Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 sie 2011, 20:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

A czy poza inwektywami masz też jakieś argumenty?

To ty cytujesz STARĄ ustawę o transporcie drogowym! Starą bo nie uwzględnia ona nowelizacji z 12 lutego 2010 roku (Dz.U. Nr 43, poz. 246). W tym, co zacytowałeś, nie ma jeszcze mowy o kwalifikacji przyspieszonej bo jej wtedy nie było. Bo to stary tekst.

Oto jednolity i aktualnie obowiązujący tekst art. 39a:
Cytuj:
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła:
a) 18 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną,
b) 21 lat - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
– C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną,
– D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
– D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną,
c) 23 lata - w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyspieszoną;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) (75) uzyskała kwalifikacje wstępną lub kwalifikację wstępną przyspieszoną, zwane dalej "kwalifikacją";
6) ukończyła szkolenie okresowe.
Źródło: tekst ujednolicony - stan prawny na 5 lipca 2011, Zrzeszenie Międzynarodowych Przewoźników Drogowych, http://www.zmpd.pl

No i na koniec: art. 9 ustawy o kierujących pojazdami jeszcze nie obowiązuje a ustawa o transporcie drogowym obowiązuje!

Art. 9 UoKP zacznie obowiązywać dopiero od przyszłego roku.

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 23 sie 2011, 2:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Adam K. przykro stwierdzić ale nie masz racji i nie wiem jak możesz zarzucać koledze Walp że nie czyta ustaw.
Dla mnie Walp to jedna z najbardziej światłych postaci na tym forum, która służy zawsze dużą pomocą, potrafi rozwiać wątpliwości, doradzić, otrzymamy od niego zawsze wskazówkę kiedy gubimy się w gąszczu nowych przepisów. Dużo wnosi na forum, myślę że każdy się ze mną zgodzi. Według mnie zasługuje nawet na wyróżnienie na forum jako ekspert :wink:
W przytoczonym przypadku również się nie myli, tak jak to rozpisał już chyba nie da się prościej. Wiem na 100% że się nie myli. :)

Post Wysłano: 23 sie 2011, 14:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Faktycznie, musze przyznac sie do bledu, to ja cytowalem nieaktualna ustawe o transporcie drogowym (swoja droga skandal aby na stronach GITD byla umieszczona nieaktualna wersja).
Inna sprawa, ze znam bliskie mi przedsiebiorstwo ktore zatrudnia osoby z ukonczona kwalifikacja wstepna przyspieszona ktore maja mniej niz 23 lata i swiadcza oni transport na liniach regularnych do 50 km ale autobusami 'pelnogabarytowymi'. Przechodzili oni niejedna kontrole ITD na drodze a ostatnio rowniez w siedzibie firmy i NIKT sie do tego nie przyczepil. Dlatego jest to dla mnie spore zaskoczenie, bo wglebiajac sie w przepisy ktore kolega Walp cytuje (a faktycznie sa one aktualne - jeszcze raz wytykam swoj blad) powinni oni byc ograniczeni do pojazdow ktore mozna prowadzic majac kat. D1. Temat podrzuce jeszcze znajomemu krokodylowi, tylko gdy wroci on z urlopu, ale wydaje mi sie ze nie ma z czym dyskutowac. Byc moze inspektorzy ktorzy prowadzili te kontrole po prostu przeoczyli ten fakt.

Post Wysłano: 23 sie 2011, 14:34

Użytkownik

Użytkownik

Ogólnie mówiąc, za piękne by było. Dzisiaj żeby być kierowcą, trzeba mieć albo dwa konta w szwajcarskim banku by mieć na te wszystkie kursy i badania, albo być na bezrobociu przez 5 lat najlepiej z 8 klasami podstawówki, bo w tedy Unia zapłaci(czyli my wszyscy). Szkoda słów....

Post Wysłano: 23 sie 2011, 15:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Faktycznie, musze przyznac sie do bledu, to ja cytowalem nieaktualna ustawe o transporcie drogowym (swoja droga skandal aby na stronach GITD byla umieszczona nieaktualna wersja).
Inna sprawa, ze znam bliskie mi przedsiebiorstwo ktore zatrudnia osoby z ukonczona kwalifikacja wstepna przyspieszona ktore maja mniej niz 23 lata i swiadcza oni transport na liniach regularnych do 50 km ale autobusami 'pelnogabarytowymi'. Przechodzili oni niejedna kontrole ITD na drodze a ostatnio rowniez w siedzibie firmy i NIKT sie do tego nie przyczepil. Dlatego jest to dla mnie spore zaskoczenie, bo wglebiajac sie w przepisy ktore kolega Walp cytuje (a faktycznie sa one aktualne - jeszcze raz wytykam swoj blad) powinni oni byc ograniczeni do pojazdow ktore mozna prowadzic majac kat. D1. Temat podrzuce jeszcze znajomemu krokodylowi, tylko gdy wroci on z urlopu, ale wydaje mi sie ze nie ma z czym dyskutowac. Byc moze inspektorzy ktorzy prowadzili te kontrole po prostu przeoczyli ten fakt.
Niezły motyw przedstawiłeś. U nas na Podlasiu Ośrodki nie dopuszczają do kursu Kwalifikacji Wstępnej Przyspieszonej w zakresie kategorii D, kursantów którzy nie mają 23 lat. Warunkiem aby uczestniczyć w tym kursie jest osiągnięcie wieku 23 lat. Nie można nawet zacząć parę dni przed. A u was mówisz normalnie śmigają autobusami....
Weź ty człowieku bądź mądry.
mobilek07 dobrze powiedziane :lol:

Post Wysłano: 24 sie 2011, 2:00

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
mobilek07 dobrze powiedziane :lol:
Niestety ale taka jest prawda. Kasę wyciągają na każdym kroku. Badania lekarskie, orzeczenia lekarskie, psychotesty itp. Gdyby tego było mało, trzeba to zrobić w odpowiednich termiach, żeby nie powtarzać całego kursu( :!: ). Ogólnie cała idea robienia kursu na dane kategorie po którym to możemy autobusem wybrać się na grzyby, albo ciężarówką do kościoła to jakaś wielka pomyłka. Marix zastanów się czy na prawdę chcesz w to wchodzić. W zachodniej Polsce, gdzie niby lepiej o pracę i godziwą zapłatę, jeżdżąc na nockach zarobisz(uwaga :!: ) 1800PLN! Do tego jeszcze jakaś premia max. 2100 PLN na miesiąc. I tyle mamy zarabiać, po kursie za minimum 8 tysięcy? Z utrzymaniem nawet samego siebie, inwestycja zwraca się po około roku czasu, choć mało kto wytrzymuje tyle.

Post Wysłano: 24 sie 2011, 9:53

Użytkownik

Użytkownik

Ja się wcale nie dziwię, że ITD nie zauważyło tego w czasie kontroli, bo to wszystko jest tak porąbane, że wszyscy się gubią.

Podejrzewam, że inspektorzy w ogóle się tym nie zajmują. Ma facet D? Ma! No to w porządku! Wolą się skupić na czasie pracy, stanie opon i innych łatwych do znalezienia drobiazgach.

Post Wysłano: 24 sie 2011, 9:58

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Podejrzewam, że inspektorzy w ogóle się tym nie zajmują. Ma facet D? Ma! No to w porządku! Wolą się skupić na czasie pracy, stanie opon i innych łatwych do znalezienia drobiazgach.
Łatwych jak łatwych, ale nie wiem czy czasem nie ważniejszych od tego czy ktoś ma KW przyspieszoną czy pełną i jak to ma się do wieku :]

Post Wysłano: 15 sty 2013, 10:11

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN Lion Star

Witam, do tematu to tak: data urodzin 08.05.1991 czyli w tym roku kończe 22 lata, prawo jazdy kat D zdane w maju 2012 kwalifikacja w czerwcu 2012. od czerwca jeżdżę PEŁNOWYMIAROWYMI autobusami, ukończyłem kwalifikację wstępną PEŁNĄ czyli 280 godzin. Pamiętam, że w ośrodku, w którym robiłem KW prowadzący mówił mi, że gdybym zrobił KW przyspieszoną to dotyczyły by mnie te ograniczenia o których mówicie, a po pełnej można już normalnie jeździć wszystkim co na kat D. Pytałem się wtedy jeszcze o to inspektora, który był w komisji na KW z resztą do całej KW też przygotowywał nas inspektor.

Zarejestrowałem, się tu z innego powodu ponieważ teraz znowu słyszy się o zmianach i niedawno dostsałem maila z newslettera z pewnego portalu mniejsza z nazwą, ale pytanie następujące, jeżeli teraz mam 21 lat i specjalnie robiłem KW pełną by jeździć już normalnie to czy ktoś może odebrać mi te przywileje? Na zdrowy rozsądek twierdze, że nie bo przecież prawo nie działa wstecz, a ja uzyskałem prawo jazdy zanim te przepisy mają obowiązywać czyli chyba 19 stycznia 2013 r.

Post Wysłano: 15 sty 2013, 12:45

Użytkownik

Użytkownik

Nikt ci niczego nie odbierze!
Cytuj:
Ustawa o kierujących pojazdami:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
(...)
6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1 i
D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;
7) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
(...)
b) D i D+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 2, ust. 3 pkt 3 oraz art. 9;(...).

Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.
Możesz spokojnie pracować jako kierowca każdego autobusu.