Cytuj:
Witam
Mam dwa pytania .
Ale opiszę od początku;
1. A więc miałem prawo jazdy kat. A i B ( od 20lat )wydane bezterminowo.
W 2010 zrobiłem kurs kat. D ( badania dla kandydatów na kierowcę otrzymałem bezterminowe ) po pozytywnym zdaniu egzaminu otrzymałem prawo jazdy A,B,D ważne bezterminowo. ( w pozycji 4b i 11-tej mam "kreski" ).
Następnie w roku 2011 ukończyłem kurs kwalifikacji wstępnej przyspieszonej przewozu osób ( zrobiłem badania na podstawie ustawy o transporcie drogowym z ważnością na 5 lat gdzie wpisano " kierowca zawodowy kat. D oraz badania psychotechniczne z ważnością również na 5 lat ) po czym zdałem pozytywnie egzamin państwowy. zaraz po tym egzaminie zapisałem się na kurs prawa jazdy kat. C. ( badania dla kandydatów na kierowcę również otrzymałem bezterminowo ) Po zdaniu egzaminu państwowego dla kat .C zwróciłem się z wnioskiem do mojego urzędu o wydanie nowego prawa jazdy. Nowe prawo jazdy w rubryce 4b mam bezterminowe ( "kreska" ) jak również "kreski" mam przy kategoriach A,B,C natomiast przy kategorii D ( w rubryce 11) mam datę ważnośći badań psychologicznych ( a w mojej ocenie powinna być "kreska" gdyż na podstawie badań z ustawy prawo o ruchu drogowym mam bezterminowo) a w rubryce 12 kod ograniczeń 95 wraz z tą samą datą ważności badań psychologicznych. O tym błędzie uświadomił mnie znajomy z ITD , stwierdził , że spie...... mi prawko.
Co o tym sadzicie czy nacie jakieś doświadczenie w tej kwestii ?
2. W chwili obecnej odbyłem kurs kwalifikacji wstępnej przyspieszonej uzupełniającej przewozu rzeczy a w piątek mam egzamin .
Profilaktycznie poszedłem do urzędu spytać czy psychotesty i badania które mam do kat D wystarczą do C i to niemiłe zaskoczenie bo pani mi mówi że w badaniach mam napisane "kierowca zawodowy kat. D ( tu jeszcze to mogę zrozumieć , chociaż jaka jest różnica w badaniach na C i D to nie wiem )ale jak usłyszałem że psychotesty muszę na nowo zrobić to się zagotowałem
Argumentacja jest taka , że to były psychotesty na kat D ( Ale w nich to nie jest napisane pisze tylko że to są badania kierowcy zawodowego ) a jak to wskazałem pani to stwierdziła , że one są za "stare" ( ważność do grudnia 2016 ) a jak jej powiedziałem że skoro są jeszcze ważne to nie mogą być za stare to kolejnym argumentem było że badania muszę zrobić w trakcie kursu i przed egzaminem. Przecież te badania mam zrobione pod koniec 2011 roku czyli przed egzaminem !?
Rozmowa skończyła się stwierdzeniem , że jak złożę wniosek z tymi badaniami to Ona pójdzie do naczelnika i jak on da zgodę to mi wpisze kwalifikację ?!
I co z tym zrobić ?
nie mam najmniejszej ochoty wywalać znowu kasę i tracić czas na nowe psychotesty
A ponadto jak bym je zrobił to do C wpiszą mi ważność do 2017 a D do 2016 bo okresówkę będę musiał wtedy zrobić nic nie zyskam.
Pozdrawiam
Nikt ci niczego nie spieprzył. Tak jest prawidlowo. A twój kolega z ITD niestety ale musi trochę poczytać. To że masz badania bezterminowe na D to jedna sprawa. Miał byś kreskę gdobyś nie dostarczył zaświadczenia od psychologa odnośnie psychotestów. A tak w tej pozycji masz podaną datę obowiązywania psychotestów i lub badania lekarskiego "zawodowego". Ktoś może sobie zrobić kat C lub D i nigdy nie będzie jeździć zawodowo. To w takim przypadku nie bedzie mieć nic wpisane. Będzie kreska.
Poniżej masz art. ustawy który mówi o badaniach lekarskich:
Art. 115a. 1. Kierowca pojazdu samochodowego przeznaczonego konstrukcyjnie do
przewozu osób oraz kierowca pojazdu samochodowego lub zespołu pojazdów o
dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 7,5 t jest zobowiązany uzyskać
świadectwo kwalifikacji, o ile pojazdem wykonywana jest działalność gospodarcza w
zakresie przewozu osób lub rzeczy.
2. Kierowca, o którym mowa w ust. 1, podlega:
1) kontrolnym badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia
lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem. Badanie jest
przeprowadzane przed wydaniem pierwszego świadectwa kwalifikacji, następnie
w wieku do 55 lat - co 5 lat i w wieku powyżej 55 lat corocznie;
2) badaniom psychologicznym przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub
braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem przed
wydaniem pierwszego świadectwa kwalifikacji i następnie w ciągu roku od
ukończenia 55 lat.
Tak naprawdę powinieneś dostać dwa zaśwadczenia lekarskie (np. na C)
Jedno bezterminowe - jesli twoje zdrowie na to pozwala
I drugie na 5 lat (zawodowe). Właśnie po to żebyś mógł jeździć zarobkowo.
Odnośnie twojego drugiego pytania. Niestety ale jeśli w psychotestach masz wpisaną tylko kat D. to będziesz musial zrobić ponownie psychotesty. Z ty, że tym razem radził bym tobie załatwić sobie psychotesty odrazu na C i D. Badania lekarskie również. Wtedy bedziesz mieć w tym samym czasie obowiązek wymiany prawa jazdy.