Ja tego nie napisałem, tylko zacytowałem ustawę z lutego.
Chcesz sprawdzić, to znajdź ją sam.
Nie wymyślajcie nowych teorii, bo to już dawno zrobiło się nudne.
http://www.gitdez.nq.pl/index.php/Dla-T ... e-drogowym
Cytuj:
W świetle obowiązujących przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125, poz. 874 ze zm.), kierowca, który posiada prawo jazdy kategorii C oraz C+E i ukończył 18 lat może prowadzić pojazd lub zespół pojazdów o dmc powyżej 7,5 tony jeżeli ukończył kwalifikację wstępną – szkolenie jest opisane w przepisach niniejszej ustawy. Wynika to z art. 39 a.
Przed wejściem w życie zmiany w postaci ustawy z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 43, poz. 246), która wprowadziła możliwość prowadzenia przez kierowców poniżej 21 lat zestawu cięższego niż 7,5 t pod warunkiem ukończenia kwalifikacji wstępnej, tacy kierowcy mogli wykonywać jedynie niektóre rodzaje przewozów pojazdami i zespołami pojazdów o dmc powyżej 7,5 t; katalog tych wyjątków nie zmienił się i przedstawia się następująco:
Cytuj:
Borys68
, podałem przed chwilą źródło, czy to taki problem sobie to znaleźć? Podałem nawet linka....
Tutaj wyżej też macie źródło, ech..
Cytuj:
Aha czyli od 18 lat można robić prawo jazdy kat C i C+E.
Czyli jak mam skonczone 18 to moge zrobić C a po tym zaraz moge C+E robić?
Tak możesz i zawsze tak można było,
Jednak jeśli chcesz podjąc prace i nie masz 21 lat musisz ukończyć kwalifikację wstępną pełną za około 5000 zł plus koszt uprawnień i badań