie i nic mu nie zrobili tylko miał wszystko legal

w moim rejonie jeździ dużo chłopaków po 19 i 20 lat

i synowie prywaciarzy co mają transport

druga rzecz jadąc na pusto nie jedziemy zarobkowo więc 21 uchodzi w sprawie dochodzenia

jeżeli jedziemy z ładunkiem jest to zarobkowo więc odpada , albo ryzko

'' Koniec Imprezy,Dziękuje Dobranoc ! ''

Post Wysłano: 02 mar 2010, 21:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
żadne konsekwencje finansowe jeżeli pracownik ma wszystkie kwity , wszystkie tarczki udokumentowane bez żadnych wykroczeń .

Kolega aktualnie mający 20 lat pracuje u swojego ojca prywaciarza .
miał kontrole ITD na firmie i nic mu nie zrobili tylko miał wszystko legal
w moim rejonie jeździ dużo chłopaków po 19 i 20 lat
i synowie prywaciarzy co mają transport
druga rzecz jadąc na pusto nie jedziemy zarobkowo więc 21 uchodzi w sprawie dochodzenia
jeżeli jedziemy z ładunkiem jest to zarobkowo więc odpada , albo ryzko
a co ma do rzeczy puste czy pełne?? jak w dowodzie masz DMC! którego przekroczyć nie możesz nie mając 21 lat
7.5 T na solówkę 12 t na zestaw

Post Wysłano: 02 mar 2010, 21:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7708160
Samochód: Scania R 500 V8 & DAF 95XF 430

Cytuj:
[
a co ma do rzeczy puste czy pełne??
Pusto pracodawca jedzie za darmo czyli tak jak na potrzeby własne np

mówię tu u prywaciarzach co jeżdżą w spedycjach za które nie płacą za puste kilometry np jak jest na łódkach

'' Koniec Imprezy,Dziękuje Dobranoc ! ''

Post Wysłano: 02 mar 2010, 22:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ale ktoś właścicielem tego auta jest...

Post Wysłano: 19 mar 2010, 19:33

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 814

ja mam 20 lat i prawko b,c+e i jezdze mercedesem 814 na potrzeby wlansne

Post Wysłano: 30 mar 2010, 20:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 926130
Samochód: Osobowy

Cytuj:
Witam wszystkiech ktorzy mają pytania dotyczących uprawnien i wymagan wiekowych, zalozylem ten temat bo jest duzo innych ktore zasmiecaja to forum co tydzien przynajmniej jeden uzytkownik ma jakies pytanie wiec :

1. Prawo jazdy najpierw robimy B, C, CE jedno po drugim wystarczy miec 18 lat nie potrzeba miec np. 1 rok kat.B zeby zrobic C tak samo jest z CE

2. Jak juz mamy prawo jazdy musimy miec Badania lekarskie stwierdzajace ze nadajemy sie do prowadzenia pojadów powyzej 3,5 tony i badania Psychotechniczne wszystko zrobice w wiekszych przychodniach lekarskich

I to juz wam wystarczy zeby jeździc w trnsporcie na potrzeby wlasne, co to znaczy ?

- jezdzicie wlasnym pojazdem lub szefa u ktorego jestescie zatrudnieni (musi byc na niego zarejestrowany)

- towar ktory przewozicie wlasnym samochodem musi byc przez was kupiony, sprzedany, wydobyty, przetworzony, wydzierzawiony, tak samo jest jesli jezdzicie u szefa w tym wypdku towar musi byc przezniego kupiony, sprzedany, wydobyty, przetworzony, wydzierzawiony

- jeszcze jedna rzecz to wypis z dzialalnosci gospodarczej "transport na potzreby wlasne" to taka mala zielona kartka ktorą wydaje Starosta (jesli kogos to bardzo interesuje moge zrobic skan i pokazac)

Jesli to wszystko juz jest, mozecie jezdzic nie mając ukończonych 21 lat i rownierz nie musicie miec Świadectwa Kwalfikacji.

Teraz przechodzimy do transportu drogowego, co to znaczy ?
To typowa firma ktora ma swoje Auta i przewozi ladunki innych firm (w prostym tłumaczeniu) czyli spedycja zleca wykonanie uslugi a firma przewozi ladunek z punktu A do punktu B
Jesli chcecie pracowac wlasnie w takiej firmie musicie miec Świadectwo Kwalfikacji to jest podstawa inaczej nie macie czego szukac w takim przedsiebiorstwie, Jesli juz macie takie Świadectwo mozecie jeździc ale...

Masz mniej niz 21 lat NIE MOŻESZ jeździc wiekszym samochodem lub zestawem niz 7,5 tony

Masz ukończone 21 lat - nie masz żadnych barier lecisz w trase !

Temat przyklejony. / Łukasz
Ja czytałem w "Polskim Trakerze", że obniżono wiek kandydatów na kierowców ciężarówek do 18 lat o ile spełnią pewne warunki między innymi ukończyć pełną kwalifikacje wstępną (280 h a nie skróconą do 140 h) reszty warunków nie wymieniono. Ustawa ma jeszcze trafić do prezydenta. :D

Post Wysłano: 08 kwie 2010, 21:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6185234
Samochód: Jelcz 120M ;)

Czyli jak dobrze rozumiem jak zrobię na osobówkę, to mogę od razu na ciężarówkę robić?, bo tu to każdy mówi inaczej i zaczynam się już gubić.

Post Wysłano: 08 kwie 2010, 23:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 926130
Samochód: Osobowy

Najpierw robisz na B pozniej na C i C+E :D

Strona 14 z 26 [ Posty: 503 ] Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 1626 Następna