Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 mar 2012, 16:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
4 marca skonczylem 20 lat, 6 marca zdalem kat. C+E, dzis bylem zapisac sie na KW i pan zapisal mnie na KW przyspieszona twierdzac ze bede mial wbity kod 95 obok C i C+E.
Cos mi sie w to wierzyc nie chce. Czy mial racje i ten numer przejdzie ??
Pozdro

Post Wysłano: 08 mar 2012, 16:31

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Atego 1218

"Jeśli masz mniej niż 21 lat możesz skończyć kwalifikację wstępną przyspieszoną ale wówczas do ukończenia 21 roku życia będziesz mógł prowadzić jedynie pojazdy, dla których wymagane jest posiadanie prawa jazdy kat. C1 (jeśli masz kat. C) lub C1+E (jeśli masz C+E). Twoje uprawnienia będą zatem ograniczone do prowadzenia pojazdów o DMC do 7,5 tony (przy C) lub zespołu o DMC do 12 ton (przy C+E). Jeśli nie chcesz mieć tak ograniczonych uprawnień, musisz skończyć pełną kwalifikację wstępną - 280 godzin. "

cytat z

http://www.kwalifikacja-wstepna.pl/wszystko_C_CE.php

Post Wysłano: 08 mar 2012, 16:41

Użytkownik

Użytkownik

To doczytalem ale najbardziej mnie interesuje obok jakich kategorii prawa jazdy bede mial wbity kod 95 poniewaz nie chcialbym latac kilka razy wyrabiac nowe prawko

Post Wysłano: 08 mar 2012, 17:32

Wiesz co, ostatnio sam się zastanawiałem nad tym przepisem bo spotkałem już jedną osobę która skończyła przyśpieszoną KW i miała obok C i C+E wbity kod 95. Cosik mi się zdaje, że mamy kolejny martwy przepis.

Post Wysłano: 08 mar 2012, 20:18

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

W prawku prawdopodobnie będzie kod 95. Ograniczenia jednak pozostaną do 7,5/12t, ale nie będzie to raczej do wykrycia przy kontroli drogowej, ponieważ jedyny ślad o przyspieszonej będzie w wydziale komunikacji w postaci świadectwa kwalifikacji zawodowej na podstawie KWP.

Post Wysłano: 09 mar 2012, 0:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Tylko powiedzcie dlaczego niektóre OSK nie chcą iść na rękę i nie pozwalają rozpocząć kursantom KW 140 h na kat.C - przed 21 rokiem życia i kat.D - przed 23 rokiem życia.
Nie mówię tu o tym żeby rok przed uzyskaniem wymaganego wieku no ale np. na 2 miechy przed skończeniem wymaganych lat jak z nimi można rozmawiać na ten temat.
Dlaczego niektóre szkoły pozwalają rok przed a niektóre nie. Jak możne ich przekonać że to jest możliwe...
Przecież jeśli ktoś ma urodziny 21 np. 15 lipca i chciałby rozpocząć KW 140 np. w maju 2 miesiące przed a nie może bo musi czekać do 15 lipca i jak z nimi się dogadać, przecież kiedy ukończymy te całe KW to i tak póki przerobimy materiał wyrobimy prawko to będziemy mieli te 21 lat. Mówię tu o rozpoczęciu KW przynajmniej 2 miesiące przed...

Post Wysłano: 09 mar 2012, 10:01

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Tylko powiedzcie dlaczego niektóre OSK nie chcą iść na rękę i nie pozwalają rozpocząć kursantom KW 140 h na kat.C - przed 21 rokiem życia i kat.D - przed 23 rokiem życia.
Nie mówię tu o tym żeby rok przed uzyskaniem wymaganego wieku no ale np. na 2 miechy przed skończeniem wymaganych lat jak z nimi można rozmawiać na ten temat.
Dlaczego niektóre szkoły pozwalają rok przed a niektóre nie. Jak możne ich przekonać że to jest możliwe...
Przecież jeśli ktoś ma urodziny 21 np. 15 lipca i chciałby rozpocząć KW 140 np. w maju 2 miesiące przed a nie może bo musi czekać do 15 lipca i jak z nimi się dogadać, przecież kiedy ukończymy te całe KW to i tak póki przerobimy materiał wyrobimy prawko to będziemy mieli te 21 lat. Mówię tu o rozpoczęciu KW przynajmniej 2 miesiące przed...

Temat krazy wokol jednej, najwazniejszej w przypadku KW rzeczy- kasy
Po co maja brac 2500 jak moga 5000 a pracy duzo wiecej nie maja

Post Wysłano: 14 mar 2012, 7:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4086883
Samochód: Ducato

A to nie jest tak ze mozna zrobic KWP przed wymaganym wiekiem tylko jest sie "ograniczonym" do momentu uzyskania "lat"...?

Post Wysłano: 14 mar 2012, 11:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A to nie jest tak ze mozna zrobic KWP przed wymaganym wiekiem tylko jest sie "ograniczonym" do momentu uzyskania "lat"...?
Jest to uzależnione od Ośrodka Szkolenia. Są które zabraniają np. Akademia Jazdy, dla nich aby rozpocząć KW 140 h musisz posiadać wymagany wiek. Są takie które idą Ci na rękę i pozwalają zrobić wcześniej kurs, jednak ostrzegają że musisz liczyć się z ograniczeniami.

Post Wysłano: 14 mar 2012, 16:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Związane jest to zapewne z obawami ośrodków szkolenia iż po zrobieniu kwal. wstępnej przyspieszonej będziesz śmigać i tak bez ograniczeń. Niby na własne ryzyko ale jednak to Ośrodek po części się do tego przyczyni.

W takim wypadku zapytaj w ośrodku który nie chce Cię przyjąć na kwal. wstępną przyspieszoną czy wystarczy im papier z firmy że będziesz jeździł pojazdem do 7,5T.

Post Wysłano: 03 cze 2012, 21:36

Użytkownik

Użytkownik

Odgrzewam kotleta, mianowicie czy przy zwykłej kontroli policjant może sprawdzić czy się odbyło kwalifikacje pełną czy przyspieszoną? Pytam bo mam zrobiona kwalifikacje przyspieszoną ale brakuje mi 3 miesiące do 21 lat. I jakie są konsekwencje przy wykryciu ze niema pełnej kwalifikacji.
z góry dzięki za odp.

Post Wysłano: 24 cze 2012, 14:17

Użytkownik

Użytkownik

Witam,
ja mam 20 lat i robię kat C+E i wykładowca który w tym ośrodku prowadzi KW powiedział mi że na KW przyspieszone może zapisać się każdy bez względu czy sie ma czy nie ma 21 lat ,tylko niektóre ośrodki nie zapisują na KWP bo albo chcą zarobić albo nie znają wszystkich przepisów, aby przystąpić do KWP przed 21 rokiem życia jest potrzebne zaświadczenie od pracodawcy że cię zatrudni na samochód do 7,5 t czyli jak kat C1 i wtedy z takim zaświadczeniem możeby iść na KWP nie mając 21 lat. Chodzi tylko o jakiś głupi papierek więc jeśli chcecie iść bez przeszkód na KWP nie mając 21 lat idzicie do jakiejś firmy się spytać czy wam nie wystawią takiego papierka, on wcale was nie musi zatrudniać tylko chodzi o ten głupi dokument.

I też chciałbym sie zapytać czy ma ktoś wzór takiego zaświadczenia , bo ja nie wiem jak ono dokładnie wygląda, a potrzebuje.

Post Wysłano: 25 cze 2012, 12:24

Użytkownik

Użytkownik

Właśnie dzwoniła do mnie kobieta i mi oznajmiła, że nie mogę zrobić KWP, bo nie mam 21 lat. Nie rozumiem co to ma znaczyć, przepisy jedno, oni drugie. W dwóch ośrodkach powiedzieli mi to samo.
Orientuje się ktoś gdzie w Małopolsce lub na śląsku mogę to zrobić bez problemu?
Chodzi mi głównie o Sosnowiec, Dąbrowę Górniczą, Kraków.

Post Wysłano: 25 cze 2012, 14:28

Użytkownik

Użytkownik

Też nie rozumiem jaki w tym mają interes, ale słyszałem w kilku ośrodkach, że KWP robią po ukończeniu 21.

Post Wysłano: 25 cze 2012, 14:45

Użytkownik

Użytkownik

Koledzy ja robiłem w jednym OSK w Stalowej Woli robia przyspieszoną, pełną nie patrzą na wiek. KW odbywa się przez internet formą elarning (dostajesz hasło i ile godzin chcesz tyle siedzisz przed kompem, wszystko zależy od Ciebie). Jest jedno ale..... po odbyciu tej formy elarning trzeba udać się na egzamin do Łodzi ( z tego co się orientowałem to w chwili obecnej jest do wyboru jeszcze Rzeszów). Na egzaminie podajesz tylko jaką KW chcesz zdawać a oni dają Ci odpowiedni arkusz. Nie ma rzadnych problemów z wiekiem!!!!

Interes jest w tym taki że Ty wydasz więcej kasy.
Będąc na egzaminie testy między KWP i KW praktycznie się nie różniły a i takowa forma elarning też niczym wiekszym się nie różniła.

Post Wysłano: 25 cze 2012, 20:52

Użytkownik

Użytkownik

Ja gadałem z gościem co był policjantem i zajmował się głównie jakimś działem transportu i się tym zajmował a teraz prowadzi kursy KW i mi mówił że nie ma żadnej ustawy ani żadnego aktu prawnego który mówi że trzeba mieć 21 lat aby zacząć kurs KWP

Post Wysłano: 28 cze 2012, 18:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 24115727

tak jak podał KRATEK69 tego linka http://www.kwalifikacja-wstepna.pl/wszystko_C_CE.php, jak dla mnie to jest bardzo dobrze wytłumaczone, tylko że trzeba przeczytać całość, sam tyle szukałem jak to jest z tym, aż wkońcu przeczytałem to, i teraz już wiem o co chodzi, sam raczej pójde na kwalifikacje wstępną 280H żeby już mieć bez ograniczeń

Post Wysłano: 29 cze 2012, 21:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja gadałem z gościem co był policjantem i zajmował się głównie jakimś działem transportu i się tym zajmował a teraz prowadzi kursy KW i mi mówił że nie ma żadnej ustawy ani żadnego aktu prawnego który mówi że trzeba mieć 21 lat aby zacząć kurs KWP
Dokładnie, nie ma czegoś takiego jak zakaz robienia KWP przed uzyskaniem wymaganego wieku. Mi tak się udało zrobić, że robiłem Kwalifikację Wstępna Przyspieszoną przed skończeniem wymaganych lat robiłem sobie spokojnie, zdałem egzamin póki przyszło prawko wszelkie ograniczenia minęły. A więc naprawdę niektóre OSK żerują na kursantach i ciągną ciężką kasę za kursy 280 h...

Post Wysłano: 30 cze 2012, 12:08

Użytkownik

Użytkownik

Niestety nic na to nie poradzimy, jeśli ośrodek nie chce zapisać na KWP nie mając lat 21 to pozostaje czekać do ukończenia 21 lat albo szukać innego ośrodka. Ja osobiście mam możliwość pójścia na KWP mimo że mam 20 lat w Piekarach Śląskich

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]