Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 gru 2011, 13:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7265459

Witam
Prawko kat C mam zrobione od 2 lat (przed 10.09.2009), mam też kurs na przewóz rzeczy (ważny chyba 5 lat), oraz od 2 tygodni kartę na cyfrowego tacho, w piątek idę na badania psychotechniczne. Czy z takim zestawem papierkologii mogę wykonywać zawód kierowcy? Czy Kwalifikacja mi coś jest w stanie namieszać teraz czy w przyszłości? Czy warto do tego zestawu coś sobie jeszcze dorabiać? W przyszłości planuję kurs ADR (żałuję, że wcześniej nad tym nie pomyślałem bo podobno coś się zmienia w tej tematyce na niekorzyść?) oraz inne w zależności od potrzeb...

Dzięki za odpowiedzi :D
Adrian

Post Wysłano: 28 gru 2011, 13:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5459900

Dziwi mnie to że przed kursem na przewóz rzeczy nie zrobiłeś psychotestów :) bo jak wyjdzie że nie jesteś zdolny do pracy jako kierowca ?? aczkolwiek nie trudno zdać ale są wyjątki :P a jeśli masz kat C oraz kurs na przewóz do tego dorób sobie tak jak właśnie chcesz psychotesty oraz proponuje orzeczenie lekarskie, bez tego chyba też można być kierowcą zawodowym ale pracodwaca inaczej patrzy jak masz.

Post Wysłano: 28 gru 2011, 14:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jeżeli robiłeś prawo jazdy kat. C w 2007 roku to Kwalifikacji Okresowej będzie podlegał do 10.09.2014.

Post Wysłano: 28 gru 2011, 14:51

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dziwi mnie to że przed kursem na przewóz rzeczy nie zrobiłeś psychotestów :) bo jak wyjdzie że nie jesteś zdolny do pracy jako kierowca ?? aczkolwiek nie trudno zdać ale są wyjątki :P a jeśli masz kat C oraz kurs na przewóz do tego dorób sobie tak jak właśnie chcesz psychotesty oraz proponuje orzeczenie lekarskie, bez tego chyba też można być kierowcą zawodowym ale pracodwaca inaczej patrzy jak masz.
już kiedyś robiłem podobne testy do pewnej pracy i nie było problemu tak, że uważam, ze tym razem to formalność :) miejmy nadzieję :P a orzeczenie to co to jest? dodatkowy jakiś dokument?

Post Wysłano: 28 gru 2011, 14:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jeżeli robiłeś prawo jazdy kat. C w 2007 roku to Kwalifikacji Okresowej będzie podlegał do 10.09.2014.
kurs na C i kurs na przewóz rzeczy robiłem w 2009 roku

Post Wysłano: 28 gru 2011, 15:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

to też będziesz do 2014 roku musiał zrobić KO.
a z orzeczenie lekarskie dopuszczające do zawodu kierowcy możesz zrobić u lekarza do tego upaważnionego, wcześniej musisz mieć wyniki psychotestów.

Post Wysłano: 28 gru 2011, 15:18

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
to też będziesz do 2014 roku musiał zrobić KO.
a z orzeczenie lekarskie dopuszczające do zawodu kierowcy możesz zrobić u lekarza do tego upaważnionego, wcześniej musisz mieć wyniki psychotestów.
ok, dziękował za podpowiedzi :]

Post Wysłano: 29 gru 2011, 12:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Witam jak mam prawko kat C wydane 10,02,1999 do kiedy bede posiadal kwalifikacje okresowa ?

w styczniu zapisuje sie na kurs C+E co jeszcze bede musial miec zeby jezdzic zawodowo we wlasnej firmie przewoz rzeczy ?

ps- prosze o wyrozumialosc dopiero co zaczynam przygode z transportem

Post Wysłano: 30 gru 2011, 10:55

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
wcześniej musisz mieć wyniki psychotestów.
O właśnie. Dlaczego? Przepisy tego wymagają, czy jak?
Jak robiłem papiery, to babka od psychotestów zapytana o "kolejność" powiedziała, że nie ma znaczenia, czy najpierw psycho, czy ogólne, ale lepiej, żeby najpierw było psycho. Jakieś podstawy prawne/logiczne pod to, czy po prostu branżowa legenda, do której wszyscy się stosują?
Cytuj:
Witam jak mam prawko kat C wydane 10,02,1999 do kiedy bede posiadal kwalifikacje okresowa ?
Do 10 września 2012 musisz ukończyć szkolenie okresowe.
Cytuj:
w styczniu zapisuje sie na kurs C+E co jeszcze bede musial miec zeby jezdzic zawodowo we wlasnej firmie przewoz rzeczy ?
Prawo jazdy, psychotesty, świadectwo kwalifikacji po szkoleniu okresowym (do 10.09.2012 możesz jeździć na starych papierach - kursie przewóz rzeczy) i badania od lekarza medycyny pracy.

Post Wysłano: 02 sty 2012, 19:28

Użytkownik

Użytkownik

witam,
Czy orientuje się ktoś czy przy zapisywaniu się na kurs Prawa Jazdy C+E są potrzebne badania lekarskie, takie jak były potrzebne na kat.C. Chodzi mi o te podstawowe badania wymagane żeby się zapisać na egzamin w WORDzie.

Post Wysłano: 02 sty 2012, 19:51

Tak, musisz też mieć badanie lekarskie zrobione. Najprościej jest z jednym zamachem zrobić na C i C+E. Po zdaniu C idziesz do urzędu komunikacji i prosisz o ksero kopię badań lekarskich i zanosisz to jeszcze raz do szkoły w której robisz prawko. Chyba, że C robiłeś 5 lat temu to musiałbyś robić jeszcze raz.

Post Wysłano: 02 sty 2012, 20:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

lekarz upoważniony wydaje orzeczenie dopuszczające do wykonywania zawodu.
może on zarządać okazania wyników badań psychotechnicznych. część lekarzy nie wymaga tego, ale może się zdarzyć, że trafimy na lekarza bardzo skrupulatnie odnoszącego się do swoich obowiązków i wtedy może odesłać nas w przypadku braku takich badań.

podstawę prawną przedstawia mój kolega Darek: http://www.youtube.com/watch?v=kV6qfqKhTjA

Post Wysłano: 02 sty 2012, 20:53

Sam trafiłem na taką lekarkę ale po namyśle udałem się od "mniej" skrupulatnej. Nie będę robił psychotestów przed zrobieniem prawka, jeżeli wziąć pod uwagę egzaminy i KW na którą trzeba odłożyć to wychodzi na to, że przez 2 lata mam papierek za parę stów który mi jest do niczego niepotrzebny.
Generalnie to jak widzę niektórych "agentów" to nie trzeba badań żeby stwierdzić, że powierzyć im 40 ton to kompletna głupota. Myślę, że gdyby psychotesty były dla każdego kierowcy "B" obowiązkowe to znacznie spadłaby ilość kierowców na polskich drogach.

Post Wysłano: 02 sty 2012, 21:50

Użytkownik

Użytkownik

Akurat nie martwię się o to że będę miał dodatkowe badania, bo jest tu u nas w Warszawie taka przychodnia co pracują 2 Panie. Jedna na recepcji a druga wydaje zaświadczenia, pomijając to że jedna jest prawie głucha a druga jakaś ślepa i ledwo co mówi. Biorą za takie "badanie" 100zł. i interes się kręci. Są już chyba za stare żeby się czymkolwiek przejmować. Apropo pierwszego badania to już nie pamiętam czy było też na C+E a kserokopii nie zrobiłem żadnej niestety nie pomyślałem o tym. Dzięki za szybką odpowiedź :wink:

Post Wysłano: 03 sty 2012, 13:11

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
lekarz upoważniony wydaje orzeczenie dopuszczające do wykonywania zawodu.
może on zarządać okazania wyników badań psychotechnicznych. część lekarzy nie wymaga tego, ale może się zdarzyć, że trafimy na lekarza bardzo skrupulatnie odnoszącego się do swoich obowiązków i wtedy może odesłać nas w przypadku braku takich badań.

podstawę prawną przedstawia mój kolega Darek: http://www.youtube.com/watch?v=kV6qfqKhTjA
Dzięki. Wychodzi na to, że "może, ale nie musi". Akurat co do psychotestów, które w "naszym" fachu są obowiązkowe, raczej powinna być jasno określona kolejność.

Idąc dalej, czy przy zwykłym badaniu kierowcy "amatora" na B lekarz również może zażądać psycho, jeśli nie są one obowiązkowe?

Post Wysłano: 03 sty 2012, 13:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Dzięki. Wychodzi na to, że "może, ale nie musi". Akurat co do psychotestów, które w "naszym" fachu są obowiązkowe, raczej powinna być jasno określona kolejność.

Idąc dalej, czy przy zwykłym badaniu kierowcy "amatora" na B lekarz również może zażądać psycho, jeśli nie są one obowiązkowe?
inaczej: ma do tego prawo, ale nie zawsze korzysta z niego.

proszę rozróżnić dwie osobne rzeczy:
- uprawnienia do prowadzenia pojazdu określonej kategorii,
- dopuszczenie do wykonywania zawodu kierowcy.

jeżeli będziesz chciał wykonywać zawód kierowcy niezależnie od kategorii będziesz podlegał odpowiednim badaniom.

przykład: zawód kierowcy taksówki - kat. B ale wymagane wszelkie dopuszczenia do zawodu kierowcy.

inny przykład: kupujesz kampera o DMC powyżej 3,5t - potrzebujesz kat. C, ale nie wykonujesz zawodu kierowcy i nie potrzebujesz dopuszczenia do zawodu.

Post Wysłano: 03 sty 2012, 18:45

Użytkownik

Użytkownik

Tak, o tym mówiłem, ale chciałem przeciągnąć dalej. Bo film jest o gościu, który sobie jechał na promilu i o lekarzu do badań kierowców, a mi się raczej rozchodziło o medycyny pracy (w pierwszej kwestii). A w drugiej kwestii pytam, czy przy zwykłym amatorze, który chce B na dojazdy do pracy, lekarz do badań kierowców może zażądać psycho?

Post Wysłano: 03 sty 2012, 18:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

czytaj post wyżej

Post Wysłano: 03 sty 2012, 19:11

Użytkownik

Użytkownik

Przepraszam, niedopatrzenie. Wszystko jasne już dla mnie.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 15:26

Użytkownik

Użytkownik

Panowie to jeszcze raz ja zapytam bo stoi przede mną fucha na gruszce, w tym tygodniu będę musiał zdecydować się i teraz pytanie co mi jeszcze jest potrzebne?
Mam:
- prawko C,
- kartę kierowcy,
- psychotesty,
- kurs na przewóz rzeczy,

Kolega mi mówi, że na gruszkę muszę sobie zrobić u lekarza medycyny pracy dopuszczenie do zawodu kierowcy + badania wysokościowe (nie wiem po jaką cholerę). Czyli najlepiej z psychotestami sobie podejść do medycyny pracy i gość wypisze kolejny papierek juz pozwalający na wykonywanie zawodu kierowcy, tak?
Sorry, że pytam tak łopatologicznie ale ostatnio zakręcony jestem i z tymi badaniami to już czasami nie ogarniam... Dzieki za podpowiedzi :D

Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]