Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 gru 2011, 12:01

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam wszystkich zanawcow tematu , pisze po raz pierwszy na forum i prosze o wyrozumialosc :)

Zaczynam od stycznia kurs na prawojazdy E , prawko na C robilem w wojsku data wydania 10,02,1999 chcialbym jezdzic w swojej firmie zawodowo autem i jestem kompletnie zielony w temacie , chcialem sie dowiedziec jakie potrzebuje jeszcze upranienia . Czytalem rozne tematy na forum ale nie jestem pewiem czy dobrze to rozumiem te wszystkie zawilosci

Post Wysłano: 29 gru 2011, 15:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Kiedy uzyskasz już kategorię E do C i będziesz mieć C+E, udajesz się do zwykłego ośrodka szkolenia kierowców i robisz Kwalifikację Okresową / Szkolenie Okresowe w formie 35 h, która zwykle robiona jest w około 4 dni za około 500zł. Otrzymujesz zaświadczenie o ukończeniu tego szkolenia, poza tym badania musisz mieć zrobione i z tymi papierami udajesz się do Wydziału Komunikacji aby do twojego zawodowego prawa jazdy wpisali datę szkolenia tzw. kod 95 i masz uprawnienia ważne na 5 lat.
Następnie za 5 lat udajesz się znów na Szkolenie Okresowe, powtarzasz badania, wymieniasz prawo jazdy w Wydziale Komunikacji i tak wciąż i tak wciąż :)
Mam nadzieje że wiesz już jakby co to pisz.
Oprócz tego możesz zrobić ADR, HDS....

Post Wysłano: 29 gru 2011, 15:40

Użytkownik

Użytkownik

dziekuje ci bardzo za szybka i konkretna odpowiedz , wiesz chialem wiedziec jak to wyglada bo pan u ktorego bede robil kurs mowil cos o wkladce za 3500 zl ,mamy konkretnie porozmawiac po nowym roku i chce choc troszke orientowac sie w temacie. jeszcze raz wielkie dzieki :)

Post Wysłano: 29 gru 2011, 16:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Chce chyba wydrzeć od Ciebie kasę. Jedyne co musisz przejść aby móc jeździć to wkładka za ok 500zł zwaną Szkoleniem Okresowym, wskazuje na to data wydania twojego prawka kat.C.

Post Wysłano: 29 gru 2011, 16:18

Użytkownik

Użytkownik

zobaczymy co bedzie mowil po nowym roku jak sie spotkamy , napisze co i jak . pozdrowienia

Post Wysłano: 29 gru 2011, 17:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2268208
Samochód: Mazda Mx-6

To fakt, mojego szwagra tez chcieli naciągnąć, żeby KW robił, a prawko miał przed 2009 rokiem. Poprostu szukają nie doinformowanych i tyle.
W każdym bądź razie na pewno wystarczy Ci okresówka. Do tego tak jak kolega wspomniał i badaniach, czyli badania lekarskie i psychotesty.

Post Wysłano: 29 gru 2011, 23:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
To fakt, mojego szwagra tez chcieli naciągnąć, żeby KW robił, a prawko miał przed 2009 rokiem. Poprostu szukają nie doinformowanych i tyle.
Dlatego należy się cieszyć że mamy możliwość korzystać z tego wspaniałego forum i dowiadywać się wielu przydatnych informacji :)

Post Wysłano: 30 gru 2011, 10:42

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Dlatego należy się cieszyć że mamy możliwość korzystać z tego wspaniałego forum i dowiadywać się wielu przydatnych informacji :)
Ciesze sie bardzo :)

Post Wysłano: 08 lut 2012, 12:39

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Kiedy uzyskasz już kategorię E do C i będziesz mieć C+E, udajesz się do zwykłego ośrodka szkolenia kierowców i robisz Kwalifikację Okresową / Szkolenie Okresowe w formie 35 h, która zwykle robiona jest w około 4 dni za około 500zł. Otrzymujesz zaświadczenie o ukończeniu tego szkolenia, poza tym badania musisz mieć zrobione i z tymi papierami udajesz się do Wydziału Komunikacji aby do twojego zawodowego prawa jazdy wpisali datę szkolenia tzw. kod 95 i masz uprawnienia ważne na 5 lat.
Następnie za 5 lat udajesz się znów na Szkolenie Okresowe, powtarzasz badania, wymieniasz prawo jazdy w Wydziale Komunikacji i tak wciąż i tak wciąż :)
Mam nadzieje że wiesz już jakby co to pisz.
Oprócz tego możesz zrobić ADR, HDS....

dzwoniłem dziś do krakowa do www.bialecki.pl i pani mi powiedziała coś takiego ze muszę zrobić szkolenie okresowe do wrzesnia 2012 w formie 35 g cena 350 zl i jeszcze zrobić kwalifikacje wstępna przyspieszona 140 g z 2900 zl ? zgłupiałem całkowicie

Post Wysłano: 08 lut 2012, 13:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

mirdek, ośrodek chce Cię zrobić na kasę... Poniżej wrzucam Tobie terminarz wymiany prawka

Do 10 września 2012 - największa wymiana !!
Prawko kategorii C sprzed dnia 31 grudnia 2000 r
oraz kierowcy autokarów /kat D/ do dnia 31 grudnia 2005 r

10 września 2013 r
. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy:
a) kategorii C /ciężarówki/ pomiędzy 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.,
b) kategorii D/ autobusy/ pomiędzy 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2008 r.;

10 września 2014 r. - w przypadku uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy kategorii C pomiędzy 1 stycznia 2006 r. do dnia 10 września 2009

Wnioskuję więc po Twoim poście, że załapałeś się na największą wymianę, ponieważ kat. C uzyskałeś przed 31 grudnia 2000. W Twoim przypadku obowiązuje Cię jedynie szkolenie okresowe 35h, które nie kończy się egzaminem. W międzyczasie robisz badanie lekarskie, gdzie dostaniesz orzeczenie (pamiętaj, że potrzebne Ci jest orzeczenie a nie zaświadczenie, bo niektóre WK mogą nie przyjąć zaświadczenia) oraz psychotesty, po których też dostajesz orzeczenie od lekarza psychologa. Robisz sobie ładną fotę u fotografa i z takim kompletem dokumentów idziesz do WK, gdzie za jakiś tydzień-dwa dostaniesz nowe, terminowe już prawko. Lepiej zacząć to robić ciut wcześniej, żeby zdążyć z wymianą - PWPW może się obijać, a lepiej jeździć z ważnym plastikiem :)

KW oraz KWP dotyczy jedynie osób, które zrobiły C po 10 września 2009r.

Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]