Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

witam
mam pytanie , mam kumpla który ma od dawna prawo jazdy C+E wraz z odpowiednimi kwalifikacjami , kurs na przewóz rzeczy ( na dzień dzisiejszy pracuje jako kierowca zestawu ) i ostatnio zrobił sobie prawo jazdy kategorii D i aby pracować musi mieć kurs na przewóz osób , i tu jest problem niektórzy mówią że musi zrobić tylko kurs doszkalający ( którego cena jest niezbyt wielka ) a inni twierdzą że musi to być kurs podstawowy ( gdzie cena jest dużo większa - i kurs na przewóz rzeczy który posiada nic nie znaczy ). I kto ma rację ??? :roll: :roll: może miał ktoś już taki problem jak to jest z tymi kursami ? ???

Ja mam kat. C na starych zasadach z kursem na przewóz rzeczy, a kat. D zdobyłem po wejściu kwalifikacji wstępnej i właśnie taką musiałem zrobić i to jeszcze 280h wtedy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja mam kat. C na starych zasadach z kursem na przewóz rzeczy, a kat. D zdobyłem po wejściu kwalifikacji wstępnej i właśnie taką musiałem zrobić i to jeszcze 280h wtedy.
czyli mam rozymiec że musi zrobić ten kurs podstawowy ??? ( ten droższy )??? -- czyli jeden kurs nie ma nic do drugiego ??? dobrze rozumiem ???

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: 306 kombi 1.9d

Nie trzeba robić całego kursu przewozu osób, wystarczy kurs uzupełniający na kategorię D

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie trzeba robić całego kursu przewozu osób, wystarczy kurs uzupełniający na kategorię D
NIE, NIE, NIE!

Jest dokładnie tak jak Wolfzan pisze - jeśli Twój kolega nie ma ukończonej kwalifikacji wstępnej na przewóz rzeczy, to obowiązuje go właśnie normalna kwalifikacja wstępna na przewóz osób- to czy pełna, czy przyspieszona zależy od jego wieku.
Natomiast jeśli kolega ma KW dla kat C, to robi tylko kwalifikację uzupełniającą z bloku programu dla kat D.
Cytuj:
Kwalifikacja Wstępna Uzupełniająca dla prawa jazdy
kat. D, D+E, D1 i D1+E

Kierowca, który uzyskał Kwalifikacje Wstępną w ramach Kwalifikacji Wstępnej bloku programowego dla prawa jazdy kat. C, C+E, C1 i C1+E i zamiezra wykonywać przewozy innymi pojadami, niż te dla których wymagane jest prawo jazdy odpowiadajace uzyskanej Kwalifikacji Wstępnej, zobowiązany jest odbyć kurs kwalifikacyjny w ramach Kwalifikacji Wstępnej Uzupełniające dla kat. D

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Cytuj:
Guzik prawda.
Słuchaj kolego cinek217.
Owszem ma kolega C,CE i kurs na przewóz rzeczy dawny to znaczy ze zrobił uprawnienia przed wejsciem KWALIFIKACJI WSTĘPNYCH na przewóz rzeczy czyli przed 10.09.2009.
Teraz dorobił kategorie D i obowiązuje go Kwalifikacja wstępna przyśpieszona na przewóz osób, ponieważ

Wymóg uzyskania kwalifikacji wstępnej nie dotyczy osób posiadających prawo jazdy kategorii D1; D1+E; D lub D+E wydane do dnia 10 września 2008r.

To jakie szkolenia robimy zalezy kiedy daną kategorie uzyskaliśmy w tym przypadku uzyskał D po 10wrzesnia 2008 roku i obowiązuje go kw przyśpiszona na przewóz osób.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

Ja byłem w takiej sytuacji jw. (mialem CE i kurs na przewóz rzeczy) i robiłem do D normalnie kwalifikację wstępną przyspieszoną. Ale mozna to zrobic inaczej - niech zrobi kurs (kwalifikację) okresowy a potem kwalifikację uzupełniającą. Wyjdzie go prawie połowe taniej niż KWp, a czasowo to trudno określić - zalezy jakie terminy będą mieli w ośrodku.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Ale mozna to zrobic inaczej - niech zrobi kurs (kwalifikację) okresowy a potem kwalifikację uzupełniającą. Wyjdzie go prawie połowe taniej niż KWp,
Nie zrobi i nie wyjdzie.

Użytkownik

Użytkownik

a mozesz rozwinąć ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
a mozesz rozwinąć ?
Kolego twój tok rozumowania jest sprzeczny z tym co mówią ustawy.
A ustawa mówi wyraźnie kto uzyskał kat.D po 10.09.2008 jest obowiązany ukończyć po raz pierwszy KW 280 h bądź jeśli pozwala na to wiek KW 140 h. Nie ma tu znaczenia przejście szkolenia okresowego do kat.C czy jakieś inne cuda. Liczy się data wydania kat.D i tyle.

Użytkownik

Użytkownik

Ale po odbyciu szkolenia okresowego bedzie miał spełniony inny warunek - kod 95 przy kat C, czyli tak jakby formalnie miał KW. W takim przypadku, do kat. D obowiązuje Kwalifikacja Uzupełniająca a nie Wstępna.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale po odbyciu szkolenia okresowego bedzie miał spełniony inny warunek - kod 95 przy kat C,
No, zaczynasz łapać.
Ale świadectwo kwalifikacji zawodowej na podstawie szkolenia okresowego, to jedno, a na podstawie kwalifikacji wstępnej (pełnej, lub przyśpieszonej), to drugie.
I na podstawie właśnie tego drugiego możesz rozpocząć kwalifikację uzupełniającą.
Czyli uzupełniającą możesz uzyskać, jeśli posiadasz świadectwo kwalifikacji zawodowej na podstawie ukończenia kwalifikacji wstępnej, a nie na podstawie ukończenia szkolenia okresowego. Sprawdź swoje świadectwo i zobaczysz, że są dwie grupy.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale świadectwo kwalifikacji zawodowej na podstawie szkolenia okresowego, to jedno, a na podstawie kwalifikacji wstępnej (pełnej, lub przyśpieszonej), to drugie.
I na podstawie właśnie tego drugiego możesz rozpocząć kwalifikację uzupełniającą.
Czyli uzupełniającą możesz uzyskać, jeśli posiadasz świadectwo kwalifikacji zawodowej na podstawie ukończenia kwalifikacji wstępnej, a nie na podstawie ukończenia szkolenia okresowego. Sprawdź swoje świadectwo i zobaczysz, że są dwie grupy.
W świadectwie nie ma nic co by wskazywało na to że odbycie szkolenia okresowego z zakresu kat C itd. uniemozliwia odbycie kwalifikacji uzupełniającej do kat D po jej zdobyciu. Przeszukałem też ustawy i nic nie znalazłem. Może ty przytoczysz konkretne przepisy?

Szkolenie okresowe po starym kursie na przewóz rzeczy daje takie same uprawnienia jak kwalifikacja wstępna, czego efektem jest właśnie kod 95. Poza tym, osoba robiąca "okresówkę" po 5 latach od KW dostaje takie samo świadectwo jak osoba robiąca to szkolenie po starym kursie.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Art. 39b2.
Kierowca, który uzyskał kwalifikację w zakresie określonego bloku programowego,
o którym mowa w art. 39b ust. 2, i zamierza wykonywać przewozy innymi pojazdami
samochodowymi niż te, dla których wymagane jest prawo jazdy odpowiadające
zakresowi uzyskanej kwalifikacji, obowiązany jest odbyć odpowiednią kwalifikację
uzupełniającą lub kwalifikację uzupełniającą przyśpieszoną
. Przepisy art. 39a ust. 1 i
art. 39b1 stosuje się odpowiednio.
Ustawa o transporcie drogowym.

A szkolenie okresowe to nie jest kwalifikacja. Na świadectwie kwalifikacji powinieneś mieć dwa punkty, że ukończyłeś:
a) kwalifikację wstępną, przyśpieszoną, uzupełniającą, uzupełniającą przyśpieszoną,
b) szkolenie okresowe.
A przepis mówi jasno, że uzupełniającą uzyskasz, jeśli posiadasz na inną kategorię kwalifikację, a nie szkolenie okresowe.

Użytkownik

Użytkownik

A co w przypadku osoby ktora zrobi okresówkę po 5 latach od zrobienia kw i będzie chciala zrobić D i uprawnienia zawodowe? przecież też będzie miała na świadectwie "szkolenie okresowe"...

http://g.infor.pl/obrazki/dzu/2010/053/ ... 14.001.jpg

Napisane jak wół w przypisie "niepotrzebne skreślić", więc wykreślają cały podpunkt 1).

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A co w przypadku osoby ktora zrobi okresówkę po 5 latach od zrobienia kw i będzie chciala zrobić D i uprawnienia zawodowe? przecież też będzie miała na świadectwie "szkolenie okresowe"...
Jak co? Nic. Skoro ma KW dla C, to na D zrobi uzupełniającą i załatwione.
Jeśli dla C miał kurs na przewóz, to do jakiegoś tam czasu musi uzyskać tylko szkolenie okresowe, a same szkolenie okresowe nie jest podstawą do odbycia uzupełniającej dla D.

Użytkownik

Użytkownik

Podzwoniłem trochę po ośrodkach (w tym do wordu) i wychodzi na to że masz rację

Użytkownik

Użytkownik

Mam rację, bo gdyby było inaczej, to bym teraz jeździł autobusem, ale jednak na razie KW jest dla mnie za droga.

I nauczyłem się jednego. OSK i WORD nie zawsze mają rację. "Nieomylne" są tylko przepisy.

Użytkownik

Użytkownik

Wg mnie to jest troche dziwne, że kierowcy po kursie na przewóz rzeczy i po KW, odbędący szkolenie okresowe i mający te same uprawnienia (i więdzę w sumie też), są tak rozrużniani. Zwykły skok na kasę...

Użytkownik

Użytkownik

Też tak sądziłem i przez to zrobiłem prawo jazdy na D. Niestety, po ukończeniu okresowego dla C, chcąc się zapisać na uzupełniającą, zostałem jednak sprowadzony do parteru i po którejś tam kolejnej niepewnej opinii, trzeba było samemu znaleźć przepis. A, że skok na kasę, to nie jest to żadną tajemnicą. Nie pierwszy i nie ostatni.