Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 lut 2012, 22:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ciężarowy

Witam,
Coraz częściej zdarza mi się przeładowywać zestaw, czasami nawet ponad 4 tony. Czy w związku z tym nie lepszy byłby ciągnik z nośnością przedniego zawieszenia 8 ton? Co o tym sądzicie? Proszę o poradę doświadczonych kolegów.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 2004 volvo vnl64t300

Jak masz przekroczone 40 ton DMC to co Ci da że oś kierowana bedzie miała większą nośność?

Post Wysłano: 16 lut 2012, 22:46

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Witam,
Coraz częściej zdarza mi się przeładowywać zestaw, czasami nawet ponad 4 tony. Czy w związku z tym nie lepszy byłby ciągnik z nośnością przedniego zawieszenia 8 ton? Co o tym sądzicie? Proszę o poradę doświadczonych kolegów.

ja tam za mocno nie jestem doświadczony ale odpowiedz mi na jedno pytanie :
dlaczego odbierasz chleb kolegom po fachu ładując dużo więcej niż dopuszczaja przepisy?

Post Wysłano: 16 lut 2012, 22:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jak masz przekroczone 40 ton DMC to co Ci da że oś kierowana bedzie miała większą nośność?
Sprzedawca z Volva mi doradził, że jak mam przeładowany zestaw to lepszy będzie ciągnik z nośnością przedniego zawieszenia 8 ton.
Cytuj:
dlaczego odbierasz chleb kolegom po fachu ładując dużo więcej niż dopuszczaja przepisy?
Poczytaj sobie na temat specyfiki transportu zwierząt a dopiero potem zabieraj zdanie.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Pamiętaj tylko o możliwości przestawienia siodła do przodu bo jak zabraknie Ci miejsca miedzy kabiną a naczepą to i tak oś kierowana będzie niedociążona. Ja na moim ciągniku mam siodło przesuwane ale z niektórymi naczepami były pewne ograniczenia konstrukcyjne.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Pamiętaj tylko o możliwości przestawienia siodła do przodu bo jak zabraknie Ci miejsca miedzy kabiną a naczepą to i tak oś kierowana będzie niedociążona. Ja na moim ciągniku mam siodło przesuwane ale z niektórymi naczepami były pewne ograniczenia konstrukcyjne.
Dzięki za radę. Ale dalej nie wiem co z tym przednim zawieszeniem. Czyli Twoim zdaniem zwiększona do 8 ton nośność jest zbyteczna, tak?

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:19

A może 3 osiowy ciągnik ? Najlepiej pusher.

Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, 23:31 przez Użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:23

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Sprzedawca z Volva mi doradził, że jak mam przeładowany zestaw to lepszy będzie ciągnik z nośnością przedniego zawieszenia 8 ton.
Cytuj:
Poczytaj sobie na temat specyfiki transportu zwierząt a dopiero potem zabieraj zdanie.
a co ma specyfika transportu zwierząt do przepisów o dopuszczalnych masach?
na tej samej zasadzie mogę powiedzieć że wioząc np. palety (też specyficzny transport) nigdy nie wiem ile waży pojedyńcza paleta i jakoś nie przekraczam nacisków ani masy.
a wracając do tematu nawet przesuwając siodło do przodu i montując oś mającą większy dopuszczalny nacisk i tak będzie ci brakować sporo kilogramów do rozliczenia.
może trzeba pomysleć na ciągnikiem 3 osiowym wtedy masz większą szanse na wyważenie a jednocześnie nie obciążasz osi napędowej.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
może trzeba pomysleć na ciągnikiem 3 osiowym.....
Taaa, zwiększając tym samym RMC

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:32

To zaladuje parę cielaków mniej ale nie będzie miał problemów z przekraczaniem nacisków ;)

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:38

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
To zaladuje parę cielaków mniej ale nie będzie miał problemów z przekraczaniem nacisków ;)
pewnie sie nie da bo" specyfika transportu"
Cytuj:
Cytuj:
może trzeba pomysleć na ciągnikiem 3 osiowym.....
Taaa, zwiększając tym samym RMC
ile waży 3 oś?
tyle co mniejszy jeden zbiornik (pełny)?
nie da rady kilogramy sa nieubłagane - pełne kotły krajowego paliwa i 150 % ładowności - tak sie robi kasę w transporcie w wykonaniu naszych przewoźników, a że drogi się niszczą, a nieuczciwa konkurencja - nich leszcze walą się na r..j i wożą tyle ile można taka jest smutna prawda o naszym transporcie.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
pewnie sie nie da bo" specyfika transportu"
Żebyś wiedział, że czasami się nie da. Na moje miejsce jest 5 innych przewoźników, którzy pojadą przeładowani za niższą cenę.

Post Wysłano: 16 lut 2012, 23:48

Czyli ta specyfika polega na tym, że trzeba jeździć przeładowanym autem ? To jak ma problemy to niech przywiaże na sznurku parę krów i mogą biec za autem. Ciekawe czy wrazie kontroli, krowa byłaby ważona razem z zestawem czy osobno :lol:

Post Wysłano: 17 lut 2012, 0:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jak przekraczasz 40 ton to świecona woda od ojca redaktora tez nie pomoże ale ja dopatruję sie problemu w zadużym nacisku na siodło w tym typie transporu. Ciągnik na 3 osiach to oczywiście zbędna wieksza RMC. Jak zastosujesz wiekszej nośności oś kierowaną to masz większą tolerancję na nacisku na siodło.

Post Wysłano: 17 lut 2012, 0:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jak przekraczasz 40 ton to świecona woda od ojca redaktora tez nie pomoże ale ja dopatruję sie problemu w zadużym nacisku na siodło w tym typie transporu. Ciągnik na 3 osiach to oczywiście zbędna wieksza RMC. Jak zastosujesz wiekszej nośności oś kierowaną to masz większą tolerancję na nacisku na siodło.
Ja liczę się z tym, że jak przekroczę 40 ton to nic nie pomoże. Chodziło mi głownie o to czy ciągnik z tego typu zawieszeniem będzie się lepiej sprawdzał.

Post Wysłano: 17 lut 2012, 0:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Z tego co wiem to kary są za przekroczenie DMC ale też za przekroczenie nacisków na osie, może tego drugiego nie bedziesz wtedy płacił pod warunkiem że krówki będą cisneły więcej na przód a nie na tył. Nigdy nie jezdziłem z żywcem ale na mój gust jak taka konkurencja to może lepiej pomyśleć o lżejszej naczepie lub ciągniku żeby ładować więcej na legalu.

Post Wysłano: 17 lut 2012, 0:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Z tego co wiem to kary są za przekroczenie DMC ale też za przekroczenie nacisków na osie, może tego drugiego nie bedziesz wtedy płacił pod warunkiem że krówki będą cisneły więcej na przód a nie na tył. Nigdy nie jezdziłem z żywcem ale na mój gust jak taka konkurencja to może lepiej pomyśleć o lżejszej naczepie lub ciągniku żeby ładować więcej na legalu.
No niestety lżejszej naczepy się już nie da mieć. Na siodło ładuję +- 5 ton.

Post Wysłano: 17 lut 2012, 13:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jaka dlugosc ma taka naczepa od sworznia do przedniej sciany? Jezeli taka sama jak standatdowa 13,6 to ciezko bedzie osiagnac 8t na przedniej osi bez przekroczenia 11,5t na tyle. Kiedys eksperymentowalem z siodlem i udalo sie jedynie o jeden otwor w kierunku kabiny przesunac. U nas w aucie z klima na tylnej scianie mocowanej nieco z boku i tak czasem naczepa dotyka obudowy na skrecie wiec miejsca jest naprawde niewiele zeby myslec o ruszeniu siodla.
U mnie przy nacisku na tyl 10t przewaznie z przodu jest jedynie okolo 7,1t...

Post Wysłano: 17 lut 2012, 13:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Długość sworznia od przedniej ściany jest taka sama jak w normalnej naczepie. O ruszaniu siodła nie ma mowy bo z przodu przy naczepie jest zbiornik 600 l na wodę.

Post Wysłano: 18 lut 2012, 12:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5566870
Samochód: scania

niedawno, do mojego kolegi Holendrzy przywieźli 800szt warchlaka. Średnia waga 31 kg co daje 24800. I czego chcieć od Polaków, jeśli większe bogatsze, bardziej rozwinięte firmy robią tak samo. Pusty zestaw mniej jak 23tony nie waży. W zakładach mięsnych stawki są za przeładowany zestaw. Powolutku się to kończy. będziemy jeździć załadowanymi do połowy zestawami. Chyba ze zabudowy zrobią z plastiku :)

skup-rewal.pl