Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 kwie 2012, 20:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4836808
Samochód: VOLVO FH

Wiesz przynajmniej jest więcej rubryk wypełnione na dokumencie prawa jazdy :lol: i właśnie czy jeśli chciałby aby dodatkowo podbić to B+E gdzie trzeba to zgłosić? przez wyrobieniem C+E?

...powoli w trasie: PL,CZ,SK,H,SLO,I

Post Wysłano: 05 kwie 2012, 22:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Myślę że już za późno. Cały pić aby robiąc kat. C+E i chcąc uzyskać B+E oraz D+E oczywiście mając kat.D trzeba przy badaniu do zaświadczenia lekarskiego poprosić lekarza aby oprócz C+E zakreślił również B+E, D+E wówczas będzie to w dokumencie.
Nie wiem ile jest w tym prawdy, jednak mój znajomy chciał do kat.D zrobić koniecznie E najłatwiejszym sposobem było zrobić C+E a z racji że posiadał kat.C oprócz D więc wybrał się na kurs kat.C+E, w ośrodku powiedzieli mu że to najłatwiejsza droga aby uzyskać D+E zrobić po prostu C+E tylko podczas wyrabiania zaświadczenia lekarskiego należy poprosić lekarza o zakreślenie B+E, D+E no i oczywiście C+E.
Co ciekawe zdana kat.E do D nie daje nam C+E oczywiście mając kat.C... trochę dziwne.

Post Wysłano: 05 kwie 2012, 23:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Cytuj:
Cytuj:
Może już o tym pisaliście powyżej, ale kolega teraz zdawał prawo jazdy kat C+E a po odbiorze prawka miał wbitą kat B, C, oraz C+E więc dlaczego jeszcze nie jest zaznaczone B+E? skoro te wymagania spełnia posiadane przez niego C+E jak już wspomniałem?
A po co? Skoro:
Chocby po to, zeby innym kraju nie bylo niejasnosci, ze Ci wolno danym pojazdem jechac.
Mi po zdaniu EC wbito w prawko B, C1, C, EB, EC1, EC, W (polskie T). Brakuje jeszcze M (polska Karta motorowerowa), ale tego nie mam chyba dla tego, ze zdawalem B w Polsce. Ale jak bede wymienial dokument to sie upomne, w koncu w Unii jestesmy.

Ciekaw jestem jak sie ma ten przepis, ze T obowiazuje tylko w Polsce dopracy np. w UK traktorem na polskim prawie jazdy. Jakos nie slychac, zeby sie ubezpieczyciele wypinali w razie wypadku.

Post Wysłano: 07 kwie 2012, 20:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Myślę że już za późno. Cały pić aby robiąc kat. C+E i chcąc uzyskać B+E oraz D+E oczywiście mając kat.D trzeba przy badaniu do zaświadczenia lekarskiego poprosić lekarza aby oprócz C+E zakreślił również B+E, D+E wówczas będzie to w dokumencie.
Nie wiem ile jest w tym prawdy, jednak mój znajomy chciał do kat.D zrobić koniecznie E najłatwiejszym sposobem było zrobić C+E a z racji że posiadał kat.C oprócz D więc wybrał się na kurs kat.C+E, w ośrodku powiedzieli mu że to najłatwiejsza droga aby uzyskać D+E zrobić po prostu C+E tylko podczas wyrabiania zaświadczenia lekarskiego należy poprosić lekarza o zakreślenie B+E, D+E no i oczywiście C+E.
Co ciekawe zdana kat.E do D nie daje nam C+E oczywiście mając kat.C... trochę dziwne.
Dzięki za wyjaśnienie mi całej sprawy z tym podbiciem pozostałych kategorii w przyszłości jak się nic nie zmieni na pewno z tego skorzystam ;)

Pozdrawiam

Post Wysłano: 09 kwie 2012, 0:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7261507
Samochód: Scania R420

Cytuj:
jak nie jak tak

przewóz rzeczy - sierpień 2009
karta kierowcy - marzec 2011

Post Wysłano: 09 kwie 2012, 3:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
Cytuj:
jak nie jak tak
Nie.
Artykuł 88 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym.

Post Wysłano: 09 kwie 2012, 5:20

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mercedes 124 200D

Cytuj:
Cytuj:
jak nie jak tak
pewnie że nie :idea:

Post Wysłano: 09 kwie 2012, 10:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
jak nie jak tak
pewnie że nie :idea:
Nie daje ale mając C+E i D daje nam automatycznie D+E, to chodzi o to że jak zdajesz na autobus z przyczepą to ta przyczepa jest jak od osobówki(mała itp) i na kursie cię nie nauczą jak się zachowywać z ciężką naczepą.
Gdzieś słyszałem że mając wyższe kategorię automatycznie daje nam niższe ale nie na odwrót ;) Nie da nam B+E kategorii C+E choć w momencie zdawania B+E mamy już C ;)

Post Wysłano: 12 kwie 2012, 1:29

Użytkownik

Użytkownik

Zastanawiam się gdyż za jakiś czas ma wejść terminowe prawo jazdy i jeśli skoro nie jest wbijana w dokument litera T to przy kolejnej wymianie dokumentu jeśli stracę E to też stracę T, którego bym nie stracił mając je wbite :) ?

Post Wysłano: 12 kwie 2012, 15:48

Jak C+E straci ważność po 5 latach to jeśli nie jeździsz zawodowo, nie wymieniasz plastiku. Jeśli masz wszystkie kategorie to A,B,B+E i T masz nadal ważne. Analogicznie, jak masz C+E i straci ono ważność to B+E jest ważne nadal. Przy wymianie dokumentu, nie tracisz żadnej kategorii. Jak będziesz chciał mieć nadal ważne C i E to musisz zrobić psychole, lekarza i uzupełnić kw. Jak nie to zrobisz tylko badanie lekarskie na B i A.
Terminowe pj to właściwie zmiana tylko kategorii. Kategorie A i B będą ważne 15 lat a kategorie C, C+E, D, D+E tak jak do tej pory 5 lat. Teoretycznie wszyscy już mamy terminowe chyba do 2033r. Po tej dacie wszystkie kategorie będą miały swoje daty ważności.

Post Wysłano: 13 kwie 2012, 12:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dzisiaj prawo jazdy kat. C, C+E czy D są bezterminowe (jeżeli tak zostały wydane), a po pięciu latach traci ważność dopuszczenie do zawodu kierowcy. natomiast samo prawo jazdy jest nadal ważne.

jeżeli ktoś posiada na przykład kampera powyżej 3,5t DMC to może jeździć bez żadnych dodatkowych wymagań posiadając prawo jazdy kat. C.

Post Wysłano: 13 kwie 2012, 12:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Cytuj:
dzisiaj prawo jazdy kat. C, C+E czy D są bezterminowe (jeżeli tak zostały wydane), a po pięciu latach traci ważność dopuszczenie do zawodu kierowcy. natomiast samo prawo jazdy jest nadal ważne.

jeżeli ktoś posiada na przykład kampera powyżej 3,5t DMC to może jeździć bez żadnych dodatkowych wymagań posiadając prawo jazdy kat. C.

Kat PJ - C, CE, D, DE są bezterminowe o ile nie wykonujesz zawodu kierowcy. Jeśli chcesz jeździć zawodowo to musisz wykonać badania lekarskie i uzyskać szkolenie okresowe a wtedy uzyskujesz wpis w PJ o terminowości ( ważności ) kat. C, CE, D, DE niejako w zawodzie kierowcy. Po upływie tego okresu PJ jest ważne ale bez prawa wykonywania zawodu.

Post Wysłano: 16 kwie 2012, 10:16

Użytkownik

Użytkownik

czyli rozumiem że mi nie wbiją B+E skoro nie miałem zaznaczone u lekarza :( tylko będę miał B , C , C+E

Post Wysłano: 16 kwie 2012, 10:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czyli rozumiem że mi nie wbiją B+E skoro nie miałem zaznaczone u lekarza :( tylko będę miał B , C , C+E

Będziesz miał. CE daje z automatu BE (bezterminowe).

Post Wysłano: 16 kwie 2012, 11:41

Użytkownik

Użytkownik

aha :) a jak mi nie dadzą można się powołać na jakiś przepis? w razie co :) bo T to na pewno mi nie wbiją _ choc mogę jeździć ciągnikiem

Post Wysłano: 16 kwie 2012, 17:35

Wbiją Ci, nie martw się. Poza tym to nie ma znaczenia bo C+E uprawnia do kierowania pojazdami z kategorii B+E, jest taki przepis.

Post Wysłano: 16 kwie 2012, 19:18

Użytkownik

Użytkownik

szkoda tylko że kategorii T nie wbijają

Post Wysłano: 16 kwie 2012, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Właśnie- dlaczego nie ? Po co jest to w ogóle uwzględnione w dokumencie skoro nikt tego nie "podbija"..

Post Wysłano: 16 kwie 2012, 23:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Bo możesz sobie zrobić prawo jazdy tylko kategorii T. I można je zrobić w wieku 16 lat.

Post Wysłano: 16 kwie 2012, 23:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
Bo możesz sobie zrobić prawo jazdy tylko kategorii T. I można je zrobić w wieku 16 lat.
Żaden argument, B+E też mogę zrobić bez C+E, a wbijają :)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.