Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 wrz 2012, 23:29

Użytkownik

Użytkownik

Witam wszystkich
Trafiłem tutaj ponieważ nie moge nigdzie znaleść jasno opisanych informacji jak to jest z poruszaniem się ciężarówką w moim rozumieniu na potrzeby własne,
dajmy na to przykład: osobiście nie mam żadnej ciężarówki, ale kilka aut posiada ojciec mojej dziewczyny (auta jeżdżą raz w tygodniu, na potrzeby własne) co więc musze mieć do tego kat.C zeby od czasu do czasu przejechać kawałek drogi bez strachu jego autami?
albo przykład 2: sąsiad ma ciężarówkę i też niekiedy nie ma czasu zeby sobie coś przewieść, więc jakie musze mieć jeszcze papiery żeby od czasu do czasu mu pomóc?

pozdrawiam, mam nadzieje że wiadomo o co mi mniej więcej chodzi :)

Post Wysłano: 27 wrz 2012, 23:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Kolego z tego co Ja się orientuję to na potrzeby własne potrzebujesz jedynie prawojazdy zaś jeśli wykonujesz pracę zarobkową to potrzeba prawko ,Kw ,psychotesty i badania lekarskie jeśli coś namieszałem to niech któryś z kolegów poprawi. Pzdr :)

Post Wysłano: 27 wrz 2012, 23:37

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Przepisy są tak pogmatwane, że ciężko to opisać. Opisze ci, tak jak nam tłumaczyli na KW.

W twoim przypadku nie możesz w świetle prawa jeździć, ponieważ ty jesteś kierowcą, a twój pracodawca zajmuje się transportem na własne potrzeby. ;) Aby jeździć bez KW, musiałbyś mieć swoją ciężarówkę oraz na towar, który przewozisz musiałbyś mieć faktury na siebie. ;)

Opisałem ci tak jak nas uczono. Jednak sądzę, że to wszystko kwestia "na kogo trafisz". Pewnie niejeden by nawet sie nie skapnął, a drugi ci dopiepszy.

Post Wysłano: 28 wrz 2012, 16:21

Użytkownik

Użytkownik

w takim razie straszna lipa z tymi przepisami... jesli nawet nie wolno wyjechac w celach nie zarobkowych powiedzmy pustym autem "do cioci na imieniny..." ;/

Post Wysłano: 28 wrz 2012, 21:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA/Opel Vectra B

Na pusto bez KW możesz jeździć bo nie przewozisz żadnych towarów ani nic a przejechać zawsze się możesz bo np chciałbyć kupić ten samochód i go testujesz czy coś więć zarobkowo też tak nie jeździsz

Post Wysłano: 29 wrz 2012, 10:38

Użytkownik

Użytkownik

rozumiem...
a jak to jest z tym zaświadczeniem na transport własny? gdzieś czytałem ze muszą być tam podane auta którymi będe się poruszał, a znajomy mówił mi ze nic takiego się nie wpisuje bo auto moge sobie pożyczyć od sąsiada zeby przewieść swój towar i wszystko jest ok... ? ile w tym prawdy?

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]