Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 wrz 2010, 19:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Berlingo

Siemka, mam kilka pytań,
Otóż mam 20 lat i kategorię B, od następnego miesiąca zamierzam zacząć kurs na kategorię C, po tym prawdopodobnie zrobię kat. C+E, i mając 21 lat zrobił bym kurs kwalifikacji wstępnej. Widziałem takie kursy za 2200 zł, 4000, a nawet 5000 złotych- dlaczego jest taka różnica? Wiem że są przyśpieszone i zwykłe- chyba lepiej zrobić przyśpieszoną bo szybciej i taniej?
Chcąc zawodowo kierować tirem muszę: zapłacić za kurs na kat. C, C+E, kurs kwalifikacji wstępnej, egzaminy w WORD, badania lekarskie, testu psychologiczne, wydanie prawka- czy pominąłem coś?

Co w wypadku gdy kurs kwalifikacji wstępnej zrobię po kat. C, a potem zrobię C+E- czy wtedy muszę znowu robić kwalifikację wstępną?

P.S. Mam nadzieję że przejrzyście zadałem te pytania ;]Pozdrawiam.

Post Wysłano: 18 wrz 2010, 19:59

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

1. Ceny kursów są uzależnione od tego, co przyjdzie do głowy kierownictwu ośrodka, który go organizuje. Jedne ośrodki chcą 3 tysiące za bardzo dobry kurs, po którym zdają prawie wszyscy egzamin, inne 5 tysięcy za kurs kiepski, po którym zdaje jedna z 10 osób. Cena nie zawsze odzwierciedla jakość, bo program jest wszędzie taki sam.

2. Jeśli nie musisz mieć uprawnień przed 21 rokiem życia, to wybierasz dla siebie kwalifikację wstępną przyspieszoną (140 godzin). Nie "pełną" (280 godzin) i nie uzupełniającą.

3. Co do kasy, niczeo nie pomnąłeś. Ale dwie uwagi. Przy badaniach przed kursem prawa jazdy niech lekarz od razu zaznaczy ci C+E, żebyś 2 razy nie robił badań. Druga sprawa - po zdaniu egzaminu na C poproś w WORD o wstrzymanie wysyłki dokumentów do czasu zdania E, żeby nie płacić niepotrzebnie dwa razy za wydanie prawka.

4. Kwalifikację wstępną robisz od razu na cały blok kategorii: C / C1 / C+E / C1+E bez względu na to, jakie kategorie w danej chwili posiadasz. To znaczy, że jak rozszerzysz prawko o kategorię E, kwalifikacja wstępna będzie nadal ważna!

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 18 wrz 2010, 21:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki bardzo za odpowiedź, szkoda że nie ma tutaj opcji 'pomógł'.

Post Wysłano: 19 wrz 2010, 6:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
1. Ceny kursów są uzależnione od tego, co przyjdzie do głowy kierownictwu ośrodka, który go organizuje. Jedne ośrodki chcą 3 tysiące za bardzo dobry kurs, po którym zdają prawie wszyscy egzamin, inne 5 tysięcy za kurs kiepski, po którym zdaje jedna z 10 osób. Cena nie zawsze odzwierciedla jakość, bo program jest wszędzie taki sam...
nie jest tak do końca.
oczywiście jest różnica w poziomach, ale różnica w cenie nie wynika z tego co przyjdzie do głowy włąścicielowi szkoły, ale z możliwości dofinansowania.
są pewne fundusze unijne, o które można się starać. jedne są dla bezrobotnych inne dla ludzi pracujących, albo dla tych powyżej 40-ki.
jakie są dostępne te fundusze, jakich zbierze się kandydatów spełniających określone warunki i umiejętność wykorzystywania takich funduszy - to powoduje różnicę w cenach.

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 11:00

Użytkownik

Użytkownik

Nie, Cyrylu!
Dofinansowanie z Unii czy inngo źródła to zupełne inna sprawa.

To właśnie te "normalne" kursy pełnej KW zaczęły się w kilku ośrodkach od absurdalnej ceny 7 500 zł.

W moim mieście działa jeden z największych w kraju ośrodków szkolenia kierowców. Właściciel wyszedł z ceną 6500 zł ale nie było chętnych. Teraz zszedł do 4 tysięcy. A ośrodek dysponuje dwoma zdezelowanymi mercedesami 0303 z Bundeswery. Na KW wypożyczają też już zjeżdżonego autosana A10.

W innym ośrodku możesz dla odmiany przejść pełną KW za 3 000 zł i jeździsz nowiutkim autokarem turystycznym po polskich górach.

Trzeba w końcu dodać, że większość ośrodków już w tej chwili zastępuje wykłady szkoleniami e-learningowymi (te z e-kierowcy), zatem koszty są niewielkie.

Jeśli wiec weźmiemy pod uwagę, że KW to wykłady, które można zastąpić gotowym szkoleniem internetowym, i 20 godzin jazd, to rozpiętość cen świadczy tylko o jednym - wszystko zależy od zachłanności kierownictwa ośrodka a nie obiektywnych czynników.

Gdyby było inaczej, skąd różnica między początkowymi cenami 5,5 - 7,5 tys a obecnymi 3-4 tys.?

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 14:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Trzeba w końcu dodać, że większość ośrodków już w tej chwili zastępuje wykłady szkoleniami e-learningowymi (te z e-kierowca), zatem koszty są niewielkie.
Ja osobiście wolałbym się zapisać na e-learning, bo pogodził bym te 140 godzin ze szkołą i pracą. Na e-kierowca- nie pisze jaka cena tego kursu, informacja jest pod numerem telefonu, i gdybym się zapisał to po przerobieniu wszystkich godzin czeka mnie jakiś egzamin czy coś? Numer kierunkowy mają 91- więc to województwo zachodniopomorskie- musiał bym tam jechać- coś zdać. Czytałem że KW jest też jakaś praktyka, co z tymi co uczą się przez neta?
Edit:
W moich wyliczeniach nie zabrałem pod uwagę egzaminu KW- ile on kosztuje?

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 16:03

Cytuj:
Ja osobiście wolałbym się zapisać na e-learning, bo pogodził bym te 140 godzin ze szkołą i pracą.
Ja uważam, że lepiej odsiedzieć te 140h gdzieś na kursie i przynajmniej coś Ci z tego zostanie, bo nie chce mi się wierzyć, że codziennie będziesz siedział przy kompie i studiował te materiały.
Cytuj:
1000zł. W egzaminie może uczestniczyć maksymalnie 20 osób.

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 19:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Ja osobiście wolałbym się zapisać na e-learning, bo pogodził bym te 140 godzin ze szkołą i pracą.
Ja uważam, że lepiej odsiedzieć te 140h gdzieś na kursie i przynajmniej coś Ci z tego zostanie, bo nie chce mi się wierzyć, że codziennie będziesz siedział przy kompie i studiował te materiały.
Cytuj:
1000zł. W egzaminie może uczestniczyć maksymalnie 20 osób.
1000 złotych za egzamin i uważasz że się nie będę do niego uczył? ;]
Cytuj:
Ja osobiście wolałbym się zapisać na e-learning, bo pogodził bym te 140 godzin ze szkołą i pracą. Na e-kierowca- nie pisze jaka cena tego kursu, informacja jest pod numerem telefonu, i gdybym się zapisał to po przerobieniu wszystkich godzin czeka mnie jakiś egzamin czy coś? Numer kierunkowy mają 91- więc to województwo zachodniopomorskie- musiał bym tam jechać- coś zdać. Czytałem że KW jest też jakaś praktyka, co z tymi co uczą się przez neta?
Jak wyżej, wytłumaczy mi ktoś cze te KW to tylko teoria, nie ma praktyki? Gdzie bym zdawał egzamin?

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 19:43

Użytkownik

Użytkownik

Praktyke masz tylko na kursie, czyli tam chyba 16h jazdy, a na egzaminie jest tylko teoria...
Zdawać możesz w swoim mieście. Z tego co wiem to komisja jest powoływana do ośrodka.
Pozrowienia.

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Praktyke masz tylko na kursie, czyli tam chyba 16h jazdy, a na egzaminie jest tylko teoria...
Zdawać możesz w swoim mieście. Z tego co wiem to komisja jest powoływana do ośrodka.
Pozrowienia.
Dzięki za odpowiedź.
Dalej jednak nie rozumiem jak to z tym e-learningiem, na e-kierowca jest szkolenie przez internet, pisze 140 godzin, będę musiał jechać na te parę godzin praktyki? Może tam robi KW? Jeżeli nikt nie będzie wiedział to jutro do nich zadzwonię.

Edit:
Na stronie mają e-learning teori z kat. A i B, szkoda że nie można też C u nich zrobić ;p

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 20:21

Użytkownik

Użytkownik

E-kierowca oferuje to jako "produkt" dla ośrodków szkoleniowych. Nie da się "eksternistycznie" zaliczyć i zdać kwalifikacji, podobnie jak prawka kat. B czy innej.

Na KW musisz zapisać się do ośrodka, który organizuje takie szkolenie, tam odbyć teorię, praktykę i zdać egzamin.

Wiele ośrodków wykorzystuje metodę e-learningową, ale NIESTETY nie znaczy to, ze robisz to przez internet z domu :( Jeszcze rok temu można było (ja tak robiłem) ale potem zmienili przepisy i MUSISZ tę teorię przerabiać na komputerze w ośrodku!

Egzamin też tylko w ośrodku, w którym robiłeś kurs. Nie da się tego przeskoczyć.

Te ich kursy na A i B należy traktować raczej jako "pomoc dydaktyczną" - taki multimedialny podręcznik a nie kurs. Kurs zawsze i na każdą kategorię trzeba odbyć w ośrodku szkolenia kierowców.

P.S. Jeśli jesteś z Wielkopolski to polecam ośrodek,w którym sam robiłem KW - tanio, szybko i bardzo profesjonalnie http://www.akademiajazdy.eu

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 20:26

Cytuj:
Tak wysokie ceny w dosyć drastyczny, ale skuteczny sposób eliminują z zwodu przypadkowe osoby. Jeśli komuś naprawdę zależy, to podzieli sobie te 1000zł na 20 osób i zorientuje się, że wtedy egzamin będzie go kosztował 50 zł...

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 20:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2566184
Samochód: renault

Cytuj:
Cytuj:
Tak wysokie ceny w dosyć drastyczny, ale skuteczny sposób eliminują z zwodu przypadkowe osoby. Jeśli komuś naprawdę zależy, to podzieli sobie te 1000zł na 20 osób i zorientuje się, że wtedy egzamin będzie go kosztował 50 zł...
szkoda że tak tylko jest w przepisach niby :P

u mnie na KW zdawało 24 lub 25 osób nie pamiętam dokładnie ;p

napewno było ponad 20 .

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 20:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Uuu, ludziska ale mnie "zastrzeliliście" !
Poważnie egzamin z KW kosztuje 1 tyś. zł ?
Sądziłem że koszt to coś a`la 200 czy 300zł jak egzamin na prawo jazdy. Z tego co napisaliście koszt egzaminu rozklada się na kilka osób. Dobrze zrozumiałem ?

Post Wysłano: 20 wrz 2010, 21:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, cieszę się że egzamin KW nie kosztuje 1000 zł, a taniej.
@Walp- dzięki tej stronie którą podałeś trafiłem na twój blog, a następnie na to forum ;]
I tam będę robił KW (w Poznaniu nie znalazłem niczego tańszego). Myślałem że jest możliwość przez neta dlatego pytałem.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
szkoda że tak tylko jest w przepisach niby :P

u mnie na KW zdawało 24 lub 25 osób nie pamiętam dokładnie ;p

napewno było ponad 20 .
Jak dla mnie może być nawet 100 osób, przynajmniej tańszy będzie egzamin.

Pozdrawiam.

Edit:
@Kadykianus- tak jak ktoś pisał- egzamin się rozkłada na kilka osób.

Post Wysłano: 21 wrz 2010, 10:32

Użytkownik

Użytkownik

Nie można mówić, że egzamin kosztuje 1000 zł.

Chodzi o to, że komisja egzaminacyjna, powoływana przez wojewodę musi składać się z 3 członków. Przewodniczący według rozporządzenia ma otrzymać wynagrodzenie w wysokości 400 zł a pozostali dwaj członkowie po 300 zł. Czyli razem 1000 zł.

W jednej grupie, przynajmniej zgodnie z prawem, nie może być więcej niż 20 osób.

I teraz tak: ośrodek organizujący szkolenie i egzamin sam decyduje jak rozłożyć opłaty. Może nic nie brać od zdających bądź wliczyć to w cenę kursu a może ustalić stała opłatę (np. 100 zł) od każdego zdającego, może wreszcie dla każdego konkretnego egzaminu dzielić ten 1000 zł przez liczbę zdających.

Ja płaciłem 100 zł za egzamin i myślę że to raczej górna granica. No ale jeśli na kursie było np. tylko 5 osób, to trudno oczekiwać że ośrodek do tego dopłaci - wtedy wyjdzie po 200 zł.

Wybierając ośrodek warto po prostu dowiedzieć się jaka będzie cena egzaminu.

Post Wysłano: 21 wrz 2010, 10:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Pozrowienia.
Dzięki za odpowiedź.
Dalej jednak nie rozumiem jak to z tym e-learningiem, na e-kierowca jest szkolenie przez internet, pisze 140 godzin, będę musiał jechać na te parę godzin praktyki? Może tam robi KW? Jeżeli nikt nie będzie wiedział to jutro do nich zadzwonię.

Edit:
Na stronie mają e-learning teori z kat. A i B, szkoda że nie można też C u nich zrobić ;p
Kolego ja robię e-learning. Wygląda to tak, że mam koszt dostępu i oglądam slajdy. Materiał jest taki sam jak na 140h, ale ja niestety muszę rozłożyć go sobie na 280h bo nie mam 21 lat.
Pozdrawiam!

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.

Post Wysłano: 21 wrz 2010, 15:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Pozrowienia.
Dzięki za odpowiedź.

Edit:
Kolego ja robię e-learning. Wygląda to tak, że mam koszt dostępu i oglądam slajdy. Materiał jest taki sam jak na 140h, ale ja niestety muszę rozłożyć go sobie na 280h bo nie mam 21 lat.
Pozdrawiam!
Kili a robisz to u siebie w domu czy w sali ośrodka :?: :?:

Post Wysłano: 21 wrz 2010, 17:18

Użytkownik

Użytkownik

W domu.

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.

Post Wysłano: 22 wrz 2010, 1:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
W domu.
To poprosimy jakieś namiary ;p
A jak z teorią i egzaminem, masz w swojej miejscowości ten ośrodek?