Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 mar 2012, 14:09

Użytkownik

Użytkownik

Witam, chce pójść zapisać się na kurs kat.C, dodam że 21 lat będę miał skończone dopiero we wrześniu, mam apropo tego wszystkiego kilka pytań.

1.Żeby zacząć zarabiać w tym zawodzie potrzebuje kat.C + KWP + karta kierowcy, tak?
2.Jeżeli zdam kat.C, czekam do tego września i wtedy zapisuje się na ta KWP rozumiem?
3.Czy w tych czasach dalej jest zapotrzebowanie na takich kierowców, na samo C z kwalifikacja?

Byłbym wdzieczny za pomoc.

Post Wysłano: 30 mar 2012, 15:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Witam, chce pójść zapisać się na kurs kat.C, dodam że 21 lat będę miał skończone dopiero we wrześniu, mam apropo tego wszystkiego kilka pytań.

1.Żeby zacząć zarabiać w tym zawodzie potrzebuje kat.C + KWP + karta kierowcy, tak?
2.Jeżeli zdam kat.C, czekam do tego września i wtedy zapisuje się na ta KWP rozumiem?
3.Czy w tych czasach dalej jest zapotrzebowanie na takich kierowców, na samo C z kwalifikacja?

Byłbym wdzieczny za pomoc.
Ad. 1.
Potrzebujesz kwalifikacji wstępnej, przyśpieszoną byś robił jakbyś miał skończone 21 lat. Wiele firm wyrabia Twoją kartę kierowcy i później Ci odtrącają z wypłaty.
Ad. 2.
Możesz się zapisać wcześniej, ja robiłem KWP (22lata) i płaciłem 3500zł, kolega robił KW (21lat skończy w grudniu) i płacił 4500zł, zamiast standardowych 140h masz wtedy 280.
Ad. 3.
Zapotrzebowanie na pewno jest mniejsze niż na C+E, ale być może akurat gdzieś Ci się fryknie robota na jakąś wywrotkę :) Musisz dzwonić i pytać, nic więcej Ci nie jestem w stanie powiedzieć.

Jak gdzieś wkradł się błąd, poprawcie.
Pozdrawiam

Post Wysłano: 30 mar 2012, 17:39

Użytkownik

Użytkownik

No tak, dopiero gdy skończe 21 lat to mogę zrobić kwalifikację, właśnie do tego teraz dąże żeby zrobić C i jak juz zrobie C na pewno wrzesień będzie coraz bliżej, na C dziś się zapisałem. Czyli jak nadejdzie wrzesień to mam zapisać się na KWP, tak? I tylko tyle? u mnie KWP kosztuje 2500zł z tego co wiem

Post Wysłano: 30 mar 2012, 19:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No tak, dopiero gdy skończe 21 lat to mogę zrobić kwalifikację, właśnie do tego teraz dąże żeby zrobić C i jak juz zrobie C na pewno wrzesień będzie coraz bliżej, na C dziś się zapisałem. Czyli jak nadejdzie wrzesień to mam zapisać się na KWP, tak? I tylko tyle? u mnie KWP kosztuje 2500zł z tego co wiem
Tylko tyle.

Ceny są różne, widziałem w mojej okolicy za 3000, ale musiałbym 50km dojeżdżać, więc wolałem wydać 3500 i mieć e-learning oraz pewność, że zdam egzamin :)
Jak masz okazję za 2500 to śmiało wal.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 30 mar 2012, 19:14

Użytkownik

Użytkownik

Dokładnie, 2500zł za KWP na którą bede musiał zaczekać do września, no i 5 min drogi na nogach do OSK 8)

Post Wysłano: 30 mar 2012, 20:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Dokładnie, 2500zł za KWP na którą bede musiał zaczekać do września, no i 5 min drogi na nogach do OSK 8)
Nie musisz czekać wcale - jak zrobisz KWP przed 21 urodzinami to też się nic nie stanie, po prostu pełnię praw nabędziesz w dniu urodzin. Ja bym nawet był za tym żeby się zapisać jeszcze w lecie, bo KW trwa... Chociaż faktycznie na jazdy (zwykle koniec kursu) dobrze byłoby mieć już kat. C zdane.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 30 mar 2012, 21:04

Użytkownik

Użytkownik

Teraz się pogubiłem, żeby jeździć zarobkowo trzeba mieć KWP i KW ? Czy to są dwie oddzielne kwalifikacje czy jak? Czy po prostu to jest to samo tylko że jedna jest przyspieszona i mozna ją posiadać od 21 roku życia i dlatego kosztuje mniej a drugą można zdobyć wcześniej i dlatego kosztuje wiecej, tak to wygląda?

Post Wysłano: 30 mar 2012, 22:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Teraz się pogubiłem, żeby jeździć zarobkowo trzeba mieć KWP i KW ? Czy to są dwie oddzielne kwalifikacje czy jak? Czy po prostu to jest to samo tylko że jedna jest przyspieszona i mozna ją posiadać od 21 roku życia i dlatego kosztuje mniej a drugą można zdobyć wcześniej i dlatego kosztuje wiecej, tak to wygląda?
Oj tam oj tam, w jednym poście napisałem KW i KWP i już od razu zamieszanie z powodu jednej literki :wink: Mniej więcej poprawną wersję Ci pogrubiłem w cytacie :D

Mylisz się tylko w jednej kwestii: KWP możesz zrobić też przed 21 urodzinami, jednak wtedy możesz jeździć zawodowo jedynie pojazdami spełniającymi warunki kategorii C1/C1+E. Natomiast po uzyskaniu odpowiedniego wieku automatycznie uzyskujesz pełne uprawnienia, i nawet prawka nie musisz z tej okazji wymieniać :wink:

Post Wysłano: 31 mar 2012, 2:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie musisz czekać wcale - jak zrobisz KWP przed 21 urodzinami to też się nic nie stanie, po prostu pełnię praw nabędziesz w dniu urodzin. Ja bym nawet był za tym żeby się zapisać jeszcze w lecie, bo KW trwa... Chociaż faktycznie na jazdy (zwykle koniec kursu) dobrze byłoby mieć już kat. C zdane.
Chyba nie każdy ośrodek idzie na taki układ, bo to jest raczej niezgodne z prawem. Kolega ze mną na kursie robił KW, miał 20 lat i nadal się uczył, więc nie było opcji, żeby zaczął wcześniej jeździć, a jednak kierownik OSK się nie zgodził na KWP. Nie wiem do końca, mówię (piszę w sumie) to co wiem z autopsji.

Post Wysłano: 31 mar 2012, 10:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Gdyby to było niezgodne z prawem, to ludzie by nie robili, a ustawodawca w ogóle nie opisywał ograniczeń ludzi którzy skończą ten "nielegalny" kurs. Kierownik ośrodka się nie zgodził, bo to jest różnica w kasie, a uczniak nie musi się znać :roll:
Cytuj:
Kwalifikacja wstępna przyspieszona to najlepsze rozwiązanie dla osób, które ukończyły:

21 lat w przypadku kat. C i C+E
23 lata w przypadku kat. D i D+E

gdyż nie podlegają ze względu na wiek żadnym ograniczeniom.

Osoby młodsze także mogą skończyć kwalifikację wstępną przyspieszoną ale do czasu ukończenia stosownego wieku (21 lat dla kat. C i C+E oraz 23 lata dla kat. D i D+E) będą podlegały następującym ograniczeniom:

Ukończenie jedynie kwalifikacji przyspieszonej przez osobę mającą kat. C lub C+E i która nie skończyła 21 lat oznacza ograniczenie wyłącznie do tych pojazdów, do prowadzenia których wymagane jest prawo jazdy kat. C1 lub C1+E (...). Prowadzenie pojazdów bez ograniczeń możliwe by było dopiero po ukończeniu 21 roku życia i nie ma tu znaczenia fakt, że dana osoba posiada uprawnienia kat. C lub C+E – ukończenie kwalifikacji wstępnej przyspieszonej dla osób w wieku 18-21 lat powoduje automatycznie takie ograniczenie, jakby dana osoba miała tylko kat. C1 lub C1+E.
Źródło: http://www.kwalifikacja-wstepna.pl/kwal ... eszona.php

Post Wysłano: 09 kwie 2012, 20:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

JA się podepnę pod temat, bo również mam parę pytań.
Teraz będę się zapisywał na C i CE do końca roku powinienem je nabyć, a po nowym roku ma wejść z powrotem, że dopiero od 21 lat można jeździć tak?
Po nowym roku zapisywałbym się na KW pełną, bo nie mam jeszcze 21 lat i jeżeli bym to też nabył to mógłbym normalnie w wieku 19lat jeździć?

Jedni piszą tak, drudzy inaczej i już się pogubiłem.

Post Wysłano: 09 kwie 2012, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
JA się podepnę pod temat, bo również mam parę pytań.
Teraz będę się zapisywał na C i CE do końca roku powinienem je nabyć, a po nowym roku ma wejść z powrotem, że dopiero od 21 lat można jeździć tak?
Po nowym roku zapisywałbym się na KW pełną, bo nie mam jeszcze 21 lat i jeżeli bym to też nabył to mógłbym normalnie w wieku 19lat jeździć?

Jedni piszą tak, drudzy inaczej i już się pogubiłem.
Według dzisiejszych przepisów jeżeli zrobisz KW pełną i masz mniej niż 21 lat będziesz mógł jeździć bez ograniczeń "tonażowych", jeżeli zrobisz KW przyśpieszoną i będziesz miał mniej niż 21 lat będziesz mógł jeździć ale pod ograniczeniami co kolega wyżej dał opis.

Post Wysłano: 10 kwie 2012, 21:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a jeżeli zrobię C i CE przed nowymi przepisami, ale KW już na nowych to nieważne tak? Ważne,że C i CE jest na starych przepisach?

Post Wysłano: 11 kwie 2012, 14:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
a jeżeli zrobię C i CE przed nowymi przepisami, ale KW już na nowych to nieważne tak? Ważne,że C i CE jest na starych przepisach?
Ale jaka zmiana przepisów? Robię teraz KWP i nie słyszałem żeby coś odnośnie wieku się zmieniało od przyszłego roku (co do KW jak i KWP), choć mogę żyć w niewiedzy :wink:

Post Wysłano: 11 kwie 2012, 15:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Ale jaka zmiana przepisów? Robię teraz KWP i nie słyszałem żeby coś odnośnie wieku się zmieniało od przyszłego roku (co do KW jak i KWP), choć mogę żyć w niewiedzy :wink:
Z tego co wiem to od stycznia ma wejść, że jeździć można od 21 lat. KW do tego czasu nie zdążę zrobić.

Post Wysłano: 11 kwie 2012, 18:51

W każdym osk powiedzą Ci co innego bo w tym kraju każdy przepisy interpretuje tak jak chce. To czy zrobisz pełną KW czy skróconą ma jedynie znaczenie dla osk w postaci pieniędzy. Na pj i tak masz zawsze ten sam kod wbity i podczas kontroli nikt Ci nie sprawdzi tego czy robiłeś pełną czy skróconą kw. Miałem styczność z osk gdzie wogóle nie można było robic kw przed 21 r.ż i z takimi gdzie skróconą mogłeś robić od 18 lat. Daj sobie spokój i czekaj do skończenia 21. Zaoszczędzisz pieniądze,czas i nerwy. I tak masz marne szanse na znalezienie roboty na duże auto poniżej 21 r.ż. Pełna KW to sprytny sposób na narwańców którzy za szelką cenę muszą jeździć, jak najszybciej. Niech wam się nie wydaje, że po zrobieniu tego badziewia, będą czekali na was pracodawcy z otwartymi ramionami. Na tira zawsze jest czas, im później zaczniecie, tym później wam obrzydnie.

Post Wysłano: 11 kwie 2012, 21:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
W każdym osk powiedzą Ci co innego bo w tym kraju każdy przepisy interpretuje tak jak chce. To czy zrobisz pełną KW czy skróconą ma jedynie znaczenie dla osk w postaci pieniędzy. Na pj i tak masz zawsze ten sam kod wbity i podczas kontroli nikt Ci nie sprawdzi tego czy robiłeś pełną czy skróconą kw. Miałem styczność z osk gdzie wogóle nie można było robic kw przed 21 r.ż i z takimi gdzie skróconą mogłeś robić od 18 lat. Daj sobie spokój i czekaj do skończenia 21. Zaoszczędzisz pieniądze,czas i nerwy. I tak masz marne szanse na znalezienie roboty na duże auto poniżej 21 r.ż. Pełna KW to sprytny sposób na narwańców którzy za szelką cenę muszą jeździć, jak najszybciej. Niech wam się nie wydaje, że po zrobieniu tego badziewia, będą czekali na was pracodawcy z otwartymi ramionami. Na tira zawsze jest czas, im później zaczniecie, tym później wam obrzydnie.
Masz rację. Tylko, że samo prawko c i ce muszę zrobić tak czy siak..KW już bym sobie zrobił z UP jako bezrobotny, bo już kilka osób tak robiło i żadnego przy tym problemu nie było. Co do roboty, akurat w rodzinie jeździ brat i jeżeli miałbym papiery to jeździłbym z nim, a potem sam..
Do 21 lat musiałbym czekać prawie 2 lata, po skończeniu szkoły, a co przez ten czas robić? Mam zapieprzać jak osioł za 1000zł?

Post Wysłano: 11 kwie 2012, 21:40

Cytuj:
Do 21 lat musiałbym czekać prawie 2 lata, po skończeniu szkoły, a co przez ten czas robić? Mam zapieprzać jak osioł za 1000zł?
To co, kończysz edukację na szkole średniej ? Jak się cenisz na 1000 zł to twoja sprawa.

Post Wysłano: 11 kwie 2012, 22:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
To co, kończysz edukację na szkole średniej ? Jak się cenisz na 1000 zł to twoja sprawa.
Na temat studiów i całej edukacji nie będę się wypowiadał, bo to nie temat od tego. To czy po Technikum gdzieś pójdę to jest całkowicie inna rzecz.

Post Wysłano: 11 kwie 2012, 23:08

No to zostaje Ci jak sam to określiłeś "zapieprzać" za 1000 zł jak osioł dopóki nie zrobisz uprawnień. Potem będziesz zapieprzał jak wół za to samo w przeliczeniu na godziny ;)