Tak tak. W okularach można jeździć, oczywiście zależnie od wady wzroku, ale trzeba mieć dużą wadę by dostać zakaz. O dopuszczeniu decyduje zwykle lekarz.
z jakąkolwiek wadą wzroku przed rozpoczęciem kursu (na pewno na C, może i na D) musisz przejść badania psychotechniczne;P, niecały rok temu zdawałem to sie przekonałem
GG: 0
Samochód: Lancia Kappa
W tej kwestii ja najpierw zrobiłem psychotechnike, która dużo powie o moich cechach psycho- motorycznych, a dopiero później udałem się na kurs na prawko. Wszak łatwiej wydać stówke i mieć pewność niż 4 tysie i je umoczyć
_________________ kat. B -> 2005
kat. C -> 2010
kat. C+E -> 2010
kat. A -> 2010
... i na tyle starczyło sił...
z jakąkolwiek wadą wzroku przed rozpoczęciem kursu (na pewno na C, może i na D) musisz przejść badania psychotechniczne;P, niecały rok temu zdawałem to sie przekonałem
Żeby sie zapisac na kurs prawa jazdy, nie trzeba robic badań psychotechnicznych.
Mam pytanko,jak często są wykonywane psychotesty i czy czeka się jakoś w kolejce?
"Psychotesty" są obowiązkowe tylko dla Zawodowych Kierowców.
Jeżeli wszystko jest OK. , to co 5 lat --> do 60 roku życia (albo jakoś tak).
Kolejki ?
Nigdy nie widziałem. Chyba muszę iść do okulisty
_________________ B - B+E - C - C+E - D - D+E - CDL i kilka innych ..... Wg. Nikodema Dyzmy § 13 ¼
NIKT Ci tyle nie da, co Kierownik Ci OBIECA ! oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!
Jak Ty kolego już nosisz okulary w swoim wieku, to ciekawe jak długo najeździsz, bo na pewno nie do emerytury
Wystarczy żebyś przejechał całą Polskę ze Wschodu na Zachód nawet jako pasażer osobówką w nocy, zobaczysz jaki jest ruch na drogach
A Ty marzysz o byciu kierowcą dużego "TIR-a"
Cytuj:
Jak Ty kolego już nosisz okulary w swoim wieku, to ciekawe jak długo najeździsz, bo na pewno nie do emerytury
Wystarczy żebyś przejechał całą Polskę ze Wschodu na Zachód nawet jako pasażer osobówką w nocy, zobaczysz jaki jest ruch na drogach
a jak ktos ma wade wzroku to jest powiedziane ze co rok bedzie gorzej.... pewnie po 5-7 latach nic nie bedzie widzial. juz mu dzisiaj rente dac
Cytuj:
A czy mając wadę wzroku w jednym oku -2.7, a w drugim -3.7 mogę jeździć jako zawodowy kierowca??
GG: 0
Samochód: mitsubishi
Tak bez problemu powinienes dostac...
_________________ Kat. B --> 04.05.05 (zdane za pierwszym razem)
Kat. C --> 02.09.09 (zdane za pierwszym razem)
Kat. CE --> 21.04.10 (zdane za pierwszym razem)
Psychotechnika, Kurs na przewóz rzeczy, Badania lekarskie, Karta kierowcy --> do 2014r.
Wracając do tematu, Jestem w trakcie robienia prawka C. Byłem na badaniach, fajna sprawa, bo dowiedziałem się ciekawych rzeczy. Noszę okulary nie jest to jakaś duża wada, ale jednak noszę, wszystkie testy zrobiłem bez okularów, ciemnia itp. jedyny problem bez okularów miałem z tymi dźwigniami, i kuleczkami, ubrałem okulary i za pierwszym razem się udało. Po rozmowie z Paniami dowiedziałem sę ze trzeba być ślepym żeby nie przejść tych badań. Jedno mnie zastanowiło, że ja nosząc okulary przeszedłem te badania szybciej niż osoby co ich nie noszą. Panie zresztą nikomu nie powiedziały że coś jest nie tak, dość duża tolerancja chyba. Poza tym ludziska wykładały się prędzej na refleksie, niż oczach. Badań nie przeszły 2 osoby, z tym że to były osoby co straciły prawko za alkochol.
a jak ktos ma wade wzroku to jest powiedziane ze co rok bedzie gorzej.... pewnie po 5-7 latach nic nie bedzie widzial. juz mu dzisiaj rente dac
Sam noszę okulary i jakoś jazda nocą mi nie przeszkadza. Nawet lepiej. A co do stracenia wzroku, to okulistka powiedziała mi, że w moim przypadku pogarsza się razem z wzrostem. Na szczęście już nie rosnę:) I wada narazie się nie pogarsza;) A jak co to zawsze można iść na laser:P
Otóż w marcu przechodziliśmy badania przed Kwalifikacją Wstępną. Wszystko ładnie pięknie, bez problemu. W międzyczasie popsuł mi się wzrok. Dzisiaj idę po okulary. Wada jest mała, bo -0,5 i -0,75. Z tego co wiem, to jeśli ktoś nosi okulary, to ma odpowiednią adnotację w prawie jazdy, że powinien w nich jeździć. U mnie tego nie ma, a teraz okulary mam. Co w przypadku jeśli będę robił badania lekarskie do nowego pracodawcy i w prawie jazdy nie ma mowy o tym, że mam jeździć w okularach, a na badaniach wyjdzie, że mam wadę wzroku (powiedzmy, że nie pójdę w okularach) lub od razu pójdę na badania w okularach?
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot], Amazon [Bot] i 22 gości