Panowie taki problem z Magnum 430Mack 98r.Gdy chłodniejsze dni,autko postoi kilka godzin(nawet3-4) i nieda się przerzucić na wysoką skrzynie.Tylko wsteczny i 1,2,3,4 na wysokie jak próbuje przełączyć skrzynia pokonuje ten przeskok ale wchodzą biegi 1,2,3,4.Czasem pomaga spuszczenie całkowicie powietrza z układu,czasem zadziała za pierwszym razem,a czasem nawet kilka razy można spuszczać powietrze z układu i nic dopiero przejechanie kilku kilometrów(maxymalnie 4bieg)i zatrzymanie się i spuszczenie powietrza pomaga.Gdy tylko temperatura jest wyższa czyli już ok 10stopni biegi działają bez problemu.Co sprawdzić nim zaprowadze do mechanika?
Panowie poradźcie co wybrać? Magnum `05r. 480 DXi czy 480 E-Tech? Przebiegi porównywalne (620 - 700tyś km), cena też. Ciągnik ma jeździć z plandeką, czasami z kontenerami (1x20) po kraju.
Sorry że nie na temat, ale tak przy okazji mam pytanie dla znawców Magnumek . Jak to jest z tymi wałkami rozrządu w E-Techach, w jakich motorach były one wadliwe, a w których były ok
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Zdecydowałem się na 480 DiXi. Euro3,siodło 1050mm,klima postojowa,sprowadzona z Luxemburga. Dziwi mnie tylko sprawa zegarów - starszy typ (niebieskie). Myślałem że w DXi są już te nowe z licznikiem cyfrowym, oraz to że ma tylko jedno łóżko i nad nim szafki jak z kuchni mojej teściowej.
Dziwi mnie tylko sprawa zegarów - starszy typ (niebieskie). Myślałem że w DXi są już te nowe z licznikiem cyfrowym, oraz to że ma tylko jedno łóżko i nad nim szafki jak z kuchni mojej teściowej.
Zegary cyfrowe są w rocznikach 2007, z silnikami E5. Sprawa szafek, to pewnie wymysł byłego kierowcy.
Pewnie tak. A jak to jest z tą "palnością" Magnumek? Palą się bo mają wady konstrukcyjne (zwarcia itp.) czy to rażące zaniedbania użytkowników są tego powodem? Pytam bo już kilka razy widziałem palącą się Magnumkę.
Nie sądze żebyś dobrze wybrał wybierając dxi..ale jest to tylko moje zdanie...euro ma to samo bo 3, a e-techa naprawia się przez telefon a dxi już raczej często tylko serwis ponieważ każdy moduł jest pod pod konkretne auto i jak coś kleknie z elektryki to trzeba programować przez internet...poza tym spytaj się ile kosztuje np.polskie menu...cena nieporozumienie...dxi posiada poprostu 2xtyle elektroniki przejętej głównie z volva.. części do dxi także droższe...
e-tech też ma swoje bolaczki ale jest poprostu prostszy.to jest moje zdanie od strony serwisowej...jak byś miał wybór pomiedzy euro3 a 5 to wiadomo co wziąć ale w takiej sytuacji jedynym plusem dxi to brak problemów z układem paliwowym a raczej mniejsze...powodzenia..pozdrawiam
Co do wałków w e-techu to ja najczęściej spotkałem się z tą usterką w przejściówkach tzn. euro2 i euro 3 2002r...najczęściej był to silnik 440 ale nie wiem czy jest to adekwatne do tego co jest... poprostu przez 8 lat takie były najczęściej.
_________________ SPEC.RENAULT TRUCK, VOLVO..DĄBROWA NAD CZARNĄ WOJ ŁÓDZKIE DK74 TEL. 509-036-498
-WYJAZDY NA AWARIE ELEKTRYKI I ELEKTRONIKI RENAULT I VOLVO- ADBLUE, APM, DEFEKT 200,DEFEKT WTRYSKU,DEFEKT IMMOBILIZERA,WYŁ.IMMOBILIZERA, ITP.). zapraszamy do grupy: https://www.facebook.com/groups/235395747040110/
Dziękuję ci kolego tiger918. Na taką konstruktywną wypowiedź właśnie liczyłem - niestety gdyby była parę dni wcześniej...niestety. Ale trzeba się uczyć na własnych błędach. Przesiadłem się z Mastera na Magnum i potrafię tego ogarnąć (jeżdżę powoli i zgrzytam Więc proszę o wyrozumiałość). Menu na panelu mam po niemiecku, co mi nie przeszkadza . Pozdrawiam
GG: 4015060
Samochód: Magnum 480 DXI
Też tydzień temu przywiozłem dxi 480 ,chodziło cały czas po unii. Choc było kupione w kraju sprzedający zapodział gdzieś instrukcje obsługi . Z racji że nigdy nie miałem styczności z renówką mam pytanie koledzy czy ktoś z Was nie ma takowej na pozbyciu .
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 6 gości