Cytuj:
A ja jeżdzę zawsze na halogenach p/mgielnych. Ale, zaznaczam : TYLKO za dnia. Jak się ściemnia, to włączam światła mijania...
kolego Ty nie włączasz tych świateł dla siebie, ale dla innych:
aby być widocznym,
aby coś widzieć
i aby inni wiedzieli co robisz i co zamierzasz.
jeżeli chcesz coś włączyć dla siebie to możesz właczyć radio.
takie traktowanie prawa jest bez sensu i prowadzi do chaosu na drogach.
jest przepis który mowi:
"Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto: 1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany: a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,"
i
"Ponadto kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu na drodze krętej, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. Chodzi to o trasy oznaczone odpowiednimi znakami drogowymi: A-3 "niebezpieczne zakręty - pierwszy w prawo" lub A-4 "niebezpieczne zakręty - pierwszy w lewo" z umieszczoną pod znakiem tabliczką T-5 wskazującą początek drogi krętej."
Cytuj:
...Poza tym, podoba mi się mój TIR na p/mgielnych...
natomiast ta argumentacja mnie rozwaliła, a jak mi będzie się podobał dym z komina mojej ciężarówki, akurat pod Twoimi oknami, albo bieżnik moich opon na Twoich plecach?