Cześć.
Mam pytanie: Czy do wydziału komunikacji należy dołączyć zaświadczenie, czy orzeczenie lekarskie.
Od lekarki dowiedziałem się że orzeczenia wydają tylko do podwyższenia kategori prawa jazdy, są one bezterminowe. Natomiast do badań kierowców wydawane są zaświadczenia na okres 5 lat.
Teraz niewiem jakie badania powinienem mieć do KW, jedni piszą że trzeba mieć orzeczenie, zaś gdzie indziej pisze że zaświdczenie.
Proszę o odp.
Robiłem przed dwoma tygodniami psychotesty oraz badania lekarskie w przychodni, która takie badania wykonuje ciągle w dużej ilości. Zarówno do jednego, jak i drugiego dostałem orzeczenia. Było to też zgodne z tym co powiedziano mi telefonicznie w urzędzie. Inspektorzy mają czasami problemy z interpretacją zaświadczeń, uważają, że musi być orzeczenie. Wyraźnie jest napisane, że orzeczenie lekarskie, ale z zastrzeżeniem informacji zawartych w Kodeksie Pracy. Tam znowu jest napisane, że orzeczenie wydaje się w formie zaświadczenia. Najlepiej niech to będą orzeczenia, unikniesz komplikacji w razie kontroli ITD w firmie.
_________________ "Nie przepracowałem ani jednego dnia w swoim życiu. Wszystko co robiłem, to była przyjemność." - Thomas Alva Edison
Ja robiłem niedawno badania do KW. Lekarz zapytał się czy to jest do KW. Powiedziałem, że tak i wypisał mi "Zaświadczenie lekarskie". Myślę, że raczej będzie wszystko ok, w końcu ten lekarz pracuje w dużym ośrodku szkoleniowym, gdzie KW czy też szkolenia okresowe wykonuje się na co dzień...
Czy będzie wszystko dobrze okaże się, gdy oddam prawko do wymiany po zdanym egzaminie na KW.
mi tez wypisał zaświadczenie zamiast orzeczenia i wszystko poszło bez problemu, w wydziale komunikacji pani tylko przejrzała wszystkie papierki czy sa posprawdzala i git, wiec powinno byc OKI
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 2 gości