Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 mar 2012, 13:14

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Mogę zacząć kurs KW zanim zdam egzamin na C? Tj. podczas kursu na C. Czy jest wymagane zaliczenie egzaminu C przed rozpoczęciem KW.

Post Wysłano: 08 mar 2012, 14:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Cytuj:
Mogę zacząć kurs KW zanim zdam egzamin na C? Tj. podczas kursu na C. Czy jest wymagane zaliczenie egzaminu C przed rozpoczęciem KW.
Raczej można - jak już robisz C to możesz zacząć klikać. Rzecz w tym że nie jesteś w stanie przewidzieć kiedy zdasz egzamin, a to już może być problem i ostatecznie nic się nie przyspieszy.

Bez prawka jak byś chciał jazdy na KW zaliczyć - teoretycznie gdyby to były pojazdy do nauki jazdy (oznaczone "elkami" z podwójnym sterowaniem i lusterkami) i z instruktorem to da radę też, w innym przypadku raczej nie.

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 11 mar 2012, 21:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 180243391
Samochód: MAN TG 410 A

Cytuj:
Możesz kolego, właśnie to robię. Dokładnie rzecz biorąc, robię dwie rzeczy w jednym czasie, czyli kurs na C i kwalifikację przyspieszoną. Egzamin na kwalifikację wychodzi mi przed egzaminem na prawko. Oba kursy w jednym ośrodku.

Post Wysłano: 16 maja 2012, 19:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 180243391
Samochód: MAN TG 410 A

Cytuj:
Cytuj:
Możesz kolego, właśnie to robię. Dokładnie rzecz biorąc, robię dwie rzeczy w jednym czasie, czyli kurs na C i kwalifikację przyspieszoną. Egzamin na kwalifikację wychodzi mi przed egzaminem na prawko. Oba kursy w jednym ośrodku.
No cóż, niestety życie skorygowało w/w wiadomość. Wprawdzie mi się udało, ale z tego co się dowiedzieliśmy już na sam koniec kursu - to najpierw trzeba mieć kat. C, a następnie robić kwalifikację.

Post Wysłano: 17 maja 2012, 22:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: 106

mozna robic KW, przed prawkiem C czy tam D, i kto ci to tak zweryfikowal, ze niby nie mozna?

Post Wysłano: 18 maja 2012, 9:33

Dokładniej to zacząć można ale nie ukończysz KW nie mając zdanej kategorii C. Przynajmniej tam gdzie robiłem C, tak mi mówili. Swoją drogą, zajęcia praktyczne na torze mają nauczyć panowania nad pojazdem. Ciężko mi sobie wyobrazić, że na instruktor na torze będzie uczył kursanta posługiwać się skrzynią z przebitką bo ktoś pierwszy raz w ciężarówce siedzi. Jednak jak życie w tym kraju pokazuje, co ośrodek to inny obyczaj więc nic dziwnego, że są takie różnice zdań.

Post Wysłano: 18 maja 2012, 16:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: 106

Dostaniesz swiadectwo kwalifikacji, bez prawka C, mi tak sie przytrafilo ze pierw mialem swiadectwo, a prawo jazdy pare miesiecy pozniej.

Post Wysłano: 18 maja 2012, 23:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: skradziony

Ja osobiście w trakcie kursu na C zapisałem się na KW bez problemu, i z tego co mi mówili to aby przystąpić do egzaminu z KW to prawko trzeba mieć już w ręku. Tak więc prawko zdałem i teraz niecierpliwie czekam na egzamin z KW.

W mojej szkole jest system e-learning'u gdzie wiadomo trzeba przeklikać te 1560 slajdów, później godzinka symulatora natomiast nie ma mowy o żadnym placu i kontrolowanych poślizgach. Widać co szkoła to inna jakość :x

Post Wysłano: 21 maja 2012, 14:41

Użytkownik

Użytkownik

A wie ktoś czy można się zapisać na KW przyspieszoną nie mająć jeszcze 21 lat??

Post Wysłano: 21 maja 2012, 15:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Cytuj:
Z tego co wiem to tak, tylko że do 21 roku życia masz tam jakieś ograniczenie tonażowe. Nie jestem oczywiście pewien, niech potwierdzi ktoś co wie na 100%. ;)

Post Wysłano: 21 maja 2012, 19:02

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Z tego co wiem to tak, tylko że do 21 roku życia masz tam jakieś ograniczenie tonażowe. Nie jestem oczywiście pewien, niech potwierdzi ktoś co wie na 100%. ;)

Ja też słyszałem coś że niby można iść na KW przyspieszone ale potem są jakieś ograniczenia tonażowe które znikają po ukończeniu 21 lat. Bo pani w szkole gdzie robie C+E nic takiego nie słyszała i mówi że na KW przyspieszone można jak się ma 21 lat a chciałbym już zacząć KW a nie czekać do ukończenia 21 roku życia , a zaś nie widzi mi się iść na zwykłe KW które kosztuje ok 5500 zł i trwa 280 godzin

Post Wysłano: 22 maja 2012, 16:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
refresh

Post Wysłano: 28 lut 2013, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

pytanko
robie kurs na kat c
nastepnie mam zamiar zrobic kw
a nastepnie +e
czy jak juz zrobie c+kw+e to bedzie sie liczylo jak c+e z kw? czy kw bedzie uwzgledniona tylko do kat c?

Post Wysłano: 28 lut 2013, 21:33

Użytkownik

Użytkownik

1. Możesz robić KW nie mając nawet C.
2. Kwalifikacja wstępna jest jedna dla kategorii C i CE, wynika to też stąd, że nie mając prawa jazdy możesz już zrobić KW.
3. Przed skończeniem 21 roku życia możesz zrobić również przyśpieszoną, ale pełne kwalifikacje uzyskasz po skończeniu 21 lat. Wpis w prawie jazdy jest taki sam tylko w razie jakiegoś nieszczęścia można dojść, że masz przyśpieszoną.

Post Wysłano: 01 mar 2013, 20:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To może ja też się dopytam.

Teraz nie mając 21 lat trzeba najpierw robić KW, później C,CE. Mogę zrobić KW przyśpieszone, które i tak dostane dopiero po 21 roku życia, ale czy mogę po tym KW robić C,CE nie mając 21 lat? Czy to też będzie na takiej zasadzie, że zdam prawko i dostane je dopiero po ukończeniu odpowiedniego wieku?

Post Wysłano: 09 mar 2013, 13:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam.

Podepnę się do tematu. Brat zrobił kurs na kat.C ale w między-czasie zmieniły się przepisy i aby podejść do egzaminu na kat.C musi mieć zrobioną Kwalifikację Wstępną PEŁNĄ (nie ma 21 lat). Kurs na KW rozpoczyna w kwietniu i mam następujące pytanie bo parę osób tu pisało troszkę inaczej a chciałbym potwierdzić słowa ludzi z WORD Tarnów i z ośrodka gdzie brat będzie robił KW.

1. Czy nie mając zdanego egzaminu na kat.C (kurs ukończony) brat może podejść do egzaminu na KW pełną?
2. Czy po ukończeniu KW pełnej i zdaniu kat.C a później C+E może podjąć pracę przed ukończeniem 21 roku życia?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Post Wysłano: 09 mar 2013, 15:55

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
1. Czy nie mając zdanego egzaminu na kat.C (kurs ukończony) brat może podejść do egzaminu na KW pełną?
2. Czy po ukończeniu KW pełnej i zdaniu kat.C a później C+E może podjąć pracę przed ukończeniem 21 roku życia?
1. Może. O ile się dobrze orientuje to mógłby zacząć KW pełną nawet przed rozpoczęciem kursu na kat. C.
2. Może. Ja nie widzę żadnych przeciwskazań. Ma wszystkie wymagane dokumenty, wiec może jeździć zawodowo.

Post Wysłano: 09 mar 2013, 18:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

OK, czyli Pani w okienku w WORD Tarnów mówiła prawdę. Chociaż tyle ;).

Post Wysłano: 21 mar 2013, 22:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: jaki popadnie jaki w rączki wpadnie

Podepnę się...

1. Kurs KW kończy się egzaminem państwowym czyli w WORDzie ?
2. OSK muszą posiadać jakieś specjalne cuda (czyt. szkolenia instruktorów itp.) do organizowania kursu Kw ??

Post Wysłano: 21 mar 2013, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Kończy się egzaminem państwowym, ale nie w WORD, tylko w OSK. OSK umawia się na dany termin z komisją z Urzędu Wojewódzkiego, komisja przychodzi i przeprowadza egzamin. Egzamin można zdawać tylko w OSK, w którym odbywało się kwalifikację.
Tak, jakieś specjalne cuda muszą mieć. Instruktorzy muszą mieć uprawnienia instruktora techniki jazdy, czy coś takiego. Jeśli OSK ogłasza się z KW, to uprawnienia raczej ma. Poza tym, w wielu ośrodkach często na ścianach wiszą różne uprawnienia, dyplomy i pozwolenia, to możesz sobie poczytać.