Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 wrz 2010, 13:26

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

no tak ale jak ja nie widzę tylko ostatniej linijki, tylko ostatniej! i to jak zasłonie jedno oko, bo jak patrze dwoma do ostatnią przeczytam jakąś to czy to jest wada -1Diporie?
to chyba nie jest duza wada? ja od dziecka mialem nosic okulary jednak pamiętam ze w jako dziecko w okularach gorzej widziałem, mimo ze powiększały to gorzej widziałem i mialem mniejsze pole widzenia, a okulary były koszmarne takie starodawne i nigdy ich nie nosiłem. Przeciwsłonecznych tez nigdy nie nosiłem, czy na psychotestach wychodzi ze ktos ma słaby wzrok? sprawdzają tam ostrość widzenia?

Post Wysłano: 04 wrz 2010, 15:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6760669

nie, na psycho ostrosci jako takiej nie sprawdzaja. ale masz mnostwo innych badan na oczy wiec mozliwe ze wada wzroku moze miec jakis wplyw na wyniki.

Post Wysłano: 04 wrz 2010, 20:14

Użytkownik

Użytkownik

tz jakie? i musze wszystkie badania zdac na 100%? przeciez oni mi nie mogą wydać orzeczenia negatywnego bo juz zapłaciłem za kat c, c+e i kw
ktos da 10k i moze sie spodziewać orzeczenia negatywnego? to jest chore!

Post Wysłano: 04 wrz 2010, 20:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zdane prawka i kw nie maja tu nic do rzeczy! zreszta jak wygladaja badania na prawko to wszyscy dobrze wiemy... jesli nie przejdziesz psycho to trudno, do widzenia! mozesz probowac do skutku ale wtedy juz tylko i wylacznie u tego lekarza, ktory wydal negatywne zaswiadczenie. a watpie zeby ktos cie wzial do roboty bez psycho...

nie, nie musisz miec zdane wszystkie na 100%. za kazde "zadanie" jest max 10 pkt i w zaleznosci od twojego wyniku dostajesz 1-10 pkt, ktore potem sie sumuja i chyba calkowity wynik decyduje czy zdales czy nie (nie jestem pewien ile % trzeba miec) no i nie wiem czy nie ma obowiazku ze kazde "zadanie" musisz przejsc, lepiej dopytaj lekarza przed badaniem.
na oczy badania sa rozne: kilka w ciemni, porownywanie predkosci 2 krecacych sie dyskow (podzielnosc uwagi bo musisz obserwowac oba). no i masz 3 patyczki, srodkowy nieruchomy a 2 inne moga sie dowolnie przesuwac. patrzysz przez wizjer, oczy masz na ich wysokosci i za pierwszym razem lekarka 2 boczne odsuwa od ciebie (na rozne odleglosci) a za drugim przysuwa blizej ciebie (tez na rozne odleglosci), twoje zadanie polega na tym zeby ustawic je w linii prostej (w stosunku do srodkowego), oczywisice patrzac od przodu na ich wysokosci nie widzisz o ile je przesunela. moja wada wyszla chyba przy pierwszym razie (musialem je przysunac do siebie zeby sie wyrownaly ze srodkowym) bo zrobilem to idealnie i zapytala czy jestem krotkowidzem, w drugim przypadku poszlo juz troche gorzej. punkty sa tu przyznawane w zaleznosci od odleglosci, o jaka sie pomylisz przy ich ustawianiu

Post Wysłano: 05 wrz 2010, 11:30

Użytkownik

Użytkownik

psychotesty to dokładne badanie czy tylko formalność i daje się w łape?
nie wyobrażam sobie sytuacji ze dam 10k na prawko i kw a później dostane z psychotestów wynik negatywny?
Ile kosztują i ile trwają takie psychotesty? Za badanie lek, czyli za orzeczenie ze moge zdawać prawko zapłaciłem 150zł i trwało 30min, badanie wzroku i słuchu.

Post Wysłano: 05 wrz 2010, 13:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

psycho to juz konkretne badania traktowane z cala powaga, u mnie trwaly ok 2 godzin i kosztowaly 80 zl (na koszt pracodawcy - 60). sporo zaplaciles za badania na prawko, ja dalem 70 zl i po 5 min bylo po badaniach

Post Wysłano: 05 wrz 2010, 13:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Psychotesty będą już w cenie KW. możesz zrobić wcześniej za 80 zł. Ale pod koniec KW znów i badania lekarskie żeby się pokrywały daty z ukończeniem KW aby za 5 lat nie mieć dużego odstępu i problemu z wszystkim

PJ. B, B+E, C, C+E, D, D+E, KW

Post Wysłano: 05 wrz 2010, 13:53

Użytkownik

Użytkownik

Ale psychotesty to nie wszystko i tak przecierz . Później lekarz okulista może ci nie wystawić zaświadczenia i już po pracy :) Ja też mam wade wzroku i wszystkie psychotesty itp zrobiłem no ale miałem problem w medycynie pracy z okulistą dlatego dostałem tylko na rok zaświadczenie :)

Post Wysłano: 05 wrz 2010, 14:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale psychotesty to nie wszystko i tak przecierz . Później lekarz okulista może ci nie wystawić zaświadczenia i już po pracy :) Ja też mam wade wzroku i wszystkie psychotesty itp zrobiłem no ale miałem problem w medycynie pracy z okulistą dlatego dostałem tylko na rok zaświadczenie :)
a jaki problem miales u tego okulisty? duza masz wade?

Post Wysłano: 05 wrz 2010, 16:47

Użytkownik

Użytkownik

ja mam -1,5 na obu oczach
a orzeczenie dostalem na wszystkie kat prawka za 150zł

Post Wysłano: 06 wrz 2010, 15:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

pytanie bylo skierowane do meru :P

Post Wysłano: 10 lis 2010, 12:49

Użytkownik

Użytkownik

moze mi ktos powiedziec jak np w wieku 18 lat mam -1,5Diporia i dostalem orzeczenie na wszystkie kat prawka a psychotesty robi sie co 5 lat tak?
jak np w wieku 30, czy 40lat wzrok by mi sie poborszył np do -6D to nadal móglbym jezdzic zawodowo? są jakies granice ze np trzeba miec od -2D do +2D bez okularów?
bo jak wykupimy sobie okularki to nawet chyba duzą wade mozna skorygować
Jeśli ktos ma męty ciała szklistego tkz muszki to są jakies przeciwwskazania?

Post Wysłano: 10 lis 2010, 14:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

widze ze nadal sie tym martwisz co bedzie za 10-20 lat... niewiadomo czy dozyjesz, wazne zebys teraz dostal zezwolenie od lekarza ;) a teraz na powaznie - jak bedziesz dlugo pracowal lojalnie w firmie, to szef sam wysle cie do takiego lekarza, ktory na pewno cie przepusci, tym bardziej jak kierowcow bedzie coraz bardziej brakowac na rynku. co do muszki to nie pomoge bo nawet nie wiedzialem ze takie cos istnieje :D jak zwykle o wszystkim zadecyduje lekarz, ale mysle ze jak bedziesz mial okulary ktore zniweluja wszystkie wady (no chyba ze masz daltonizm) to raczej nie bedzie problemu

Post Wysłano: 10 lis 2010, 14:59

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
pytanie bylo skierowane do meru :P

Ja coś około - 2.0 :)
Słyszeliście może na temat laserowych operacji oczu ? jeżeli tak to proszę o opinie na ten temat

Post Wysłano: 10 lis 2010, 15:56

Laserowo - po 21 roku życia i można skorygować tylko pewną wartość wady, nigdy całkowicie.

Sam urodziłem się ślepy na jedno oko (serio :( ) w tej chwili robię B i obecna wada (+7,+3,5) umożliwiła mi przejście badań lekarskich, ALE na prawie jazdy będę miał wpisane, że mogę jeździć tylko i wyłącznie w okularach i soczewkach. Jeżeli ktoś również ma wadę i ma zamiar przechodzić cały proces szkolenia to polecam przy badaniu lekarskim powiedzieć, że używa się także soczewek. W praktyce, niemożliwe wręcz jest aby Policjant udowodnił, że nie posiadamy soczewek, a mając tylko wpis na okulary i nie posiadających ich może dojśc do sytuacji w której nie będziemy mogli kontynuować jazdy. Oczywiście, po to mamy ten wpis aby się pilnować i idiotyzmem jest jazda przy wadzie jak moja bez szkieł/okularów, ale życie przynosi różne sytuacje i nigdy nie wiadomo czy kiedyś nam to się nie przyda :) .

Post Wysłano: 10 lis 2010, 18:34

Użytkownik

Użytkownik

ja tam mam tylko -1,5D nie wiem czy to duzo czy malo
jednak siedzi sie codziennie po 8h przed kompem potem rozwrywka typu tv, komputer i wyjdzie te 12h na dobe przed kompem i tak przez przykladowo 10lat to wada moze sie powiększyc
a muszki takie mam jak np patrze w niebo to widze takie kropki czarne, męty itp to samo widze na ekranie pc na bialym tle
jednak nie wiem od czego to jest
a auto prowadze bez problemu bo okularów jeszcze nie mam
podobno jak sie założy to wada sie pogłębia i trzeba je nosic juz zawsze
narazie przy -1,5D moge funkcjonowac bez bryli wiec z tego korzystam
zresztą okulista jak mnie badal powiedzial ze jakbym zaczął prace jako kierowca to zebym wyrobil sobie okulary

Post Wysłano: 10 lis 2010, 18:35

Cytuj:
Gratuluję. Zdrowia nie kupisz za żadne pieniądze...

Post Wysłano: 10 lis 2010, 18:39

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Gratuluję. Zdrowia nie kupisz za żadne pieniądze...
tz? nierozumiem Cie? juz jako dziecko w podst w 1 klasie wykryto u mnie krótkowzroczność -1D i przepisano mi okulary do czytania i tv, pc i zalozyłem je tylko kilka razy i schowałem do półki
a teraz gdy mam obecnie 20lat mam -1,5D czyli tylko o 0,5 więcej
a słyszalem ze jak nosi sie okulary to co rok lub częściej sie zmienia szkla na mocniejsze bo oczy sie przyzwyczajają i sie rozleniwiają

Post Wysłano: 10 lis 2010, 21:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mylisz sie. oczy sie rozleniwiaja, to fakt, ale tylko wtedy jesli dostaniesz idealnie dopasowane szkla do wady. w praktyce zaden lekarz tak nie robi, a daje ciut za slabe szkla - wlasnie po to zeby oko tez samo pracowalo. wada poglebia sie przy zmeczeniu oczu itp, a to nastepuje wlasnie przez unikanie szkiel. pewnie ze od kazdej reguly sa wyjatki, z tego co mowisz to ty nim jestes albo po prostu masz bardzo "tolerancyjne" oczy. u mnie bylo tak ze najpierw mialem -0,5, pochodzilem krotki okres czasu a potem olalem. niestety po paru latach mialem juz -1,75. od tamtej pory uzywam okularow do jazdy autem, kompa (tv tez ale niemal wcale nie ogladam) i na uczelni - wiec bardzo czesto. efekt? te same szkla juz chyba od 2 lat, a wada wzroku nie pogarsza sie juz. mam skonczone 21 lat

Post Wysłano: 03 sty 2011, 19:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8518079

Starałem się o kat. C kazali mi iść do lekarza medycyny pracy po zaświadczenie. Dostałem takie - brak przeciwskazań. Potem miałem problem z oczami bo mnie szczypaly i swedzialy. Poszedlem do lekarki dala mi krople i zbadala wzrok i mowila ze przy moim niedowidzeniu nie moge miec takiego prawa jazdy. Faktem jest to ze nie widze prawie wogole na jedno oko nawet jak zaloze okulary. Na psycho mialem problem z ustawieniem drązków (z powodu tego nie dowidzenia) ale jakos mi dala ten papier.

Czyli wzasadzie z takim nie dowidzeniem na jedno oko nie moge byc kierowcą zawodowym ?