Cytuj:
I tak wiocha, że trzeba jeszcze jakieś dodatkowe tacki/półki stawiać, żeby było gdzie położyć podstawowe rzeczy.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... Ja jako były kierowca widzę w tej desce bardzo dużo zalet... Po pierwsze deska nie służy do tego, żeby w czasie jazdy coś na niej wozić - chociaż niektórzy wykorzystują kokpit jako galerię pluszowych miśków z całego świata, płyt CD, tablic z imieniami, miejscowościami, powiatami etc... W przypadku nowego FH, jeśli chcesz położyć sobie na niej telefon, drobną kasę, jakieś kluczyki, "whatever"... proszę bardzo - masz do tego zagłębianą podkładkę, która jak domniemam jest z przyczepnej gumy więc się nie powinna ślizgać - no chyba, że kładziesz samochód na bok do rowu
... A kiedy chcesz mieć płaską powierzchnię bo szykujesz sobie na przykład jedzenie albo zapraszasz kumpli na parkingu na biesiadę piwną - proszę bardzo - zdejmujesz podkładkę i masz kawał płaskiego stołu - WRESZCIE ktoś wysłuchał kierowców bo w dotychczasowych FH-kach nie było gdzie postawić talerza, żeby nie było zagrożenia, że się zsunie... Teraz jest to na tyle praktycznie rozwiązane, że można na tej desce położyć spokojnie dwa duże talerze, jakąś miskę z sałatką kilka kubków a po sytej kolacji postawić laptopa i oglądać film albo TV jeśli ktoś wozi ze sobą satkę... Patrzę na to z punktu widzenia kierowcy - jeździłem poprzednimi FHkami, jeździłem DAFem 105 gdzie po stronie pasażera nie było kompletnie opcji czegokolwiek postawić na kokpicie, na środku jedynie był wysuwany "stolik" spod kokpitu, co akurat sobie bardzo ceniłem. No i na środkowej części kokpitu trochę płaskiego ale w znacznym zagłębieniu, co nie do końca było praktyczne od strony przygotowań kulinarnych... W Scanii też deska pod kątem płaskiej powierzchni raczej nie ma czym się popisać - jedynie kawałek rozkładanego stolika po stronie pasażera - poza tym kompletny brak płaskiej powierzchni pod laptopa czy "małą kuchnię". Jeśli chodzi o Mercedesa, M.A.N.a i Iveco to nie jeździłem więc się nie wypowiem. W przypadku Volvo, Scanii i DAFa mam trochę do powiedzenia na ten temat bo należę do osób lubiących gotowanie i w trasie często przygotowywałem sobie obfite dania (nie pod względem ilości jedzenia ale składników
) a to wszystko wymagało miejsca... Więc pod tym względem widzę dużo potencjału w tej desce... Ale tak, jak wcześniej wspomniałem - każdy oczekuje czegoś innego - mi akurat się podoba...
Na zdjęciu poniżej widać bardziej "z profilu" kształt i rozmiar płaskiej powierzchni: