Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 paź 2012, 17:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGX 18.440

Mam takie pytanie. Przyznam szczerze, nie mam zbytnio czasu szukać, a wiem że tu dostanę odpowiedź.

Mam prawo jazdy kat. C. Znalazłem ostatnio ogłoszenie o poszukiwaniu kierowcy do zimowego utrzymania dróg. I tu moje pytanie, czy mogę pracować na stanowisku kierowcy pługa bez kwalifikacji wstępnej :?:

Post Wysłano: 28 paź 2012, 19:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Z tego co wiem to każde zarobkowe jazdy ciężarówką muszą być z KW. Np. na śmieciarke trzeba mieć kw.

Post Wysłano: 28 paź 2012, 20:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Bez KW możesz tylko i wyłącznie przywieźć coś sobie. Np. kupiłeś kosiarke w Gdańsku i chcesz sobie pojechać po nią ciężarówką to jedziesz tam, oni wystawiają ci FAKTURE (paragon czy coś innego nikogo nie interesuje) na twoje imie i nazwisko, pakują ci to na pake i możesz wracać. Jak napisałem, dany towar musi być kupiony na ciebie, nie na sąsiada czy kogoś innego.

Każda inna praca związana z jazdą i przewozem ładunków, musisz mieć KW. Twoja praca (na pługu) to praca zarobkowa, więc marne szanse. Możesz oczywiście jeździć, ale na ryzyko. Jeżeli masz wątpliwości to dzwoń do ITD i oni ci odpowiedzą krótko, tak czy nie. ;)

Post Wysłano: 28 paź 2012, 22:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Nie do końca merytorycznie, ale tak na logikę: nie wydaje wam się, że Ustawa o Transporcie Drogowym wraz z nakładanymi przez nią warunkami nie powinna aby obejmować tylko transportu drogowego?

Ja się pytam co transportuje pługopiaskarka? Na upartego można by rzec, że piasek, chociaż jest to trochę naciągane...

Czy pojazdy specjalne są zwolnione z przepisów ustawy? Nie, a powinny. Może powodem jest tutaj zbyt szeroka definicja pojazdu specjalnego, ale mimo wszystko dźwig samochodowy czy podnośnik koszowy żadnego ładunku przewozić nie może, czyli na logikę transportu nie wykonuje... Taki przykład, ale moim zdaniem trafny.

Może ktoś się boi że gdyby tak było, to po porównaniu statystyk wypadkowości grup objętych i zwolnionych z KW i super-badań by wyszło że nie ma między nimi różnicy? :lol:

Żeby nie było to doskonale wiem że zwolnione z wymagań ustawy są pojazdy MSW oraz wojskowe ;)

No ale co my tam sobie możemy pomarudzić - żyjemy w kraju w którym przedsiębiorca i kierowca większego busa jak przekroczy 3,5t DMC czyli ma np. 4,6t to podpada pod te same wymagania i opłaty jakby była mowa o ciężarówce do 12t DMC, a w niektórych aspektach to nie różni się od zestawu 40t...

Jesteśmy zdaje się jedynym krajem w europie w którym wymaga się dodatkowych opłat drogowych od zestawów B+E :?

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 28 paź 2012, 23:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki za wypowiedzi, które wprowadziły jeszcze większą niepewność. Najprostszym rozwiązaniem będzie telefon od ITD. Jutro zadzwonię i napiszę czego się dowiedziałem.

Post Wysłano: 29 paź 2012, 1:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Przepis wyraźnie stanowi, że można prowadzić ciężarówkę, jeśli wykonujesz zabudową na niej konkretną pracę. Czyli na przykład można prowadzić pompę do betonu, mimo że jest to działalność zarobkowa, dlatego sądzę, że pług również, bo nic nie przewozisz, a pracujesz tym autem w inny sposób. Dowiedz się u źródła, ale jestem na 99% przekonany, że na to KW nie potrzeba.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 29 paź 2012, 11:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bajzel, czyli jakaś szansa że jednak nie potrzeba jest ;) Temat wałkowany z pewnością na forum wiele razy, że powinien trafić do jakiegoś FAQ. Tyle że swego czasu były pytania o np. śmieciarki.
Cytuj:
Dowiedz się u źródła, ale jestem na 99% przekonany, że na to KW nie potrzeba.
I nie zapomnij podzielić się oficjalnym stanowiskiem ITD :U

Post Wysłano: 29 paź 2012, 12:03

Użytkownik

Użytkownik

Z tym, że jednak śmieciarka coś zarobkowo przewozi. Wywóz odpadów komunalnych to właśnie część działalności MZO. Więc tu raczej wątpliwości być nie powinno.
A pług nic nie przewozi, więc trudno mówić tu o transporcie.

Post Wysłano: 30 paź 2012, 15:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Actros 440/FH XL 500

Przypnę się do tematu. Mam prawo jazdy kat. c+e i czy mogę bez kwalifikacji wstępnej jeździć z ładunkiem za granicą?

Post Wysłano: 30 paź 2012, 17:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie mogłem się dodzwonić do ITD, więc podjechałem na ich miejscówkę na wadze w Dębnie. Krótkie pytanie i krótka odpowiedź: nie. Żadnych przepisów mi nie przytoczył bo śpieszył się pod drogę łapać Ukrainców.

Post Wysłano: 31 paź 2012, 23:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

Cytuj:
Przypnę się do tematu. Mam prawo jazdy kat. c+e i czy mogę bez kwalifikacji wstępnej jeździć z ładunkiem za granicą?
Robisz sobie kpiny?

Post Wysłano: 01 lis 2012, 0:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie mogłem się dodzwonić do ITD, więc podjechałem na ich miejscówkę na wadze w Dębnie. Krótkie pytanie i krótka odpowiedź: nie. Żadnych przepisów mi nie przytoczył bo śpieszył się pod drogę łapać Ukrainców.
Tak mi się kiedyś wydawało że gdzieś to było, no i trafiłem http://www.kwalifikacja-wstepna.pl/kied ... ikacji.php

Trochę dziwi podanie na w/w stronie informacji o niezarobkowym przewozie drogowym, podczas gdy z tego co po pobieżnej lekturze wywnioskowałem kierowcy wykonujący ten typ transportu również muszą mieć KW.

Zupełnie inaczej by sprawy wyglądały gdyby w pewnym miejscu ustawy była mowa o transporcie drogowym, a nie przewozie drogowym. Dla laika różnica niewielka, ale właśnie tu jest pies pogrzebany - tak w słynnym przypadku "lub czasopisma".

No chyba że się mylę, to proszę mnie poprawić, ale ja jedyną szansę widzę w art. 39a, ust. 3 ustawy o transporcie drogowym pkt 10 który mówi, że z obowiązku posiadania KW jest zwolniony kierowca pojazdu wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem..

Hmm, ciekawe co to znaczy, bo po prostu w nazwie stanowiska zatrudnienia można pominąć słowo "kierowca", i na papierze będzie cacy? :>

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]