Cytuj:
Nie wiedziałem, że Art 39i, ust. 1 pkt 2. Ustawy z 6 września 2001 o transporcie drogowym stanowi odwołanie do przepisów unijnych, a tylko do Rozporządzenia Ministra, a w tym przypadku do Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 2 lipca 2008 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy.
Po części masz rację, jednakże pragnę zauważyć że temat postu dotyczy zmian w kwalifikacji wstępnej (czyli przyspieszonej k.w.). W rozporządzeniu na które się powołujesz nie ma (jak na razie) ani słowa o przyspieszonej kwalifikacji wstępnej (a tym samym o długości jej trwania), natomiast w ustawie o transporcie drogowym (oraz w projekcie jej nowelizacji) jest zapis o tym że szczegółowe warunki prowadzenia szkolenia w ramach k.w. i k.w. przyspieszonej określa w rozporządzeniu minister do spraw transportu uwzględniając przepisy unijne. Stąd też moje twierdzenie że „nasi ustawodawcy nie ustanawiali w ogóle ilości godzin trwania kursu tylko odwołali się do przepisów unijnych”.
Oczywiście moim błędem jest to że nie dodałem iż dotyczy to przyspieszonej k.w., ale ze względu na temat postu myślałem że jest to jasne. Dlatego też wrzuciłem dyrektywę unijną którą musi uwzględnić minister a nie jego własne rozporządzenie.