Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 wrz 2012, 1:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Witam szanowną brać,
ktoś mnie może oświeci, czy mogę sobie spokojnie majstrować E do C w styczniu 2013 (jeśli oczywiście świat się nie skończy w grudniu '12 :lol: ), bez spinania o jakieś dziwne przepisy? Zostaje jak jest, czy też się coś zmieni?

Pozdrawiam.

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 20 wrz 2012, 7:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam szanowną brać,
ktoś mnie może oświeci, czy mogę sobie spokojnie majstrować E do C w styczniu 2013 (jeśli oczywiście świat się nie skończy w grudniu '12 :lol: ), bez spinania o jakieś dziwne przepisy? Zostaje jak jest, czy też się coś zmieni?

Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o samo C+E zmieni się niewiele. W zasadzie tylko w jednym elemencie tzn:

W przypadku części praktycznej egzaminu państwowego w zakresie prawa jazdy kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E, D+E lub T brak umiejętności sprzęgnięcia pojazdu z przyczepą nie pozwala na realizację pozostałych zadań na placu manewrowym oraz w ruchu drogowym.

Do 19. stycznia 2013 i obecnie jest tak, że jak ktoś padnie na sprzeganiu to wynik ma negatywny, ale ma prawo kontynuować egzamin. Ma to swoje plusy. Po pierwsze: jak już ktoś zapłacił za egzamin to niech jeździ ile się da. Druga sprawa jest taka, że ma okazję zobaczyć jak jeździ się samochodem egzaminacyjnym. Jak działa sprzegło, jak przyczepa reaguję na kręcenie kierownicą. itp.
od 19 stycznia bedzie tak, że jak ktoś obleje sprzeganie to idzie do domu.
Reszta pozostaje bez zmian.
Ale tak jak pisalem. Dotyczy to tylko kat C+E. Kat. C to inna bajka. A tam się pozmienia parę rzeczy. I tu warto się spiąć.

Post Wysłano: 20 wrz 2012, 9:46

Użytkownik

Użytkownik

Dzień dobry
Mam pytanie ktore mnie nurtuje i jest związane z tymi zmianami w styczniu
Moja sytuacja jest dość skomplikowana i nie wiem co robić
Wiec tak, posiadam jak na razie tylko prawo jazdy kat. B , chciałbym zrobić C potem C+E
Mam 20 lat , 21 skoncze dokladnie 14 czerwca 2013 i nie wiem jak to bedzie

Zaczynam kurs na C w tym miesiącu i jak to jest ? na ten przyklad nie zdam w grudniu egzaminu i co dalej ? moge robić egzaminy kolejne po zmianie przepisów ? mając oczywiscie wtedy ciągle 20 lat a nie 21 ?
A tak poza tym to czy jezeli miałbym juz kat C , moge robić kurs i egzamin C+E przed skonczeniem 21 lat w czerwcu ? Czy juz z C+E klapa ?
W ośrodku mowiono mi ze moge spokojnie robic prawko do czerwca ale coś mi sie w to nie chce wierzyć wiec chciałbym sie tu wiekszego grona spytać.
Będe wdzieczny jeżeli ktoś poświecił by mi chwilke i odpowiedzial na pytania

Post Wysłano: 20 wrz 2012, 11:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Dzień dobry
Mam pytanie ktore mnie nurtuje i jest związane z tymi zmianami w styczniu
Moja sytuacja jest dość skomplikowana i nie wiem co robić
Wiec tak, posiadam jak na razie tylko prawo jazdy kat. B , chciałbym zrobić C potem C+E

Zaczynam kurs na C w tym miesiącu i jak to jest ? na ten przyklad nie zdam w grudniu egzaminu i co dalej ? moge robić egzaminy kolejne po zmianie przepisów ? mając oczywiscie wtedy ciągle 20 lat a nie 21 ?
A tak poza tym to czy jezeli miałbym juz kat C , moge robić kurs i egzamin C+E przed skonczeniem 21 lat w czerwcu ? Czy juz z C+E klapa ?
W ośrodku mowiono mi ze moge spokojnie robic prawko do czerwca ale coś mi sie w to nie chce wierzyć wiec chciałbym sie tu wiekszego grona spytać.
Będe wdzieczny jeżeli ktoś poświecił by mi chwilke i odpowiedzial na pytania

Powiem tak:

Zgodnie z rozporządzeniem i ustawą o kierujących, które wchodzą w życie 19 stycznia 2013, ukazały się w Dzienniku Ustaw teraz we wrześniu, jak nie zdążysz zdać egzaminu na C to będziesz musiał czekać do ukończenia 21 lat. Na C+E napewno nie zdążysz, więc jak napisałeś będzie klapa. Nie ma w tych aktach prawnych żadnych przepisów przejściowych które pozwalały by tobie na zrobienie kursu teraz i spokojne zdawanie np. do końca 2013 roku. Niestety.

Mało tego. Aktualnie w rozporządzeniu odnośnie egzaminowania jest tabela z wykazem pojazdów egzaminacyjnych, która mówi o tym że:

Na kat C obowiązuje:
samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 10 t i długości co najmniej 7 m
Na kat C+E:
zespół pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej co najmniej 18 t i długości co najmniej 12 m złożony z samochodu ciężarowego określonego w poz. 1 i przyczepy lub ciągnika siodłowego i naczepy

Przepis ten obowiązuje do 30 września 2013. Co wymyślą po tym terminie odnośnie pojazdów egzaminacyjnych tego nawet najstarsi górale nie wiedzą. Więc bedziesz mieć naprawdę mało czasu na kurs C+e i egzamin.

Post Wysłano: 20 wrz 2012, 16:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Dzięki Wiciu za odpowiedź na moje pytanie ;)

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 20 wrz 2012, 23:54

Użytkownik

Użytkownik

Ja z kolei mam troszkę inne pytanie. Mam 19lat, C i kończę KW. Nie zdążę zrobić E w tym roku. Jak to się będzie miało w przyszłym roku? W ośrodku powiedzieli, że mając KW nie będzie problemu z E w przyszłym roku. Ile w tym prawdy?

Post Wysłano: 21 wrz 2012, 7:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ja z kolei mam troszkę inne pytanie. Mam 19lat, C i kończę KW. Nie zdążę zrobić E w tym roku. Jak to się będzie miało w przyszłym roku? W ośrodku powiedzieli, że mając KW nie będzie problemu z E w przyszłym roku. Ile w tym prawdy?
Tak mają rację. Będzie regulowała to ustawa o kierujących, która wchodzi w życie 19 stycznia 2013 roku. Poniżej zapis który to reguluje.

1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1 i
D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9; (W tym przypadku interesuje nas tylko art 9)

Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału
7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek
do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;

Post Wysłano: 21 wrz 2012, 8:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Wiciu, jesteś pewien, że dobrze odpowiedziałeś na pyt. mateusz192114?
Cytuj:
Art. 134.
1. Szkolenie osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy prowadzone w dniu
wejścia w życie ustawy w formie kursu lub zajęć szkolnych jest kontynuowane
na podstawie dotychczasowych przepisów.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o wydanie
prawa jazdy wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. –
Prawo o ruchu drogowym zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.
Borys

Post Wysłano: 21 wrz 2012, 11:02

Użytkownik

Użytkownik

no właśnie wiciu , nie wiem czy tak jest na pewno
w ośrodku byli przekonani ze jezeli przed zmianą przepisów odbęde chociaż jeden egzamin to moge reszte egzaminów (gdybym kilka razy nie zdał) moge robić ile wlezie aż do zdania
wiec ja juz zgłupiałem i nie wiem jak to jest

Post Wysłano: 21 wrz 2012, 13:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Borys, nie zrozumiałem, w jakim kontekście podałeś ten artykuł. Nie ma on tutaj raczej nic do rzeczy.
Mateusz, jak skończysz kwalifikację, to już wiek, data itp. Cię nie interesują. Uważam, że przepis podany przez Wicia jest jasny.
Inaczej by było, gdybyś nie miał kwalifikacji. Wtedy na E czekasz do 21 lat, lub robisz kwalifikację i po niej E.

Post Wysłano: 21 wrz 2012, 19:11

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Borys, nie zrozumiałem, w jakim kontekście podałeś ten artykuł. Nie ma on tutaj raczej nic do rzeczy.
Mateusz, jak skończysz kwalifikację, to już wiek, data itp. Cię nie interesują. Uważam, że przepis podany przez Wicia jest jasny.
Inaczej by było, gdybyś nie miał kwalifikacji. Wtedy na E czekasz do 21 lat, lub robisz kwalifikację i po niej E.

Dokładnie, mk61 ma rację w temacie kwalifikacji i wieku. Borys, ten artykuł, który ty przytoczyłeś odnosi się tylko do ukończenia szkolenia i wydania zaświadczenia. Czym innym jest szklenie, a czym innym jest egzamin. Sytuację podobną masz dzisiaj. Tzn na kurs np. na B możesz zapisać się przed ukończeniem 18 roku życia, ale do egzaminu możesz przystąpić dopiero po osiągnięciu wieku odpowiedniego dla tej kategorii.
mateusz. To, że w ośrodku byli przekonani wcale mnie nie dziwi. Wielokrotnie spotkałem się z błędną interpretacją zapisów ustawy czy rozporządzeń właśnie przez ośrodki szkolenia. Niestety ale trzeba przewertować kilka ustaw i rozporządzeń odnoszących się do szkolenia egzaminowania i wydawania dokumentów uprawniających do kierowania pojazdem.
W mojej ocenie nowe zapisy regulują to dość jasno. Przepisy zostały przytoczone wyżej.
Jak by co to możemy dalej rozbierać zapisy na czynniki pierwsze i starać się rozkminić co ustawodawca miał na myśli i czy nie ma jakiejś furtki. Ale tak jak już pisałem wcześniej i kolejne wyjaśnienia dodał mk61 zrób do końca roku C i do tego KW. Wtedy będziesz mieć spokój i będziesz mógł z marszu przystąpić do kursu i egzaminu na C+E

Post Wysłano: 22 wrz 2012, 9:59

Użytkownik

Użytkownik

Wiciu, MK61 - odnosiłem się do wytłuszczonego przezemnie fragmentu.
Cytuj:

Nie zgadzam się z ty, co tutaj Wiciu napisałeś:
Cytuj:
Powiem tak:

Zgodnie z rozporządzeniem i ustawą o kierujących, które wchodzą w życie 19 stycznia 2013, ukazały się w Dzienniku Ustaw teraz we wrześniu, jak nie zdążysz zdać egzaminu na C to będziesz musiał czekać do ukończenia 21 lat.
Ja rozumiem zacytowany przez się artykuł tak, że jeśli ktoś zaczął kurs na C (i oczywiście ukończył) to ma prawo do egzaminu na tę kategorię, choć nie będzie spełniać wymogów nowej ustawy. Bo jego zaświadczenie "zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane."

Oczywiście mogę być w błędzie i ustawodawca faktycznie dopuścił absurd polegający na tym, że 18-to latek zaczyna kurs na C, wchodzi w życie nowa ustawa, delikwent ma prawo do ukończenia kursu (łaskawy ten ustawodawca, a mógł z szeferki za uszy wyciągnąć ... ), delikwent dostaje zaświadczenie o ukończeniu i czeka ponad dwa lata na egzamin. A w skrajnie aburdalnym przypadku - 18-to latek kurs kończy, 10-tego stycznia 2013 oblewa pierwszy egzamin i następne podejście ma po ponad dwóch latach ...

Nie podważm twojej (ani MK61) wypowiedzi jeśli chodzi o C+E - tu przed ukończeniem 21 lat jest "klapa", chyba że KW 280 godzin.

Borys

Post Wysłano: 22 wrz 2012, 14:26

Użytkownik

Użytkownik

O cholerka, a mi się pomyliły osoby. Mi chodziło o odniesienie się do Michała, który mówi, że C już ma i kończy kwalifikację. Pardon.
Cytuj:
Ja rozumiem zacytowany przez się artykuł tak, że jeśli ktoś zaczął kurs na C (i oczywiście ukończył) to ma prawo do egzaminu na tę kategorię, choć nie będzie spełniać wymogów nowej ustawy. Bo jego zaświadczenie "zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane."
Oj nie. Już Ci kiedyś mówiłem, ale przypomnę. Zaświadczenie stwierdza tylko ukończenie kursu. Czyli spełnia jeden z wielu warunków do przystąpienia do egzaminu. Kolejnym warunkiem jest wiek, a z tym już będzie problem z powodu ustawy.
Cytuj:
Oczywiście mogę być w błędzie i ustawodawca faktycznie dopuścił absurd polegający na tym, że 18-to latek zaczyna kurs na C, wchodzi w życie nowa ustawa, delikwent ma prawo do ukończenia kursu (łaskawy ten ustawodawca, a mógł z szeferki za uszy wyciągnąć ... ), delikwent dostaje zaświadczenie o ukończeniu i czeka ponad dwa lata na egzamin. A w skrajnie aburdalnym przypadku - 18-to latek kurs kończy, 10-tego stycznia 2013 oblewa pierwszy egzamin i następne podejście ma po ponad dwóch latach ...
Właśnie tego powinniśmy się trzymać, bo nie jest nigdzie napisane o dopuszczeniu do egzaminu. Dalej już miejsce zajmuje interpretacja, która z pewnością będzie różna nawet wśród urzędników (bo, że wśród szaraków, jak my, to nie ma najmniejszej wątpliwości ;) ) i chyba lepiej byłoby mówić litera w literę, niż zrobić komuś nadzieję, a później ten ktoś by przyszedł tu z pretensjami, bo przez nas wydał kilka tysięcy na nic.

Post Wysłano: 22 wrz 2012, 17:54

Użytkownik

Użytkownik

OK.
Zanim ta sprawa - kurs zrobił a zdawać nie może - nie zostanie oficjalnie wyjaśniona to czeka mnie coś bardzo trudnego - nie wymądrzanie się ...
Borys

Post Wysłano: 23 wrz 2012, 4:43

Użytkownik

Użytkownik

A tam wymądrzanie. Spostrzeżenie jak najbardziej logiczne, tylko trzeba się z tym obchodzić jak z jajkiem, bo ktoś inny może sobie coś pomyśleć i uznać Twoją interpretację za pewnik. :) A póki co, obaj nie wiemy, jak interpretować to będą urzędy i WORD i czy ewentualnie jakieś rozporządzenie nie da furtki na sposób taki, a nie inny.

Post Wysłano: 24 wrz 2012, 8:44

Użytkownik

Użytkownik

Wydaje mi się, że jeślichodzi o przepisy to sprawa jest jasna. Wspomniana jest tylko kwestia kursu i zaświadczenia. Nigdzie nie jest nic napisane odnośnie zdawawnia egzaminu i warunkach szczególnych dopuszczenia do tego egzaminu, właśnie w takim przypadku. A skoro nigdzie nic napisane nie jest, to musimy stosować się do zapisów, które zachną obowiązywać od 19 stycznia 2013. A to skolei oznacza 21 lat dla kat C i C+E. Chyba, że ktoś wcześnie zrobi KW.

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]