Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 12 gru 2011, 2:24

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Otóż mam takie pytanie, jak będzie wyglądało pj kat. C po 11 lutego. Dokładniej chodzi mi o to, czy jak zacznę uczęszczać na kurs w styczniu to czy w wieku 18 lat będę mógł zdawać państwowy egzamin na tą kategorię. Obiło mi sie o uszy również to, że przed rozpoczęciem kursu na C będę musiał zrobić pełną KW żeby zostać kierowcą zawodowym. Ile w tym jest prawdy a ile kłamstw i czy bez przeszkód będę mógł zacząć chodzić na kurs?

Wiem, że na forum pojawiło się już wiele wątków z takimi pytaniami, ale nie potrafię znaleźć tego, czego dokładnie szukam. I jeżeli ktoś zacytuje ustawę to proszę o przejrzyste wytłumaczenie bo każdy mam jej inne interpretacje.

Post Wysłano: 12 gru 2011, 4:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Witam. Otóż mam takie pytanie, jak będzie wyglądało pj kat. C po 11 lutego. Dokładniej chodzi mi o to, czy jak zacznę uczęszczać na kurs w styczniu to czy w wieku 18 lat będę mógł zdawać państwowy egzamin na tą kategorię.
Tekst ujednolicony
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0110300151

Cytaty z nowej ustawy.
Cytuj:
Art. 134.
1. Szkolenie osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy prowadzone w dniu wejścia w życie ustawy w formie kursu lub zajęć szkolnych jest kontynuowane na podstawie dotychczasowych przepisów.
Nie wiem, jak można interpretować inaczej niż dosłownie ...
Cytuj:
Obiło mi sie o uszy również to, że przed rozpoczęciem kursu na C będę musiał zrobić pełną KW żeby zostać kierowcą zawodowym. Ile w tym jest prawdy a ile kłamstw i czy bez przeszkód będę mógł zacząć chodzić na kurs?
Wdg. nowej ustawy - "nie mając 21 lat przed rozpoczęciem kursu na C będę musiał zrobić pełną KW" - prawda.
Cytuj:
Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
...
6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1 i D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;
Cytuj:
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
Borys

Post Wysłano: 12 gru 2011, 11:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Jestem skołowany na maksa. Dzwonie do jednej szkoły i mówią mi tam, że nie będę mógł robić prawka C+E po lutym. (Chce od stycznia zacząć C, C+E, mam 20 lat). Dzwonie do drugiej szkoły i tam twierdzą, że będę mógł robić kurs (bez KW nawet) pani twierdzi, że tylko testy się zmieniają i czytała ustawę.. Czytając forum (którego nie traktuje już jako źródła wiedzy) okazuje się, że nie mogę. W obu szkołach mówiłem, że interesuje mnie KWP w lipcu kiedy skończę 21 lat. Czy ktoś mądry powie mi gdzie jest prawda ?

Post Wysłano: 12 gru 2011, 13:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Najlepiej będzie zadzwonić do ośrodka egzaminującego i tam się dopytać jak to jest .
Ośrodki szkolenia nie są dokładnie poinformowani co kiedy i dla kogo !
Po lutym czy w lutym kiedy wchodzi ustawa najpierw KW a później PJ .
Jak się uprzesz to w miesiąc zrobisz kat.C razem z egzaminem .

Post Wysłano: 12 gru 2011, 14:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzwoniłem do wordu. Nikt nic nie wie. Przełączali mnie i przełączali po kilku działach i nic się nie dowiedziałem. Czyli mam trzy informacje:
Szkoła X : Nie może Pan
Szkoła Y: Może Pan
WORD: nie wiemy

Post Wysłano: 12 gru 2011, 14:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

A planujesz robić teraz KW pełną czy będziesz czekać do 21 lat ?
Szkoda teraz zaczynać PJ jak przepisy nie pozwolą Ci zdawać .
Z KW trochę to trwa dwa lub trzy miesiące .

Post Wysłano: 12 gru 2011, 14:47

Użytkownik

Użytkownik

Z ośrodkami szkolenia to jest ciekawie.. gdy dowiedziałem się na forum że mogę robić kwp przed 21 rokiem z tym że będę miał ograniczenia a po ukończeniu mi znikną zaczołem dzwonić i sie pytać - i co szkoła to inaczej mi mówiła w każdym razie muszę mieć ukończone 21 lat by zrobić kwp - dlatego sie wkurzyłem i zaczołem KW pełną (500zł różnicy)

Na Twoim miejscu jeśli chcesz zostać kierowcą zrobiłbym chyba tak: Kat C jeśli zaczniesz robić i zdasz za 1 razem to uda Ci się przed połową lutego i jak wejdą zmiany to zrobisz kw która i tak musisz i potem CE a jak nie wejdą zrobisz CE po C
Innego wyjścia nie ma chyba że poczekasz do lipca

Post Wysłano: 12 gru 2011, 16:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Najpierw chciałem zrobić tak: Zrobić C przed lutym, potem KWP (miałbym ograniczenia tonażowe) skoro miałbym KW to bym mógł robić C+E.
Jednak dziś byłem w ośrodku i tam pani powiedziała, że od tego lutego nie wchodzą ograniczenia wiekowe tylko te nowe testy. Więc spokojnie mogę robić to prawo jazdy nie mając 21 lat. I ewentualnie KWP mając potem do 21 urodzin ograniczenia tonażowe.
To prawda, że na kat. C obowiązuje psycholog ? Bo pani w ośrodku poleciła mi zrobić przed kursem wszystkie badania jak do kw i powiedzieć żeby mi wypisali kat. C, CE i zaświadczenie do KW.

Post Wysłano: 13 gru 2011, 2:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Najpierw chciałem zrobić tak: Zrobić C przed lutym, potem KWP (miałbym ograniczenia tonażowe) skoro miałbym KW to bym mógł robić C+E.
Ale co ma piernik do wiatraka? Prawo jazdy a KW to inne uprawnienia zupełnie, a jeżeli jest między nimi jakaś zależność, to właśnie taka, że bez PJ nie zrobisz KW, a nie na odwrót :?

Aha, i jeżeli byś nawet teraz zaczynał, to bez jakiegoś mega przekrętu nie masz szans zdążyć przed lutym: 3 tygodnie teorii i 4 praktyki (bo przecież kursantów jest wielu - u mnie był limit 6 godzin praktyki na tydzień i nie szło przyspieszyć), do tego 3 tygodnie oczekiwania na egzamin teoretyczny i kolejne 3 na praktyczny (przynajmniej w WORD Opole na dzień dzisiejszy) - wychodzi że jakby zdawać wszystko za jednym razem to i tak 13 tygodni nie Twoje, co daje jakoś ponad 2 miesiące.
Cytuj:
To prawda, że na kat. C obowiązuje psycholog ? Bo pani w ośrodku poleciła mi zrobić przed kursem wszystkie badania jak do kw i powiedzieć żeby mi wypisali kat. C, CE i zaświadczenie do KW.
Nie, to nie prawda, wystarczy zwykłe orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami - mniej więcej to samo co musiałeś zrobić za czasów robienia kat. B.
A co pani radziła, to radziła poniekąd dobrze - zwróć uwagę, że jeśli planujesz pracować w zawodzie kierowcy, to musisz te badania w końcu przejść. A można je oblać i to niekoniecznie trudno - jak to z tym jest to więcej nie powiem, bo sam jeszcze nie miałem, paru moich znajomych nie zdało, kilku "ledwo" zdało. Ale przed C+E zamierzam zrobić badania. Bo głupio by było wydać kilka ładnych tysięcy na uprawnienia po to żeby potem się okazało, że ze względów zdrowotnych jednak pracy nie możesz podjąć.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 13 gru 2011, 10:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

Cytuj:
Cytuj:
Nie, to nie prawda, wystarczy zwykłe orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kierowania pojazdami - mniej więcej to samo co musiałeś zrobić za czasów robienia kat. B.
A co pani radziła, to radziła poniekąd dobrze - zwróć uwagę, że jeśli planujesz pracować w zawodzie kierowcy, to musisz te badania w końcu przejść. A można je oblać i to niekoniecznie trudno - jak to z tym jest to więcej nie powiem, bo sam jeszcze nie miałem, paru moich znajomych nie zdało, kilku "ledwo" zdało. Ale przed C+E zamierzam zrobić badania. Bo głupio by było wydać kilka ładnych tysięcy na uprawnienia po to żeby potem się okazało, że ze względów zdrowotnych jednak pracy nie możesz podjąć.
Jestem świeżo po badaniach i szczerze powiedziawszy to tylko na psycholach mogłem dać ciała. Na czym twoi kumple oblali te badania? Wcześniej porobili C, CE, a potem badania i kasa w plecy?

Post Wysłano: 13 gru 2011, 16:04

Użytkownik

Użytkownik

Czyli reasumując. Jeżeli teraz chciałbym robić C - a jak wiadomo nie zdążę przed lutym - to muszę wpierw zrobić pełną KW (żeby nie mieć żadnych ograniczeń tonażowych) a dopiero później pj? Dobrze rozumiem?

Post Wysłano: 13 gru 2011, 16:27

Panowie przepraszam was ale co wy pie****e ? Pierwszy raz słyszę takie farmazony. Twierdzicie, że jak ktoś robi teraz C i nie zdąży zdać egzaminu przed lutym to musi czekać do 21 lat albo robić pełną KW ? Nie wiem ale wy chyba żyjecie w jakimś innym świecie bo w bielskim wordzi-e o niczym takim nie słyszałem....
Cytuj:
Jednak dziś byłem w ośrodku i tam pani powiedziała, że od tego lutego nie wchodzą ograniczenia wiekowe tylko te nowe testy. Więc spokojnie mogę robić to prawo jazdy nie mając 21 lat. I ewentualnie KWP mając potem do 21 urodzin ograniczenia tonażowe.
I to jest prawda...
Kod:
Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału
7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek
[color=#FF4000]do kierowania[/color] pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
Może kolega Borys zacytuje jakiś fragment ustawy, który mówi o tym, że najpierw trzeba robić KW a dopiero potem można robić kat C. Dam Ci taką wskazówkę, skoro by tak było to wytłumacz mi zapis w ustawie, który mówi, że osoba posiadająca kat C i pracująca np. w wojsku lub w straży nie musi posiadać KW ?

Post Wysłano: 13 gru 2011, 17:18

Użytkownik

Użytkownik

Raczej nie zdążysz przed nową ustawą. Rób KW i potem prawo jazdy C, C+E. Ja chcę tak właśnie zrobić w przyszłym roku. Mam 18 lat.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 13 gru 2011, 17:46

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Panowie przepraszam was ale co wy pie****e ? Pierwszy raz słyszę takie farmazony. Twierdzicie, że jak ktoś robi teraz C i nie zdąży zdać egzaminu przed lutym to musi czekać do 21 lat albo robić pełną KW ? Nie wiem ale wy chyba żyjecie w jakimś innym świecie bo w bielskim wordzi-e o niczym takim nie słyszałem....
Po to założyłem ten temat, bo nie wiem dokładnie co robić i czy w ogóle robić. Bo przyznam racje, że bardzo mi na tym zależy gdyż moge mieć to sponsorowane z zapewnioną pracą...

Post Wysłano: 13 gru 2011, 18:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam!

W tym temacie jest trochę opisane.
viewtopic.php?f=47&t=32984

Też zacząłem robić kat. "C" Jestem w połowie i boję się i nie zdążę jej zrobić.
Ja sobie nie wyobrażam aby do KW nie potrzeba prawa jazdy kat. "C"... Bo też trochę nie wyobrażam sobie zdawania eg. praktycznego z KW...
Wszędzie słyszałem, że aby zrobić KW potrzeba mieć min. kat. "C"...

Post Wysłano: 13 gru 2011, 21:13

Użytkownik

Użytkownik

Wszędzie wszystko tak samo pokopane. Widać ostatecznie nikt nic nie wie jak to będzie po lutym...

Post Wysłano: 13 gru 2011, 21:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Raczej nie zdążysz przed nową ustawą. Rób KW i potem prawo jazdy C, C+E. Ja chcę tak właśnie zrobić w przyszłym roku. Mam 18 lat.
Pozdrawiam
Jak zrobisz KW bez C? Wprowadzasz w błąd. Aby podejść do egzaminu do KW trzeba okazać prawko C lub zaświadczenie o zdanym egzaminie.

Byłem w ośrodku (pisałem to gdzieś indziej):
I w lutym jedyna zmiana jaka jest to nowa teoria. Jak się dobrze ugadasz z instruktorem to puści cie wcześniej na teorię i zdasz ją w postaci łatwej na starych zasadach. Po połowie lutego będzie nowa - nikomu nie znana teoria.

Post Wysłano: 14 gru 2011, 1:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Jestem świeżo po badaniach i szczerze powiedziawszy to tylko na psycholach mogłem dać ciała. Na czym twoi kumple oblali te badania? Wcześniej porobili C, CE, a potem badania i kasa w plecy?
Tzn. akurat moi znajomi robi badania przed prawkiem, bo mieli mieć robione przez wojsko, a tam do tego podeszli logicznie - jak nie przejdziesz badań to dostaniesz inny przydział i tyle. Ale nawet na tym forum kojarzę kogoś kto zrobił C i C+E, podszedł do badań i nie przeszedł, bo miał coś ze wzrokiem. Jeden kumpel poleciał na ciemni, no ale nie wiem ile w tym było jego winy, bo miał niby tylko jedną próbę

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 20 gru 2011, 11:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

U nas w ośrodku przyszła spora grupa osób z jakiegoś unijnego projektu - mają zrobić kat. C i KW 280h. Kurs na KW już zaczęli, a żaden z nich nie ma kat. C :wink:

Koledzy, obiło mi się ostatnio o uszy, że mają wejść obowiązkowe zabudowy w pojazdach egzaminacyjnych - ale od kiedy? Przeszukałam tą nową ustawę, ale tam nic nie ma o zabudowie. Albo ja ślepa jestem.

Post Wysłano: 20 gru 2011, 12:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7423111

Ja już sam nie wiem jak to będzie...
Wczoraj miałem pierwszą jazdę i instruktor powiedział, że jak nie zdążę przed lutym, to będę musiał czekać aż ukończę 21 lat czyli rok :/