Cytuj:
Nie trzeba nic odsyłać..
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem, ponieważ :
- karta nie jest Twoją własnością ,
Natomiast należy postępować w następujący sposób:
W przypadku wymiany karty na nową :
1. Starą kartę zatrzymujemy na okres 1 -go miesiąca ( minimum 28 dni ), by móc w czasie kontroli udokumentować poprzedni czas jazdy, odpoczynków itd., - odsyłamy po tym okresie kartę do PWPW S.A.
2. Robimy wydruk z ostatnich 28 dni i odsyłamy kartę do PWPW S.A.
Krótkie zdarzenie - opis jako przykład :
W grudniu 07.12.2011 kończył mi się termin karty. Wieczorem po skończeniu pracy stanąłem na pauzę , zakończyłem dzień oraz zaznaczyłem w jakim kraju kończę, po wykonaniu tych czynności zrobiłem wydruk ostatniego dnia. Położyłem się spać nie wyciągając karty z tachografu.
Rano obudziłem się o godz 05.30 08.12.2011 - karta była wylogowana oraz wysunięta z tachografu. Wyjąłem ją a następnie włożyłem nową - ważną - kartę do tachografu - zalogowałem ją. Zrobiłem wydruk . Oba wydruki : wieczorny oraz ten poranny opisałem, do końca pauzy zostało mi ok 1,5 godziny. Po skończeniu pauzy ruszyłem już na nowej karcie w drogę.
10.12.2011 - jechałem drogą Wałcz - Gorzów. Przed Dobiegniewem zatrzymała mnie ITD. Pan inspektor poprosił o wszystkie potrzebne do kontroli dokumenty oraz kartę( już nową ) , która była w tachografie. Powiedziałem, że jest to nowa karta włożona 2 dni wcześniej oraz, że mam wydruki ( opisane ) na okoliczność zmiany karty . Poprosił o te wydruki oraz spytał czy ostatni weekend mam zapisany na starej karcie czy mam wystawioną "urlopówkę", ponieważ była to "urlopówka" poprosił o nią i kazał mi poczekać w samochodzie. Po paru minutach poprosił bym przyszedł do niego. Kontrola wypadła OK. Podpisałem protokół z kontroli i pojechałem dalej w drogę.
Spytałem się czy dobrze zrobiłem robiąc oba wydruki wieczorny oraz poranny wiedząc , że stara karta o północy kończy ważność. Powiedział mi, że było to prawidłowe wykonanie wszelkich czynności i tak się powinno to robić.
Sorry, że się troszkę rozpisałem, ale myślę, że niektórym się ta historyjka przyda.
Pozdrawiam wszystkich z Nowym Roczkiem 2012 - zdrowia życząc ( specjalne życzonka dla Dziadka DRIVERA
)